Pazar “Erkekler, kadınların 20 sene önceki hali gibi”

“Erkekler, kadınların 20 sene önceki hali gibi”

03.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin sayılı plastik cerrahlarından Osman Oymak’la, erkeklerin estetik cerrahi konusunda merak ettiklerini sormak için buluştuk. Oymak, “Erkekler, kadınların 20 sene önceki haline benziyorlar, konuya bir türlü giremiyorlar. Bir liposuction’la 20 yaşına baklavalarıyla geri döneceklerini sanıyorlar” diyor

“Erkekler, kadınların 20 sene önceki hali gibi”

Kendi doğrularından şaşmayan, hastalarının gelişigüzel, mantıksız isteklerini kabul etmemesiyle ünlü Dr. Osman Oymak, Türkiye’nin en önemli plastik cerrahlarından biri. Sadece kadınların değil erkeklerin de sık sık muayenehanesine uğradığı Oymak’ı bu sefer erkeklerin de merak ettiklerini sormak için ziyaret ettik. Erkek hastalarının kadın hastalarına göre daha zorlu olduğunu söyleyen Oymak, gençleşme talebi olan erkek hastalarının çoğunlukla sevgilileri için geldiğini, erkeklerin kadınlara göre daha dayanıksız olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

* Bir erkek kapıdan girdiğinde sizinle konuşurken kem küm ediyor mu?
Kesinlikle kem küm oluyor. Erkekler kadınların 20 sene önceki hali gibi. Ne söyleyeceğini bilemiyor. Ya yanında biriyle geliyor, onun namına başkası konuşuyor ya da “Doktor bey bakın bakalım bende ne görüyorsunuz?” gibi ortalama laflar söylüyorlar. Genelde erkeklerin fiks problemleri var. Mesela saç, ama onlar bize gelmiyor. Kilo problemi var. “Bir de ben nasıl gençleşeceğim?” diyenler oluyor. Erkekler kadınlar gibi kilo almıyor. Biz karnın içine, midenin etrafına kilo alıyoruz. Bu yüzden içki göbeği gibi bir göbek ortaya çıkıyor. O da sadece liposuction’la geçen bir şey değil. Liposuction’ın etkili olduğu bölgeler var ama istediğini ye, hiç kımıldama, patatesleri götür, sonra haydi aldırıver olmuyor. Bir de erkekler kadınlara oranla daha korkak oluyor ve ne istediklerini bilmiyorlar. Bir kadından dikiş alırken kadınlar bayılmıyor ama erkeklerden dikiş alırken bayılan çok fazla erkek var. Erkek adam acı duymaz, ses çıkarmaz diye kendilerini sıkıp sıkıp bayılıyorlar. Kadınlar daha kolaydır.

* Erkeklerin o kem küm esnasında konuya girmesi için siz ne yapıyorsunuz?
Çok yardım etmiyorum tabii. “Aa sizin de kulağınız düşükmüş” gibi bir açılış yapmıyorum. Erkekler estetik cerrahinin dışında oldukları için liposuction yapıp 20 yaşında, baklavalarıyla birlikte hayata geri döneceklerini sanıyorlar. Onlara önce gerçekleri anlatıyoruz. Zaten biraz dostluk ettikten sonra açılıyorlar, “Benim genç sevgilim var, aynaya bakıyorum, felaket görünüyorum” veya “Botoks yaptırsam 20 yaşına döner miyim?” gibi sorularla karşılaşabiliyoruz.

* Erkekler size yanlarında kimlerle geliyor?
Sevgilileriyle çok gelmiyorlar. Karısı olanlar karısını getiriyor. Çoğunlukla yalnız geliyorlar. Erkek erkeğe gelen de olmuyor. Erkekler paylaşmak istemiyor.

Haberin Devamı



“Erkekler, kadınların 20 sene önceki hali gibi”

“Sevgilimin yanına uymuyorum” diyorlar

* Eşlerinin veya sevgililerinin isteği üzerine gelen oluyor mu?

Tam olarak böyle bir istekle gelen olmuyor ama “Sevgilimin yanına uymuyorum” diyenler oluyor.

* Uymayanlara ne yapıyorsunuz?
Uymayanlara içimden “Git kendi yaşına göre birini seç” diyorum. Ameliyat ile gençleşmek ne yazık ki mümkün değil, ancak yaşınızın en iyisi olabilirsiniz. Estetik ameliyat erkeklerde kadınlara göre zor çünkü erkeklerin yapısı farklı. Kadınlarda saçın içine sakladığımız izi erkeklerde saklayamıyoruz çünkü saçlar belli bir yaştan sonra dökülebiliyor.

