Pazar Fethiye’ye yeni bir marina yolda

Fethiye’ye yeni bir marina yolda

28.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Uzun süredir gitmediğim Fethiye’yi çok gelişmiş buldum. Belediye Başkanı Behçet Saatçi, kruvaziyer limanı için Ulaştırma Bakanı ile anlaşmış. Yeni bir marina yatırımı için tüm izinleri almış, bütün iş Maliye Bakanı’nın imzasına kalmış

Fethiye’ye yeni bir marina yolda

Her ne kadar Göcek koylarının önemli bir bölümü Fethiye ilçesi sınırlarında olsa bile biz denizciler için Göcek ayrı, Fethiye ayrıdır. Genellikle biz Türk denizciler Göcek’i ve harika koylarını dolaşır, Fethiye’nin biraz dışında bulunan Turunç Pınarı’nda Osman’ın yerine gider, sonra da ya Göcek’te marinalardan birine bağlanır ya da Marmaris’e döneriz. Fethiye’ye giren, Kaş’a Kekova’ya devam eden azdır. Genellikle buralarda yabancı yatçılar dolaşır. Oysa Fethiye ve çevresinde gezilecek çok yer vardır.
Ben de uzun zamandır Fethiye’ye gitmiyordum. Bu yıl sezonun son demleri kasım ayı başlarında Fethiye’ye gittim. Acaba yanlış navigasyon yapıp başka bir yere mi geldim diye şaşkınlığa uğradım (Navigasyon: Deniz bilimi... Seyre çıkmadan önce kaptanın harita üzerinde yaptığı çalışma ve çizdiği rota).

Amaç paralı turisti çekmek
Aklımda ucuzcu İngiliz turistlerin geldiği, kalabalık bir sahil ilçesi kalmıştı. Ucuzcu İngiliz turist hâlâ var ama geliri yüksek turistler de gelmeye başlamış. Kıyı bandındaki bataklık kurutulmuş, mükemmel bir sahil şeridi ve yerleşim yeri ortaya çıkmış. Denizcilikteki pirimiz Sadun Boro ile telefonda konuşuyordum. Fethiye’de olduğumu söyleyince hemen uyardı. “Orada denizciliği ve turizmi bilen, çevreye önem veren, çalışkan bir belediye başkanı var. Git ziyaret et.”
Belediye Başkanı Behçet Saatçi hemen randevu verdi. Üç dönemdir MHP’den seçiliyor. Ancak MHP dışındaki seçmenlerden de oy alıyor. Fethiye’nin antik dönemdeki adı Telmessos... Likya antik dönem uygarlığının önemli kentlerinden... Fethiye’den aklımda kalan karmaşa gitmiş. Kent içinde kaya mezarları ve antik tiyatro ile hem 2 bin 500 yıl öncesinin Telmessos’unu soluyorsunuz hem de bugünü çağdaş bir kent dokusu ile yaşıyorsunuz.
Başkan Behçet Saatçi’nin hedefi Fethiye’nin turizm gelirlerini artırmak, daha üst gelir grubundan turistleri bölgeye çekmek. Bunu da başarmaya başlamış zaten. Tesislerdeki yenileme yatırımlarına destek veriyor, özellikle zengin Amerikalı turist çekmek için kruvaziyer limanı için çalışıyor. Liman için hazırladığı projeyi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım beğenmiş. Hatta projeyi değiştirip büyütmüş ve kruvaziyer iskelesinin iç kısmına mega yatlar için yeni bir marina projesi daha eklemiş. Başkan Saatçi “Limanı belediye olarak bizim yapmamız önemli değil. Ulaştırma Bakanımız yapacağını söyledi. Önemli olan Fethiye’nin kruvaziyer limana kavuşması” diyor.
Başkanın Fethiye ve denizcilik için bir diğer önemli projesi ise bir marina daha yapmak. Bunun için ilgili
tüm bakanlıklardan ve bürokrasiden izin almış. Dosya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önünde uzunca bir süredir bekliyormuş. İzin çıkar çıkmaz yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkacağını söylüyor.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım marina yatırımlarına büyük önem veriyor ve destekliyor. Ben de başkan Behçet Saatçi’ye, Maliye Bakanlığı’ndaki işleri hızlandırması için Binali Yıldırım’ın desteğini almasını öneriyorum.


Jakuziden teknenizi seyredin
Fethiye Körfezi’nde tekne bağlamak için Karagözler bölgesi çok uygun bir yer. Burada Ece Saray Marina’nın yanı sıra, çok şık bir otel olan Yacht Classic’in harika iskelesi var. İskele, marinet kalitesinde. Biz denizcilerin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Bu otelde iskeleye bağlanıp teknede kalmanın dışında, imkanınız varsa, balkonunda jakuzi bulunan odada bir gün kalmanız, balkonda jakuzi keyfi yaparken iskelede teknenizi seyretmeniz unutulmaz bir anı olacaktır.
Yacht Classic Otel’in iskelesine yanaşan tekne sakinleri için duş, tuvalet alanları mevcut. Otelde yüzme havuzu, hamam ve SPA bulunuyor, iskeleye yanaşan tekne sakinleri otelin tesislerinden faydalanıyor. Akşam yemeğini otelin restoranında yerseniz, iskeleye bağlanma fiyatı yüzde 50 düşüyor. İskeleden aldığınız su ve elektrik ise ücretsiz.
İskele 30 tekne bağlama kapasitesine sahip. Bu yıl, bağlama kapasitesini 50’ye çıkarmak için izin de almışlar. Çok korunaklı bir bölgede ve her türlü havaya kapalı. İskelenin müdavimleri arasında, RMK Tersanesi’nde Calesta K mega yatını yapan dünyanın önemli yat tasarımcılarından Dick Bond var.
İskelede birkaç gün kalıp otomobil kiralayıp çevre gezisine çıkmadan olmaz. Fethiye çevresinde o kadar çok gezilecek yerler var ki... Kayaköy, Kelebekler Vadisi, Kabak Köyü, antik dönem Likya Yürüyüş Yolu, Aftkule, Ksantos, Patara, Pinara gibi... Fethiye’yi yeniden keşfetmemiz gerekiyor... Bu yerleri de önümüzdeki hafta anlatalım.


KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Kalamar salatası
Fethiye’deki Balık Pazarı ‘nda yer alan Hilmi Restoran’da yediğim ve teknede de yaptığım kalamar salatası tarifi:
Kalamarlar ve sübyeler ayıklanır. Süt ve şekerde, en az bir gün buzdolabında bekletilir. Daha sonra yıkanır ve kalamarlar ovulur. İsteğe bağlı olarak şeritler halinde ya da halka halka doğranır, zeytinyağında çevrilir. Pişirmenin sonlarına doğru domates, biber ve tuz eklenir. Kalamar sotede domates ve biberler iyice öldürülürken salatada diri kalır. Soğumaya bırakılır ve zeytinyağı, kekik, karabiber ile servis yapılır.
Kalamar salatasının başka bir hazırlama yöntemi ise şöyledir: Süt ve şekerde bekletilmiş kalamarlar, yıkanıp halka halka kesilir. Metal bir süzgece konur ve bir tencerede kaynayan su üzerine oturtulur kapağı kapatılır (Benmari usulü pişirme). Domates ve biberler eklenir. Zeytinyağı, limon dökülür.