Pazar Dinlemeye önlem: Sağır oda

Dinlemeye önlem: Sağır oda

02.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçeriden dışarıya herhangi bir veri akışına, dışarıdan da içeriye müdahale etmeye imkan tanımayan sağır odalara talep artıyor. İsmini saklı tuttuğumuz iki uzman sağır odaların özelliklerini ve böcek aramanın inceliklerini anlattı

Dinlemeye önlem: Sağır oda

Aralık sonunda duymuştuk “Şubat ayında bomba kayıtlar çıkacak” iddiasını. Sıradan bir Ankara dedikodusu sanmıştık. Değilmiş...
7 bin kişinin mahkeme kararıyla dinlenildiği iddiasının ardından internette ses kayıtları sökün
etmeye başladı.
“Devletin zirvesi bile dinleniliyorsa” diye başlayan cümle kurarken aklıma, bir yıl kadar önce güvenlik uzmanı arkadaşımın söylediği “Sağır odaya talepler arttı” sözü geldi. Ki bu odaları son günlerde yeniden duyar olduk. İnşası süren yeni başbakanlık binasına yapılacağı konuşuluyor.
Resmi kurumların, siyasetçilerin, iş dünyasının önemli isimlerinin işlerini yapan iki kişi ile görüştük. Biri, bu işin eğitimini yurt dışında almış bir güvenlik uzmanı, diğeri sağır oda uzmanı... İkisi de isimlerinin gizli kalması kaydıyla konuştular. Gerekçeleri aynı: Güvene ve kişisel referanslara dayalı bir iş yapıyoruz. Bu işin reklamı olmaz!
Uzman sayısında enflasyon
olsa da çoğunun amatör olduğunu öğrendik. Bu işi uluslararası standartlarda yapan sadece birkaç kişi varmış meğer.

Haberin Devamı

Sağır oda uzmanı anlatıyor: “Sıva altına yerleştirilen böcekler daha garantili. Prizdekiler belki de yemdi”

Sağır oda nedir?

İçeriden dışarıya herhangi bir veri akışının mümkün olmadığı, aynı şekilde dışarıdan da içeriye müdahalenin gerçekleşemediği sağırlaştırılmış odadır. Odada internet bağlantısı olmayan bir bilgisayar donanımı da kullanılabilir.

Bunu nasıl yapıyorsunuz?

Önce tavanı, tabanı ve duvarları karbon bazlı boya ile boyuyoruz. Ses izolasyonu için alüminyumla akustik kaplama yapıyoruz. Sonra alüminyum plaka ve üzerine koruyucu kumaş kaplıyoruz. Yeniden karbon bazlı boya ile boyuyoruz. Havalandırma sistemleri, kapılar vb. için de özel çözümler var. Örneğin pencerelerde özel yalıtım malzemesinden üretilmiş perde kullanıyoruz ve odayı orijinal haline çeviriyoruz.

Haberin Devamı

Maliyeti?

20 metrekarelik, bir kapısı bir penceresi olan odanın maliyeti yaklaşık 100 bin dolar diyebiliriz.

Sağır oda dinlenebilir mi?

Bir kişi elinde kayıt cihazı ile odaya girerse mümkün. Bu yüzden içeri giren herkes elektronik dedektörden geçirilmeli.

“İş çevreleri bu odalarda toplantı yapmak istiyor”

Bizde kimlerin sağır odası var?

Şu an tartışmaların odağındaki kurumun kritik birimlerinde birkaç sağır oda var. İş çevrelerinin önemli isimleri, büyük firmalar veri sızıntısını önlemek için önemli toplantılarını, ihale süreçlerini bu odalarda yapmak istiyor. Sadece istihbaratçılardan değil rakip firmalardan, hacker’lardan korunmak isteyenler de sağır oda yaptırıyor.

Yurt dışında bu odalara rağbet var mı?

Büyük ülkelerin liderleri sağırlaştırılmış konteynırlar hatta izole edilmiş çadırlar kullanıyor.

Sizi en çok şaşırtan teknoloji ürünü hangisi?

