Pazar Evdeki sohbeti ne keser?

Evdeki sohbeti ne keser?

10.03.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Daha fazla ekran zamanına maruz kalan küçük çocuklar, ebeveynleri veya onlara bakım veren kişilerle daha az iletişim kuruyor. JAMA Pediatrics dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre ekranda daha çok vakit geçiren çocuklar ekran karşısında daha az vakit harcayanlara kıyasla yetişkinlerle daha az konuşuyor, daha az duyuyor ve daha az karşılıklı konuşma yapıyorlar.

Evdeki sohbeti ne keser

Batı Avustralya Üniversitesi Telethon Çocuk Enstitüsü’nden araştırmacı Mary E. Brushe liderliğindeki yeni çalışmada 2017’de doğan 220 aileden veri toplandı.

Haberin Devamı

Araştırmacılar özellikle 3 noktanın üzerinde durdu. Bir yetişkinin söylediği kelimeler, çocuğun seslendirmeleri ve konuşma sırasındaki dönüşler. Her ölçümü ve sonuçları yaş, cinsiyet, annenin eğitim düzeyi ve evdeki çocuk sayısı gibi diğer faktörlere göre ayrı ayrı modellediler.

Sonuçta her yaşta artan ekran süresinin sohbeti bastırdığı ortaya çıktı. En güçlü olumsuz ilişkiler, çocuklar 3 yaşındayken ortaya çıktı ve günde ortalama 2 saat 52 dakika ekran süresine maruz kaldılar. Bu yaşta, yalnızca bir dakikalık ek ekran süresi, 6,6 daha az yetişkin kelimesi, 4,9 daha az çocuk sesi ve 1,1 daha az konuşma sırası ile ilişkilendirildi.