Pazar Çılgın Başaklar!

Çılgın Başaklar!

07.09.2008 - 02:31 | Son Güncellenme:

Elinde buğday tutan genç bakire çılgınlık konusunda çok iddialı ve uçuk görülmese de, Güneş’i bu burçtan olan birkaç ünlüden söz edebiliriz.

Çılgın Başaklar

İrlandalı müzisyen önceleri Them grubunun solisti Van Morrison pop müzik tarihinde buluşçu ve yenilikçi yönleri ile dikkat çekiyor. Üç yaşındayken Mahalia Jackson’ın gospellerini dinleyip çok etkilenen Morrison, müzik sayesinde doğal Başak çekingenliğini yedi. Daha sonra lisede saksofon çalmayı öğrendi ve müzik gruplarına katıldı. 60’lı yılların ikinci yarısında parlarken, ticari başarıyı sürekli reddetti ama onu tutkulu biçimde izleyen fanları sayesinde bir kült haline geldi.
Başak burcunda doğmasalar da, Ay’ları bu burçta olan pek çok eksantrik kişiye rastlıyoruz. Bu burçta Güneş’ten çok Ay’ın sınırları fazla zorlayan kişiler yarattığına şaşmamak gerek. Ay hayal gücünü, hafızayı, duygusal ihtiyaçları ve bizi mutlu eden duygusal yönelimleri anlatır. Başak’ta Ay fazlasıyla zihinsel, araştırmacı, keskin ve huzursuz bir tablo sergiler.
Hayal gücünü yaratıcı biçimde sinema perdesine aktaran yönetmen David Lynch buna bir örnektir. Amerikalı oyun yazarı ve annesini (Ay) 14 yaşında kaybeden romancı Gertrude Stein, Johns Hopkins Üniversitesi’nde dört yıl tıp okuyor (Başak:sağlık) ancak cinsel tercihi yüzünden okuldan başarısızlıkla ayrılıyor. Diğer bir eksantrik K.D. Lang’in annesi eczacı (Başak) ve o da Stein gibi 12 yaşından itibaren babasını görememiş. Lang vejetaryen, “Yeşilaycı”, garip kişiliğiyle dikkat çekiyor.
Şair, kısa öykü yazarı Charles Bukowski de ayyaşlığı, cinsel öğelere vurgusu ve ilginç yaşam tarzı ile öne çıkıyor. Jack Kerouac, kendisi Balık burcunda doğsa da hem Ay’ı hem de yükselen burcu Başak’ta olan Beat kuşağından bir yazar ve şair. Kaotik bir hayat, kendini sürekli olarak köksüz ve evsiz hissetmek, yaşadığı her türlü cinselliği arşivlemek, Kerouac’ın duygusal huzursuzluğunu (Ay-Uranüs karşıtlığı) yansıtıyor.
Başak burcunda diğer gezegenleri bulunan bazı eksantrikler de şöyle: Yönetmen Pedro Almodovar (Merkür/Venüs), yazar Ernest Hemingway (Mars/ Yükselen), yazar George Sand (Satürn), şarkıcı Marc Almond (Jüpiter), mimar Antoni Gaudi (Mars/yükselen), Yoko Ono (Mars/Jüpiter) rock şarkıcısı Suzi Quatro (Mars/Satürn).
Duygusal yönden kolay huzur bulabilen bir burç olmayan Başak özellikle zihinsel gücünü söze ve yazıya dökmeyi yeğliyor. Keskin bir tutum, araştıran ve yoran bir mizaç, eğer normalin ötesine de uzanabiliyorsa, zekasını en acımasız biçimde sergilemekten kaçınmıyor.