Çapı sadece 1.5 metre olan bir AudioScope aracılığıyla 20 bin kişi kapasiteli Los Angeles Lakers stadında, binlerce kişinin tezahüratı arasında tek bir kişinin fısıltısını duyabilirsiniz.

Ya böcekler?

Son günlerde priz içine yerleştirilen böcekler konuşuluyor. Oysa duvardaki sıvanın altına yerleştirilen böcekler daha garantilidir. Prize yerleştirilenler belki de yemdi!

Haberin Devamı

Dinleme teknolojisinde hangi kurum önde?

Emniyet’in bütçesine ve bu satın almaları nasıl yaptığına bakın, cevabı bulacaksınız.

Böcek uzmanı: “Teknoloji karşı tarafı zahmetten kurtarıyor”

Yaptığınız işin adı var mı?

Ben güvenlik uzmanlığı veya danışmanlık hizmeti diyorum. Kendimi geliştirmek adına bu alanda yurt dışında eğitimler aldım. Hiçbir zaman işin taarruz boyutunda olmadım, hep savunma alanında çalıştım.

Yani böcek koyan değil, böcek yakalayan oldunuz.

Evet...

Sağır oda ne kadar güvenli?

İzole edilmiş çadırlar odalardan daha güvenli olabilir. Güvenli yer istiyorsanız teknolojiden uzak duracaksınız. Kameralı telefonlar, internete bağlanan televizyonlar karşı tarafı zahmetten kurtarıyor.

Kimler böcek aramasına ihtiyaç duyuyor?

Türkiye’de daha çok siyasetçiler tedirginlik yaşasa da büyük şirketler de bilgi güvenliğine önem veriyor. Bünyelerinde savunma amaçlı özel ekipler kuran şirketler var. Bu, evinizin kapısında güvenlik görevlisi istemek kadar doğal bir ihtiyaç.

Haberin Devamı

En çok telefonlar aracılığıyla dinleme yapılıyor değil mi?

Telefona yazılım yüklenerek de yapılır ama yasal dinlemeler GSM operatörü aracılığıyla yapılıyor veya seyyar baz istasyonu oluşturuluyor. Cep telefonu
en yakındaki bu seyyar baz istasyonuna bağlanınca konuşmalar, mesajlar kaydediliyor.

Ortam dinlemesinde sizi bile şaşırtan yöntemler var mı?

Çok farklı yöntemler var. En tehlikelisi istihbarat örgütlerinin kullandığı lazer sistemi. Bu masada telefon olmasa dahi, 200 metre uzaktan yanımızdaki cama yansıtılan lazerle dinleme yapılabilir.

“Tadilat sonrası mekan kontrol edilmeli”

Başbakan’ın ofisinde 2011’de prizin içinde bulunan böceğin özelliği nedir?

Basından duyduklarımız doğruysa
bu böcek şebekeden beslenir, elektrik kesilmediği sürece kayda devam eder.

Fısıltıyla konuşulsa?

Kaydı yapanlar için ses seviyesini yükseltmek basit iştir.

İsteyen herkes dinleme cihazı satın alabilir mi?

20 dolarlık cihazları alabilirsiniz ama sadece devletlerin istihbarat örgütlerinin kullandığı sistemler var. Firmalar onları satarken kimlere gideceğini bilmek ister. Anlaşmalar bu şekilde imzalanır.

Haberin Devamı

Böcek aramasını herkes yapabilir mi?

Aktif böcek gibi şu an uykuda olan bir böcek de olabilir. Onu tetikleyecek bir uyaran gerekir. Bu, dinlenecek kişinin sesi olabilir veya zaman ayarlıdır. Aktif olanı bulup uykudakini es geçebilirsiniz. Bu iş tecrübe ve ekipman işidir.

Bir odanın temizlendiğini nasıl anlarsınız?

Periyodik olarak işlemin tekrarlanması şarttır. Temizleme işinin zamanlaması,
VIP ile benim aramda gizlidir. Tadilatlar binalara en iyi nüfuz edilen durumlardır. Sonrasında mekan kontrol edilmelidir. n