Pazar Femto Lazer: Görme kusurlarına yeni yöntem

Femto Lazer: Görme kusurlarına yeni yöntem

31.03.2024 - 01:00 | Son Güncellenme:

Halk arasında ‘göz çizdirme’ olarak bilinen işlemler sayesinde yüz binlerce kişi sağlıklı görme keskinliğine kavuşabiliyor. Ancak hasta uygun aday değilse, işlem yapılmamalı.

Femto Lazer: Görme kusurlarına yeni yöntem

Didem Seymen - didem.seymen@milliyet.com.tr / Dünyada her yıl bir milyonun üzerinde kişiye göz derecelerinden kurtarma operasyonu yapılıyor. Femto lazer, bir tür bıçaksız göz ameliyatıdır. Bu ameliyat ile göz korneası yeniden şekillendirilerek görme problemlerinin çözülmesi hedeflenir. Ortalama 30 dakika süren bu işlem sırasında genellikle ağrı olmasa da hasta az da olsa dokunmaları hissedebilir. Medicana Çamlıca Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rumil Babayev, femto lazer yöntemi hakkında MİLLİYET’e bilgiler verdi...

Haberin Devamı

iLASİK (FemtoLASİK veya Modern LASİK) yöntemi nedir?

Tıpkı parmak izinizin size özel olduğu gibi, yeni teknolojik yöntemler de size özgü bir görme tedavisi sağlar. Tamamen kornea haritası kılavuzlu çalışan iLASİK yönteminde, düzensiz kornea eğriliği ve buna bağlı gelişen kırma kusurları tedavi edilebilir. Her bir gözde on binlerce benzersiz nokta yakalayarak miyop, hipermetrop ve astigmatizma gibi kırma kusurlarını tedavi edebilmektedir. Başka bir deyişle, gözlük ve kontakt lensler bırakılabilir.

iLASİK ameliyatı, bıçaksız ve iki aşamalı bir işlemdir. İlk aşamada bilgisayarlı lazer tekniği kullanılarak kornea flebi oluşturulur. Bu ince flep femtosaniye lazerin Intralase Lazer ile gerçekleşmektedir. Flep oluşturulup kaldırıldıktan sonra lazerle kırma kusurunun asıl tedavisine geçilir. Bu ikinci aşamadır. iDesign yönteminden faydalanarak, güvenli bir şekilde, excimer lazer ile kornea yeniden şekillendirilir. Daha sonra flep, orijinal konumuna nazikçe yerleştirilir ve gözleriniz önümüzdeki birkaç saat içinde iyileşmeye ve net görmeye başlar.

Haberin Devamı

Cerrahlar bıçak kullanmayı uzun süre önce bıraktı

iLASİK yönteminin ayrıntıları nedir?

iLASIK tekniğinde mikro-bıçak (mikrokeratom) kullanılmaz. İşlemin birinci aşaması olan flep katmanının hazırlanması mikrobıçak ile değil, femtosaniye lazerle yapılmaktadır. Cerrahlar, mikrobıçak kullanmayı uzun süre önce bıraktılar. iLASİK tekniği ile önceden bazı sebeplerde ameliyat için riskli grupta yer alan hastalar da bu teknik ile göz derecelerinden kurtulmuşlardır.

Araştırma sonuçları yayınlandı

iLASİK yönteminin başarı oranı nedir?

Yapılan çalışmalarda Modern LASİK ile tedavi edilen vakaların neredeyse tümünde, daha önce gözlük ve kontakt lenslerle ulaştıkları görme kalitesinden üstün performans alındığını gösteren sonuçlar yayınlanmıştır. 

Her hasta iLASIK yöntemiyle tedaviye uygun mu?

Şunu kesinlikle belirtmeliyiz ki, halk arasında "göz çizdirme" olarak anılan operasyonlara, yani gözlükten kurtulmak için olmak istediğiniz işlemlere uygunluğunuzu dikkatlice ölçmek, hesaplamak ve test etmek oldukça önemlidir. Sadece uygun adaylara işlem planlanır, uygun olunmadığı takdirde durumla ilgili hastalara net bir şekilde açıklama yapılır. Evet, çok fazla kişi bu yöntem sayesinde tedavi olduğu gibi, hekimler yüzlerce kişide de göz sağlığını önemsediği için hiçbir işlem gerçekleştirmeme kararı alabiliyor. Hekimlerin amacı, görmeyi iyileştirmek ve bunu yaparken de göz sağlığını korumaktır.

Haberin Devamı

iLASİK dışında PRK/NO TOUCH olarak bilinen lazer yöntemi de kullanılmaktadır. iLASİK gibi bu teknikte de Excimer lazer kullanılmaktadır, yalnızca yaklaşım farklıdır. Prosedür ilk önce korneanın epitel olarak bilinen dış tabakasının soyulması veya lazerle buharlaştırılması, ikinci olarak ise alttaki stroma dokusunun Excimer lazerle yeniden şekillendirilmesini içerir.

Hangi hastaya, hangi yöntemle lazer tedavisi yapılacağı kararı; hastanın yaşı, beklentisi, gözlük numaraları, göz paramterleri ve ek hastalıkları değerlendirilerek verilmektedir.

Detaylı göz muayenesi şart

Haberin Devamı

iLASIK’te nasıl bir süreç işliyor?

iLASIK öncesi hastaya detaylı göz muayenesi ve göz tetkikleri yapılır. Bu işlemler ortalama 30 dakika sürer. iLASIK işlemi, iki göz için toplam 10-15 dakikada tamamlanabilir. İşlem uyuşturucu damlayla gerçekleştiriliyor. İşlem sırasında genellikle ağrı olmuyor ancak hasta dokunmaları hissedebilir. İşlemden sonra gözler bandajlanmıyor. Sadece koruyucu gözlük takılıyor. İşlemden hemen sonra son bir göz kontrolü yapılıyor ve hasta taburcu ediliyor. iLASIK sonrası ortalama 3 saat boyunca gözlerde yanma, batma, yaşarma, ışık hassasiyeti ve gözleri kapalı tutma ihtiyacı olabilir. Sonrasında görme netleşmeye başlıyor. Ertesi gün araba kullanabiliyor, dikkatli bir şekilde banyo ve spor yapabiliyorsunuz.