* Penis estetiği yaptırmak isteyenler de oluyor mu?
Penis için bana gelmiyorlar. Onların istediği şekilde büyümesi, kalınlaşması gibi bir ameliyat yok. Herkesin penisini üç santim uzatabilirsin. Onları tutan ligamanları kesersen uzar ama fonksiyonunu kaybedersiniz. Büyütmek için yağ koyanlar da var. Bu girişimler için bir üroloğa başvurmakta fayda var.

* Sizin yapmadığınızı bildikleri için mi gelmiyorlar?
Korkunç bir piyasa dedikodusu var. Üç-beş kereden sonra bana garip istekli hastalar gelmiyor. “Huysuzdur, belli şeyleri yapmaz” diye adın çıkıyor ve gelmiyorlar; sen de rahat ediyorsun.

* Garip istekleri olan hastalardan nasıl uzak durmayı başarıyorsunuz?
Karpuz değil tabii, vurup anlamıyorsunuz. Ama her sene bir veya iki tane problem çıkaran hasta oluyor, onlarla da nazik nazik uğraşıyoruz.

* Problem çıkaracak hastaya “Yapamayacağız, üzgünüz” mü diyorsunuz?
Yok, öyle bir şey derseniz dayak yersiniz. “Hay Allah, bunu belki Ahmet daha iyi yapar” diyerek farklı bir doktora yolluyorsunuz.
“Şimdiye dek yapılmış güzel dudak görmedim”

* Kadın estetiğini yine erkek cephesinden sormak istiyorum. Kadındaki silikonlu bir göğüs veya dudakta erkekler için bir his
farkı oluyor mu?

Silikonlu bir göğüs iyi yapılırsa erkek anlamaz. Zaten anlamadığınız müddetçe de bir problem yok demektir. Silikonlu dudak zaten yapmıyorum, o anlaşılır.

* Siz dudak estetiği ve botoks yapmıyorsunuz. Ama en çok da bunun için gelmiyorlar mı?
Benim yapmıyor olmam bunların kötü olduğu anlamına gelmiyor. Botoks yapmıyor olmamamın sebebi her gün ameliyat yapmam. Ameliyat yaptıktan sonra botoksta “kalktı, kalkmadı, hadi şunu eşitleyelim, Ayşe hanımınki çok kalktı” gibi konulara sinir sistemimin dayanacağını sanmıyorum. Ben bundan sonra botoks yapsam, botokstan kazandığım parayı ya psikyatra veririm ya da kalp doktoruna. Ona benim ruhum ve gücüm dayanmaz.

* Neden dudak yapmıyorsunuz?
Ben hayatımda yapılmış ve güzel olmuş bir dudak görmedim. Güzel bulmadığım için de yapmıyorum. Sevmediğim işi yapmam.

* Sizden istenen en tuhaf şeyler neler?
Çoğunlukla bu istekler genç kızlardan geliyor. “Kaşımı kaldır veya kulağım aşağıda” gibi. Bir burun ameliyatı yapıyorsunuz ve hasta “Acaba eski burnum daha mı iyiydi?” diyor. O zaman “Eski haline getirelim” deyince de “A hayır, böyle çok iyi ama acaba mı?” diye stres yapıyor.

* Eskisine döndüğünüz oldu mu?
Yok olmadı.

* Mümkün mü?
Evet, riske girerseniz her şey mümkün ama neden yapalım?

* Yapmam dediğiniz operasyonlar hangileri?
Dudak kalınlaştırmayı sevmem. Kaşı aşırı kaldırmam. Çok düşükse problem yok ama aşırı kaldırmayı sevmiyorum. Belli bir boyutun üstünde meme yapmıyorum. Çünkü doğal gelmiyor. Natürel bir memenin üstü dolu olmaz boş olur. Ama üstü dolu olsun diye kötü yapılmış protezleri örnek alıyorlar.

Haberin Devamı

“Kocalar sadece operasyon zamanı el tutmaya geliyorlar”

Haberin Devamı

* Kadınlar yanlarında kimleri getiriyor?
İki-üç arkadaş. Bir tanesi dinlemeye geliyor, bir diğeri de hafif tecrübeli oluyor. O da lafa karışıyor, “Öyle değil de böyle olsa daha mı iyi olur?” diyor.

