Pazar Dünya jet sosyetesinin durağı: Hollandalı Ahmet

Dünya jet sosyetesinin durağı: Hollandalı Ahmet

08.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Marmaris Kumlubükü Yat Kulübü 29 yıldır denizcilere ve yerli yabancı VIP müşterilerine hizmet veriyor. Kulübe gelenler arasında İngiltere, Norveç, İspanya, Suudi Arabistan gibi ülkelerin kraliyet ailelerinin mensupları var

Dünya jet sosyetesinin durağı: Hollandalı Ahmet

Marmaris’in hemen çıkışında yer alan Kumlubük Koyu, yatçıların uğrak merkezidir. Bu koyda 29 yıldır faaliyet gösteren Kumlubükü Yat Kulübü, Hollandalı Ahmet’in yeri olarak bilinir.
Hollanda’da restoran işletmecilği yapan Ahmet Özkal, 29 yıl önce, daha Türkiye’de mavi yolculuk turizmi başlamadan, marinalar açılmadan çok önce Marmaris çıkışında bu koydaki yeri satın alıyor. Sayıları çok az olan yelkencileri ve denizcileri ağırlamaya başlıyor. Tesisi bir lokanta olarak sınırlı tutmuyor; yat kulübü işletme belgesi de alarak yasal iskelesini kuruyor. Bir süre sonra Hollanda’daki restoranlarını kapatıyor ve sadece Marmaris Kumlubük’teki işleriyle meşgul oluyor.

35 tekne bağlama kapasiteli
Beton iskele 35 tekne bağlama kapasiteli. Teknelere elektrik ve su veriliyor. Ayrıca günübirlik gelenler için de plajı, güneşlenme alanları ve dinlenme alanları var. İskelede derinlik dört metre. Rahatlıkla büyük tekneler de gelebiliyor ve tonoz alabiliyorlar. Daha büyük tekneler ve mega yatlar da iskelenin biraz açığına alargaya demir atıyorlar.

16 yıldır aynı Çinli şef
Hollandalı Ahmet’in müşterileri arasında iş dünyasının tanınmış isimleri ile yabancı jet sosyeteden de ünlüler bulunuyor. İngiltere, Norveç, İspanya gibi ülkelerin kraliyet ailesinden ya da Suudi Arabistan Kraliyet ailesinden prensleri Hollandalı Ahmet’in yerinde görmeniz mümkün.
Fiyatları bölge ortalamasının biraz üzerinde ama restoranın mutfak ve servis kalitesi her zaman mükemmel. Hollanda, Fransa ve Belçika mutfağı ile Akdeniz mutfağının sentezleri ve Çin mutfağını buluyorsunuz. Kalitenin her zaman aynı standartta kalmasının nedeni de şu: Tüm sebzeler, Marmaris Değirmenyanı’nda yine Hollandalı Ahmet’e ait olan bir bahçede organik olarak üretiliyor. Mutfakta 26 yıldır aynı Türk şef Ali Arslan ile 16 yıldır Çinli şef Yon Wang çalışıyor. Yon Wang İstanbul Ramada Otel zamanında Türkiye’ye gelen ilk Çinli şef. Soya filizlerini Çinli şef Yon Wang, kendi odasında itina ile üretiyor ve yemeklerde kullanıyor. Garsonlar da son 20 yıldır aynı.

Karadan da ulaşım var ama...
20 yıldan fazla süredir Hollandalı Ahmet’e uğrar, sohbet eder ve nefis yemeklerinden tadarım. Epeydir gitmiyordum. Geçenlerde Ahmet’in eşi Şirin hanım aradı... “20 yıl önce yanımızdaki ormanlık alanı yok edip beton yığını dikilecekti, senin girişimlerin sayesinde orman kurtuldu. Şimdi de karayolumuzu kapadılar. Buraya gel, halimizi gör” dedi. 30 yıllık turizm işletme belgesi olan bir tesisin, mevzi imar planında yol olarak gösterilen yeri nasıl kapatılır, anlamadım. “Mahkemeye gidin” dedim. Gitmişler, sezon bittikten sonraya duruşma günü alabilmişler! “Marmaris’in belediyesi, kaymakamı ve Muğla Valisi’ne durumu anlatın” dedim. Hollandalı Ahmet, şimdilerde karayolu ile gelen misafirlerini koyun diğer ucundan botlarla tesisine taşıyor.


Bodrum’da 30’uncu fuar
Bodrum Turgutreis D Marin’de başlayan ve bu yıl 30’uncusu düzenlenen fuar bu akşam 23.30’a kadar gezilebilecek. Fuarda bugüne kadar denizde büyük tekneler gezildi, karada ise yat aksesuarları ve içten ve dıştan takma deniz motorları sergilendi. Bu tür fuarlar yeni tekne almaya niyetlenenler için tekneleri en ince detayına kadar görme ve inceleme fırsatı sunuyor. Tekne sahipleri için de, teknede yapılacak işler için ayrı fırsatlar sağlıyor. Teknede iş bitmez derler. Doğrudur. Tuzlu su ortamında çoğu tekne ekipmanı eskir, ömrünü yitirir. Bunun için de denizciler, tekne ekipmanlarındaki son yenilikleri görmek ve ihtiyaç duyduklarını satın almak için bu fuarları merakla bekler. Fuarlarda en önemli satışlar ve bağlantılar da bu bölümlerde gerçekleşir. Fuar gezilir, karar verilir, alınacak ürün seçilir. Çok sayıda yat aksesuarı firmasının yer aldığı fuarda, katılımcılar önemli ölçüde sipariş aldıklarını söylüyorlar.


KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Bira soslu lagos

Bu haftaki Kaptanın Mutfağı’ndaki tarif Hollandalı Ahmet’in şeflerinden. Lagos balığını küçük filetolar halinde hazırlayın. Nişasta ve zeytinyağı ile balığı marine edin. Kabak, havuç, soğan, biber ve taze fasulyeyi temizleyip doğrayın. Kızgın çiçek yağına balığı atın. Yarım pişirin, sebzeleri ilave edin. Çok fazla pişirmeden çıkarın ve yağını süzün. Tavaya yeni çiçek yağı koyarak bira ekleyin. Yağ ve bira kızdıktan sonra tuz ve nişasta ekleyin. Balık ve sebzeleri tekrar tavaya atın. Sulu nişasta ile koyulaştırın. Nefis bir balık olur. Lagos dışında sert etli beyaz balıklarla da yapılabilir.

Yazarlar