Pazar Derviş’in lokantası yenilendi

Derviş’in lokantası yenilendi

17.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Derviş’in lokantası yenilendi

Derviş’in lokantası yenilendi



İstanbul’daki lokantalar eskiden sahiplerinin ismi ile anılırdı. Devir değişti. Şimdi "müşterinin ünlüsü" lokantayı da "ünlüyor!"
Yeniköy’ün Rum asıllı balıkçısı Aleksandros Nikolaidis’in bundan 36 yıl önce 1967 yılında, eski Splendid Hotel-Tea Room’un ahşap yalısının ilk katında açtığı Denizpark Restaurant, sahibinin adı ile "Aleko" diye ünlenmişti. Yeniköylü Dr. Gürbüz Barlas’ın dostları lokantanın devamlı müşterisi haline gelince "Gürbüz Amca’nın Aleko’su" oldu. Ama sonraları bu lokantayı kimse, ne Aleko ne de Denizpark Lokantası diye adlandırmaya başladı. Kemal Derviş ünlenince ve de bu lokantada yemek yemeye başlayınca, Aleko oldu "Kemal Derviş’in lokantası!"
Denizpark Lokantası’nın yakınındaki yalının ünlü sakini Prof. Dr. Asaf Savaş Akad, dostu Kemal Derviş’e bu lokantayı tanıttı. Kemal Derviş de pek sevdi. Öğle veya akşam, vakit bulduğunda Denizpark’ın deniz üzerindeki terasında oturarak balık yedi. Ama Türkiye’de her şey makama bağlıdır. İnsanlar makamı değil, makamlar insanı ünlendirir. Kemal Derviş makamını kaybedince hemen unutuldu.
Kemal Derviş’i İstanbul’da adım adım izleyen "medya ordusu", Kemal Derviş Denizpark’ta yemek yedikçe, bu lokantadan bolca söz eder olmuştu. İnsanlar da, "Ne var bu Denizpark’ta?" diye merak ediyordu. Kemal Derviş gitti. Medyada Denizpark’tan bahsedilmez oldu. Sadece o kadar mı? Bir gece bir kum gemisi geldi Denizpark’ın deniz üzerindeki binasına bindirdi. Ahşap lokanta rezil oldu. Uzun süre kapalı kaldıktan sonra yakınlarda onarıldı ve hizmete açıldı.
Denizpark’ı Denizpark yapan Aleko epey yıllar önce öldü. Bir süre lokantayı kardeşi Vangel ile oğlu Marko işletti. Sonra kardeşi ile oğlu ayrıldı. Tarabya’daki Hiristo Balık Lokantası sahiplerinden Sivaslı Mahmut Kaya ile Aleko’nun oğlu Marko ortak olarak Denizpark’ı işletmeye başladı.
Denizpark eskiden salaş bir Rum meyhanesiyken, şimdilerde "balık restoranı" oldu. Mutfağı, tuvaleti, masaları, dekoru yenilendi. Ama terası gene denizin üzerinde. Gene güzel havalarda terasın önündeki tüm camlar çıkarılıyor. Püfür püfür Boğaz havasında ve Boğaz manzarasında yemek yeniliyor.
Lokantanın servis sorumlusu Rıza Yıldırım. Yardımcısı Hüseyin Kaya. Servis elemanları Mahmut Öktem, Emrah Güneş, Osman Soylu, Kenan Özçelik, Mesut Deveci, Doğan Kaya. Mutfakta Sivaslı Musa Özçelik var.
Eskiden Aleko’nun terasının arka bölümünde ipe dizili "çirozölar sallanırdı. Şimdilerde çiroz yok ama balık lokantalarında bulunan değişik mezeler, deniz ürünlerinin hepsi mevcut. Denizpark Lokantası’nın başka balık lokantalarında bulunmayan yemeği balık buğulaması, tatlısı ise yumuşak ballı lokması. Bu yemeği de, tatlıyı da önceden sipariş etmek gerekiyor. Aşçıbaşı Musa Özçelik bunları pek güzel hazırlıyor.
Balık buğulamada lipsos veya kırlangıç kullanılıyor. Bol soslu, pek lezzetli bir şey oluyor. Tek olumsuz yanı, nefis sosuna ekmek banma heyecanına düşenlerin bolca ekmek yemek zorunda kalması!
Musa ustanın ballı lokması bizim bildiğimiz lokmaya benzemiyor. Hamuru çok hafif, puf puf bir hamur. Lokmalar daha iri... Üzerlerine bal dökerek sıcak
servis yapılıyor.
Denizpark Lokantası’nın bir özelliği de gün boyu teras keyfi... Öğle saatleri ve akşam üzerleri hava kararmadan terasında oturarak Boğaz’ı ve karşı kıyıları seyretmek pek iyi oluyor.
İmkanınız var ise, siz de Denizpark’a uğrayınız... Kemal Derviş şimdilerde gelmiyor ama lipsos buğulama ve yumuşak ballı lokması nefasetini koruyor.
Denizpark Lokantası, Daire Sokak, No: 9, vapur iskelesi sırası Yeniköy
Tel: (0212) 262 04 15