Pazar Eşkina için yelken açın

Eşkina için yelken açın

18.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Eski adı Trilye, yeni adı Zeytinbağı olan bu şirin belde, zeytini ve balığı ile ünlü. Bu mevsimde ise eşkina balığının lezzeti tavan yapar. Eşkinanın lezzetini hayal ederek yapılan beş saatlik yelken seyri, ayrı bir heyecan verir

Eşkina için yelken açın

İstanbul’da tekne sahiplerinin ağırlıklı olarak üç rotası var. Boğaz, Prens adaları (Büyükada, Heybeliada, Burgaz, Kınalı) ve Sivriada. Biraz daha uzak mesafede Trilye, resmi adıyla Zeytinbağı, teknesi İstanbul’da olanlar için harika bir gezi rotası. Şirin ve eski bir Rum köyüdür. Ancak nedense kış aylarında pek rağbet görmez. Bahar geldi ve Trilye şimdilerde tekrar canlanmaya başladı. İstanbul’un güney kıyılarından uzaklığı yaklaşık 30 deniz milidir. Yelkenli bir tekne ile beş saat, hızlı bir motor yat ile en fazla iki saat sürer. Ancak limana giriş için geceye kalmayın. Liman girişindeki feneri yanmaz. Sahildeki lokantalarda taze balıklar bulunur.
Bu mevsimde eşkina sezonu başlar ve lezzeti de bir başka olur... Bu balığın gözlerinin arkasında iki adet taş vardır. Bu taşlar limon ile zeytinyağında bekletilir ve erir. Sabahları bir çay kaşığı içildiğinde idrar yollarını temizler, böbrek taşlarını eritir. Trilye’nin barbun balığına da haksızlık etmeyelim. Önden ikişer parça barbun sipariş edip ardından eşkina yemek galiba en iyisi olacak.
Marmara Bölgesi’nin çekirdeği küçük, etli zeytinine adını bu belde vermiştir. Beldede gezerken, zeytin, zeytinyağı ve zeytinyağı sabunlarını almanızı öneririm. Eski ve restore edilmiş Rum evleri ve kiliseler görmeye değer.
Eğer tekneniz yoksa yine deniz yoluyla Trilye’ye ulaşmak çok kolay. İDO’nun hızlı gemileri ile Mudanya’ya gidebilir, oradan da herhangi bir araç bulup 10 kilometre mesafedeki Trilye’ye varabilirsiniz.


KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Eşkina buğulama

Dedim ya, şu sıralar, eşkinanın en güzel zamanı. Buğulaması ya da tuzda pişirilmesi makbul. Tuzda yapmak biraz zahmetli. Pratik bir buğulama tarifi ise şöyle: Ayıklanmış eşkinayı, payrekse ya da tepsiye yerleştirin. Balığın arasına dört-beş diş sarmısak, saplarıyla birlikte bir avuç maydanoz ve kereviz yaprağı koyun. İki adet yeşilbiberi uzunlamasına doğrayın, halka halka kesilmiş bir domates ekleyin. Bir yemek kaşığı zeytinyağı, tane karabiber, çok az tuz ve bir adet de defne yaprağı ekleyin. Zevkinize göre, ince dilimlenmiş bir ya da iki dilim limonu (adet değil, dilim) kabuğunu soyarak koyabilirsiniz. Üzerini folyo ile kaplayıp ocakta 15 dakika ya da fırında 20 dakika pişirmek yeterlidir.

HAFTANIN ETKİNLİĞİ
Ankara’da Boat Show var
İstanbul’da Avrasya Boat Show’u yapan CNR Expo Fuarcılık, 21-25 Nisan’da Ankara’da Boat Show düzenliyor. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki fuara deniz araçları, ekipman ve aksesuar firmaları katılıyor. Fuar boyunca Eymir Gölü’nde de su sporları etkinleri yapılacak.
Yarışlar
-22-25 Nisan’da 420-470 sınıfları yarışı Ataköy’de;
-22-25 Nisan’da optimist ve lazer yarışları Trabzon, Çayırova, Tekirdağ, Urla ve Mersin’de;
-23 Nisan’da Bodrum Açık Deniz Yarış Kulübü (BAYK) Trofesi
-24-25 Nisan’da Türkiye açık deniz Yarış Kulübü TAYK ve İstanbul Yelken Kulübü İYK yarışları Ataköy’de;
-24-25 Nisan’da BAYK açık deniz ve şamandıra yarışları Bodrum’da yapılacak.