Pazar Ege’de dostluk rallisi

Ege’de dostluk rallisi

04.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye kıyıları ile Yunan adaları arasında düzenlenen ralli 18 Temmuz’da başlıyor. Rallinin komodorluğunu gazeteci ve denizci Necati Zincirkıran yapacak, Sadun Boro ise onur konuğu. Rahmi Koç da yeni teknesi Nazenin V ile yarışa katılacak

Ege’de dostluk rallisi

Uluslararası Ege Yat Rallisi’nin beşincisi, ilk dört rallide gelenekselleşmiş bir uygulama olarak bu sene de farklı bir rota izleyecek. 17 Temmuz akşamı Kuşadası’nda verilecek açılış davetini takiben, 18 Temmuz günü Setur Kuşadası Marina’dan hareket edecek olan ralli filosu sırasıyla Samos, Leros, Simi, Rodos adalarını ziyaret edecek ve 30 Temmuz tarihinde Marmaris Netsel Marina’da sona erecek. 13 gün sürecek rallinin önemli bir özelliği, katılımcı yatlara seyir sonrasında uğranılan limanları gezmek ve tanımak için yeteri kadar zaman vermesi. Ralliye katılanlar Samos’ta üç gün, Leros’ta iki gün, Simi’de iki gün ve Rodos’ta üç gün kalıp adaları gezecekler.
Ralli’nin Komodoru Necati Zincirkıran, birincisi 2000 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Ege Yat Rallisi hakkında şu bilgileri verdi:

“Leros Adası esnafı heyecanla bekliyor”
“Uluslararası Ege Yat Rallisi, dünyanın dört bir tarafından gelen yabancı ve Türk yatçılarının katılımı ile
10 yıldan beri birer yıl arayla Ege’de tekrarlanıyor. Bu denizin sürekli bir barış denizi olması için katkıda bulunan önemli bir yatçılık aktivitesi halini aldı. Amacımız, Türk ve yabancı yatçıları kaynaştırmak, birlikte denize açılmalarını sağlamak ve bu arada Ege Denizi’nde uluslararası bir güven ve tecrübe şemsiyesi altında selametle yol almaktır. Bu arada Ege’nin iki önemli ülkesi ve halkları arasındaki dostluğu, kültürel ve sosyal ilişkileri de genişletmektir. Geçtiğimiz rallilerden biliyorum ki, gittiğimiz adaların halkı bu ziyaretlerden çok memnun kalıyor. Şimdiden kulağıma geldiğine göre, Leros Adası esnafı, heyecanla bizim filoyu bekliyor. Altı sene önce de Leros Adasına uğramıştık. Ada halkı, 300 kişiyi bulan bizleri, evlerinde yaptıkları yemeklerle ağırladılar. Bu yıl da öyle olacak. 40’ın üstünde tekne ve yaklaşık 300 kişilik bir ekip halinde ralli gerçekleşecek.”

Marmara’da şirin bir liman: Çayağazı
Marmara’nın güneyinde, gezecek ve demirlenecek güzel koylar bulunuyor. Bunlardan biri de, Kapıdağı Yarımadası’nda Bandırma’nın kuzey batısında yer alan Çayağazı, diğer adıyla Şahinburgaz... Limanda, her havaya göre kapalı güvenli bağlama olanakları bulunuyor. Liman dışında da, yüzmek için elverişli kumsallar var.
Fazla bozulmamış, tipik bir balıkçı köyü olan Şahinburgaz, 600 yıl kadar önce bir Rum papaz tarafından keşfedilmiş. Kuzeyi deniz, güneyi verimli ova olan bu bölgeye manastır inşa etmiş ve ilk yerleşim başlamış. 16. yüzyılda köyün adı Diavati... O zamanlar, 2 bin 100 nüfuslu köyde çoğunluk Rum, 230 Türk yaşıyor. İstiklal Savaşı’ndan sonraki mübadelede Rumlar göç ediyor. Diavati adı Şahinburgaz olarak değişiyor. Daha sonra da İçişleri Bakanlığı, köy halkına danışmadan adını Çayağazı olarak değiştiriyor. Köylüler bu değişiklikten pek memnun değil. Onlar Şahinburgaz adını kullanıyor, harita ve tabelalarda Çayağazı olarak geçiyor. Şu anda 720 kişinin yaşadığı köyün en önemli geçim kaynağı balıkçılık ve tarım... Kirazı ve kırmızı soğanı pek makbul.
Limanda yakıt istasyonu, köyde her türlü ihtiyacın karşılanacağı market, üç kahvehane, bir çay bahçesi bulunuyor. Köyün yegane lokantasının sahibi ve işletmecisi hayatını kaybetmiş. Şu anda kapalı.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Soğutulmuş, salatalıklı karides çorbası
İki yemek kaşığı tereyağını tencerede eritin, iki adet arpacık soğanı ve iki diş dövülmüş sarmısağı kısık ateşte çevirin. Bir adet soyulmuş, çekirdekleri ayıklanmış ve küp şeklinde doğranmış salatalığı ilave edip yumuşayana kadar karıştırın. 300 ml süt ekleyip kaynama noktasına kadar pişirin ve altını kısıp 5 dakika daha kaynatın. Çorbayı blendıra alıp çekin. Tuz ve çekilmiş beyaz biber ekleyin. Geniş bir kaseye alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, daha önceden haşlayıp kabuklarını ayıkladığınız 250 gram iri karidesleri, ince kıyılmış taze nane, dereotu ve maydanozu ilave edin. 300 gram çırpılmış kremayı da karıştırın. Kasenin kapağını kapatıp buzdolabında en az iki saat soğutun.

Temmuz ayı fırtına takvimi
- 6 Temmuz: Fırtına (2 gün)
- 9 Temmuz: Çark Dönümü Fırtınası (3 gün)
-11 Temmuz: Fırtına (2 gün)
-16 Temmuz: Fırtına (2 gün)
-18 Temmuz: Aşırı sıcaklar
-20 Temmuz: Gün Dönümü Fırtınası
-25 Temmuz: Fırtına (2 gün)
-30 Temmuz: Kızıl Erik Fırtınası


Fotoğraflarla balık yemekleri
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince çok değerli bir kitap gönderdi. İş Bankası Kültür Yayınları tarafından piyasaya çıkartılan “Balık Yemekleri” kitabı.
Kate Whitman tarafından yazılan kitap
512 sayfa. 300’den fazla balık / deniz ürünü tarifi ve 1500 fotoğrafın yer aldığı kitapta, balık ve deniz ürünlerinin satın alınmasından temizlenmesine, marine edilmesinden pişirilmesine kadar çok detaylı bilgiler yer alıyor. Bu kitabın sadece deniz ürünlerine meraklı olanlar tarafından değil, balık lokantalarında çalışan kişiler tarafından da rehber kitap olarak el altında bulundurulmasını öneririm. Çünkü balık lokantalarımızda, sayfa komşum Vedat Milor’un vurguladığı gibi, balığı fazla pişirmeden lezzetini koruyarak sunan, deniz ürünlerine küçük dokunuşlarla yaratıcı ve ekstra lezzetler katan şef sayısı maalesef çok az.