Pazar Dondurmaya kim hayır diyebilir?

Dondurmaya kim hayır diyebilir?

24.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bilinen tarihi milattan önce ikinci yüzyıla dek uzanan dondurma, Çin’de süt ve pirinçle hazırlanan ve karların arasında saklanarak soğutulan bir tatlıydı. Avrupa’ya ulaşması ise 13. yüzyılda Marco Polo’nun Çin’e ziyaretinde dondurmayla tanışması sayesinde oldu. İçeriği ve hazırlanma biçimleri değişse de dondurma yüzyıllar boyu serinleten ve mutluluk veren bir lezzet olarak hemen her kültürde varlığını sürdürdü. Bugün manda sütlüsünden sorbesine, gelatosundan Maraş gurmesine önümüzde uzanan katkısız dondurma çeşitlerinden tadımlık bir seçki  hazırladık.

Dondurmaya kim hayır diyebilir

Sütün her türlüsü Dondurmacci

Yüzde yüz manda sütü kullanılarak hazırlanan manda sütlü sade dondurma, Dondurmacci’nin en çok rağbet gören çeşidi. Dondurma üretiminde kullandıkları sütleri, Trakya ve Kandıra’daki çiftliklerden çiğ olarak temin ediliyor ve pastörizasyon işlemini de sütün besin değerini kaybetmeyeceği şekilde kendi imalathanelerinde yapıyor. Ayrıca veganlar için özel olarak üretilen soya sütlü dondurmaları da mevcut. Bunun dışında yasemin, ıtır, akasya, lavanta gibi mevsimine göre çeşitli çiçeklerin kullanıldığı sütlü dondurmalar da spesiyaller arasında. Tatlı tuzlu bir arada sevenler için tuzlu karamellisi, Bodrum mandalinasından vazgeçmeyenler için Bodrum’dan sipariş edilen mandalinalarla hazırlanan sorbesinin müdavimleri var. Dondurmacci’nin şu anda Etiler, Nişantaşı, Göktürk ve Maslak olmak üzere dört şubesi bulunuyor.

Dondurmaya kim hayır diyebilir

Sorbenin adresi Yaşar Usta

1962’de Bostancı’da açtığı ilk dükkanında, yüzde yüz meyve kullanarak ürettiği sorbeleriyle kısa sürede nam salan Yaşar Usta’nın bugün İstanbul genelinde 12 dükkanı bulunuyor. Taze meyve, su ve meyvesine göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 5 oranında şeker kullanılarak hazırlanan sorbeler, mevsimine göre farklılaşıyor. En çok rağbet gören ise hep içinde bulunulan dönemin meyvesi oluyor. Kavun, karadut ve kırmızı erik ise sorbelerin gözdesi. Hayvansal ürün barındırmayan sorbeler veganlar için de vazgeçilmez. Yalnızca su ve bitter çikolatayla yapılan “sorbe bitter” de vegan menüye bu yıl eklenmiş. Bunun dışında birer Yaşar Usta klasiği sayılan tahinli dondurma ile cicibebeli dondurmayı da anmadan geçmeyelim.

Dondurmaya kim hayır diyebilir

İlk gurme dondurmacı Serez

İlk şubesini 2012’de Maltepe’de açan Serez Dondurmacısı, keçi sütü Maraş gurme, duble kaymaklı gurme ve kendi spesiyalleri hacımemiş gurme dondurmalarıyla öne çıkıyor. Tamamı patentli kendi formülleri olan gurme dondurmalarda yağ kaynağı olarak yalnızca süt kaymağı kullanılıyor. Duble kaymaklı, 100 kg süte 100 kg kaymak formülüyle üretilen; hacımemiş gurme ise içeriğindeki damla sakızlı tereyağlı kurabiye parçacıklarıyla damaklarda yer eden lezzetlerinden. Bunun dışında ceviz, Antep fıstığı gibi birçok ürünün tarladan imalathaneye uzanan sürecinin birebir içinde yer alıyorlar. Kendi mayaladıkları yoğurttan yoğurtlu dondurmaları, Madagaskar’dan ithal vanilya çubuklarıyla yapılan gurme dondurma da denemeye değer. Maltepe, Kartal, Acıbadem, Bostancı ve Bakırköy’de şubeleri olan Serez Dondurmacısı, 7 Temmuz olan kuruluş gününü de iki top dondurma ikramıyla kutluyor.

Dondurmaya kim hayır diyebilir

İtalyan klasiği Cremeria Milano

Daha yumuşak ve yoğun kıvamıyla İtalya’nın artizan dondurması “Gelato”, kullanılan malzeme ve teknik açıdan bildiğimiz anlamda dondurmadan birçok yönüyle ayrılıyor. Eksi 13 derece gibi daha yüksek sıcaklıkta servis edilen, yağ ve hava oranı bakımından klasik dondurmadan farklılaşan İtalyan dondurması, kimilerine göre dondurmadan ziyade soğuk yenen bir tatlı. En çok rağbet gören türleri arasında bitter çikolatalı, nutellalı ve mojitolu çeşitlerini saymak mümkün. Dondurma komasına girmek isteyenleri ise tiramisulu, oreolu fantazilere doğru alalım. Türkiye’ye uyarlanan lezzetleri arasında mevsime göre balkabaklı, hurmalı, incirli versiyonları da bulmak mümkün.

Dondurmaya kim hayır diyebilir