Pazar Dervişin lokantası yenilendi

Dervişin lokantası yenilendi

16.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Denizpark Lokantası yeniden hizmete girdi. Kemal Dervişin de sık sık gittiği lokantada güzel havalarda terasın önündeki tüm camlar çıkarılıyor, Boğaza karşı yemek yeniliyor

Dervişin lokantası yenilendi

Yeniköyün Rum asıllı balıkçısı Aleksandros Nikolaidisin bundan 36 yıl önce 1967 yılında, eski Splendid Hotel-Tea Roomun ahşap yalısının ilk katında açtığı Denizpark Restaurant, sahibinin adı ile "Aleko" diye ünlenmişti. Yeniköylü Dr. Gürbüz Barlasın dostları lokantanın devamlı müşterisi haline gelince "Gürbüz Amcanın Alekosu" oldu. Ama sonraları bu lokantayı kimse, ne Aleko ne de Denizpark Lokantası diye adlandırmaya başladı. Kemal Derviş ünlenince ve de bu lokantada yemek yemeye başlayınca, Aleko oldu "Kemal Dervişin lokantası!"Denizpark Lokantasının yakınındaki yalının ünlü sakini Prof. Dr. Asaf Savaş Akad, dostu Kemal Dervişe bu lokantayı tanıttı. Kemal Derviş de pek sevdi. Öğle veya akşam, vakit bulduğunda Denizparkın deniz üzerindeki terasında oturarak balık yedi. Ama Türkiyede her şey makama bağlıdır. İnsanlar makamı değil, makamlar insanı ünlendirir. Kemal Derviş makamını kaybedince hemen unutuldu.Kemal Dervişi İstanbulda adım adım izleyen "medya ordusu", Kemal Derviş Denizparkta yemek yedikçe, bu lokantadan bolca söz eder olmuştu. İnsanlar da, "Ne var bu Denizparkta?" diye merak ediyordu. Kemal Derviş gitti. Medyada Denizparktan bahsedilmez oldu. Sadece o kadar mı? Bir gece bir kum gemisi geldi Denizparkın deniz üzerindeki binasına bindirdi. Ahşap lokanta rezil oldu. Uzun süre kapalı kaldıktan sonra yakınlarda onarıldı ve hizmete açıldı.Denizparkı Denizpark yapan Aleko epey yıllar önce öldü. Bir süre lokantayı kardeşi Vangel ile oğlu Marko işletti. Sonra kardeşi ile oğlu ayrıldı. Tarabyadaki Hiristo Balık Lokantası sahiplerinden Sivaslı Mahmut Kaya ile Alekonun oğlu Marko ortak olarak Denizparkı işletmeye başladı.Denizpark eskiden salaş bir Rum meyhanesiyken, şimdilerde "balık restoranı" oldu. Mutfağı, tuvaleti, masaları, dekoru yenilendi. Ama terası gene denizin üzerinde. Gene güzel havalarda terasın önündeki tüm camlar çıkarılıyor. Püfür püfür Boğaz havasında ve Boğaz manzarasında yemek yeniliyor.Lokantanın servis sorumlusu Rıza Yıldırım. Yardımcısı Hüseyin Kaya. Servis elemanları Mahmut Öktem, Emrah Güneş, Osman Soylu, Kenan Özçelik, Mesut Deveci, Doğan Kaya. Mutfakta Sivaslı Musa Özçelik var.Eskiden Alekonun terasının arka bölümünde ipe dizili "çiroz"lar sallanırdı. Şimdilerde çiroz yok ama balık lokantalarında bulunan değişik mezeler, deniz ürünlerinin hepsi mevcut. Denizpark Lokantasının başka balık lokantalarında bulunmayan yemeği balık buğulaması, tatlısı ise yumuşak ballı lokması. Bu yemeği de, tatlıyı da önceden sipariş etmek gerekiyor. Aşçıbaşı Musa Özçelik bunları pek güzel hazırlıyor.Balık buğulamada lipsos veya kırlangıç kullanılıyor. Bol soslu, pek lezzetli bir şey oluyor. Tek olumsuz yanı, nefis sosuna ekmek banma heyecanına düşenlerin bolca ekmek yemek zorunda kalması!Musa ustanın ballı lokması bizim bildiğimiz lokmaya benzemiyor. Hamuru çok hafif, puf puf bir hamur. Lokmalar daha iri... Üzerlerine bal dökerek sıcak servis yapılıyor.Denizpark Lokantasının bir özelliği de gün boyu teras keyfi... Öğle saatleri ve akşam üzerleri hava kararmadan terasında oturarak Boğazı ve karşı kıyıları seyretmek pek iyi oluyor.İmkanınız var ise, siz de Denizparka uğrayınız... Kemal Derviş şimdilerde gelmiyor ama lipsos buğulama ve yumuşak ballı lokması nefasetini koruyor. Denizpark Lokantası, Daire Sokak, No: 9, vapur iskelesi sırası Yeniköy Tel: (0212) 262 04 15 İstanbuldaki lokantalar eskiden sahiplerinin ismi ile anılırdı. Devir değişti. Şimdi "müşterinin ünlüsü" lokantayı da "ünlüyor!"