Pazar Dünyanın en pahalı apartman dairesi

Dünyanın en pahalı apartman dairesi

24.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ukraynalı işadamı Rinat Ahmedov satın aldığı 136 milyon sterlinlik daire ile rekor kırdı. Dairenin dekorasyonunu da tamamen değiştirecek

Dünyanın en pahalı apartman dairesi

Ukrayna’nın en zengin adamı, dünyanın en pahalı apartman dairesinin sahibi artık. Yaklaşık 16 milyar dolarlık servete sahip Rinat Ahmedov, Londra’nın One Hyde Park adlı apartmandan aldığı iki daire ile yeni bir rekora imza attı.
136 milyon sterlin (neredeyse 350 milyon TL) ödeyen Ahmedov 2007’de aynı apartmanın çatı katını da almıştı. Böylece Hyde Park manzaralı üç katlı bir konuta sahip oldu.
Toplam 2 bin 300 metrekarelik bir alana yayılan apartmanı alan, zengin bir şarap kavına da sahip oluyor. Yanındaki Mandarin Oriental oteliyle anlaşmalı, böylece ev sahipleri otel müşterisi muamelesi görüyor, oda servisi isteyebiliyor. Spa ve squash kortlarını saymaya gerek var mı bilinmez. Ve tabii emniyet: Dairenin camları kurşun geçirmez, ayrıca güvenlik İngiliz özel kuvvetleri subayları tarafından sağlanıyor. Apartmanın asansörleri retina tanıma sistemi ile çalışıyor.

Oturanlar gizli tutuluyor

“Ev alma komşu al” demişler, o yüzden aynı apartmanda kimlerin oturduğuna bakalım istedik ama güvenlik nedeniyle pek çoğu gizli tutuluyor; Avrupa ve ABD basınının sayabildiği isimler şöyle: Kazakistanlı madencilik devi Vladimir Kim, Ortadoğu’nun önde gelen politikacıları ve kraliyet ailesi mensupları ve bu apartmanı inşa eden Christian-Nicholas Candy.
Candy kardeşler Londa’nın yeni emlak kralları olarak biliniyor. Her ne kadar sayfadaki fotoğraflarda ev dayalı döşeli görünse de Ahmedov burayı mobilyasız aldı ve dekorasyon için de Candy kardeşlere başvuracağı konuşuluyor. Bunun bedeli de yaklaşık bir 150 milyon TL’yi bulacak.

Yeni komşu kim?

Ahmedov, Ukrayna’nın en önemli finansal ve siyasi aktörlerinden. Ülkenin başkanı Viktor Yanukoviç’in destekçisi ve Sovyetler sonrası dönemden en çok para ile çıkan işadamı. Ülkenin mali durumu kötüye gitse de, pek çok Ukraynalı sefalet sınırında yaşasa da Ahmedov’un serveti artıyor. Onun bu daireye aldığını ilk duyuran yayınlardan Forbes’un, dünyanın en zenginleri listesinde 39’uncu sırada. 2005’ten beri hiç çıkmadığı bu listede bu yıl geride bıraktığı bazı isimler şöyle: George Soros, Mark Zuckerberg, Roman Abramoviç.
Bir maden işçisinin oğlu olarak dünyaya gelen 44 yaşındaki Ahmedov bugün Ukrayna’nın en büyük enerji ve kömür üreticisi. Şirketlerinde 130 bin kişi çalışıyor. Evli ve iki çocuk babası Ahmedov’un en büyük hobisi futbol. Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı Mircea Lucescu’nun çalıştırdığı Shaktar Donetsk kulübünün de sahibi.

Yazarlar