* Erkeklerle gelen oluyor mu?
Eşler sadece operasyon zamanı ellerini tutmaya geliyor. O da erkeklerin kaderi.

* Kadınlar erkeklerin en çok baktıkları yerlere mi operasyon istiyorlar?
Türkiye’de erkekler her şeye bakıyor. Ama göğüs kadınlığın en önemli simgesi.

* Kadınlar göğüs için mi geliyor genellikle?
Göğüs ameliyatlarının sayısı artıyor. Dört-beş yıl önce dünyada en çok gerçekleştirilen operasyon liposuction’dı. Şimdi popoyu boşverdiler. “Yukarıyı büyüttükçe aşağıya kimse bakmaz” diyorlar sanırım. Meme ameliyatlarını ön plana çıkardılar. Amerika’da hâlâ büyük göğüs seviliyor. Orada hiçbir zaman küçük göğüs moda olmadı. Amerika’da kullanılan protez boyutları inanılır gibi değil.
Orada da o makbul.

* Türkiye’de göğüs hangi boyutta seviliyor?
Türkiye’de de gençlerde “büyük olsun” diye bir düşünce var ama bir yandan da “doğal olsun” diye bir çaba var.

Haberin Devamı

“Etraftakilere ‘Yaşıma göre daha az bozuldum’ demek önemli”

* İyi yaptığınız bir estetik sonrası bir haz duyuyor musunuz?
Bütün işlerde öyledir. Hem siz hem de yapılan kişi beğenirse mutlu oluyorsunuz.

* Kadınlar genelde takıntıları nedeniyle mi geliyor?
Bazen bir şeylere takılıyorlar ama o bir şeyler gerçek problem olmayabiliyor. Bunu söylediğiniz zaman “Hadi canım, bu adam bir şey bilmiyor” deyip bozulanlar oluyor.

* Bir bakıyoruz herkes neredeyse aynı. Kaşlar çok havada, dudaklar balon gibi şişmiş, suratı davul gibi gerilmiş... Kadınlar aslında böyle yaparak daha az çekici olduklarının farkında değiller mi?
Benim gözümde evet daha az çekici oluyorlar ama beğenen var ki yaptırıyorlar. “Ben hep daha iyi olacağım!” diye bir takıntınız olursa her sene ameliyat olursunuz çünkü her sene bir çizgi geliyor.

* Belki de dertleri daha güzel, daha çekici olmak değil de daha genç olabilmek...
Bence “Ben etrafımdakilere göre daha az bozuldum” diyebilmek daha önemli. Çünkü gençleşmek diye bir şey yok. Tabii ki yaşında ve güzel olmak önemli. Akranlarına göre daha az bozulmuş olmak da sempatik bir şey. Bizim de yapmaya çalıştığımız o. Beni 35 yaşında yapsan şimdi, ben burnumu kaşısam, benim elim 55 yaşında. 35’lik suratı 55’lik el kaşıdığında “bu adamın burnunu başkası mı kaşıyor?” oluyor. Vücut komple gençleşemiyor.

“Beni ameliyatlar değil mutsuz kadınlar zorluyor”

* Sizi en çok ne zorluyor?
Artık ameliyatlar beni zorlamıyor. Mutsuz kadınlar zorluyor. Mutsuzluk benden kaynaklanıyorsa daha çok üzülüyorum. Ödemler geçip her şey yerine oturunca “Ben de sizi iyileşme sürecinde çok üzdüm ama ne yapalım hasta psikolojisi” diyorlar. Ben de alıştım artık.

* Sizce sizin bir estetik operasyona ihtiyacınız var mı?
Alt göz kapaklarım ve göbek olabilir.

* Kendinizi bir doktora emanet edecek misiniz bunlar için?
Hayır, sanmıyorum.

“Öğle yemeğinde estetik olmaz, uyduruyorlar”

* İnternette 15 dakikada gençleştirme reklamları var. Mümkün mü?
Yok canım uyduruyorlar.
“Öğle yemeğinde 10 dakikada gençleştiriyoruz” diyorlar. Öğle yemeğinde bir tek öğle yemeği yenir, başka bir şey de yapılmaz. Dişini çektirsen suratın şişer bir gün,
biz de ameliyat yapıyoruz.

* Ne yapıyorlar peki?
Uyduruyorlar. Direkt sallıyorlar.