Pazar Gelecekten giyim kodları

Gelecekten giyim kodları

18.12.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

TV programcısı Ilgaz Gürsoy, ‘Bir insan dünyayı değiştirebilir’ mottosundan yola çıkarak farklı alanlarda değer yaratan 12 girişimciyi “Ortak Gelecek” adlı kitabında buluşturdu.

Gelecekten giyim kodları

İklim krizinden sosyal girişimlere, akıllı teknolojilerden dijital dönüşüme, kadın istihdamından eğitime, mühendislikten inovasyona, tekstilden modaya birçok başlığın yer aldığı kitaba; Arzu Kaprol, Ebru Baybara Demir, Ebru Özdemir, Gamze Cizreli, Gülden Yılmaz, Mert Fırat, Murat Kolbaşı, Sanem Oktar, Sinan Öncel, Tal Garih, Uygar Özesmi, Yılmaz Yılmaz katkı sundu. Dört yıllık çalışmanın ürünü olarak Pegasus Yayınları’ndan çıkan kitapta Arzu Kaprol tasarımlarında her zaman fayda ilişkisini önemsediğinin altını çiziyor: “Ürün ömrü, yaşam faydası, farklı mevsimlerdeki kullanım alanı düşünülerek tasarlanmış ürünleri almanın, sunmanın, yaratmanın doğru olduğuna inanıyorum. Tekstil petrolden sonra dünyayı kirleten ikinci büyük sektör. Ve biz bunu konuşmuyoruz. Bu sistem içinde bir insan olarak temelde yapmamız gereken tamamen dairesel sistemde ürettiğimiz ipliğin, ürünün, elyafın tekrar geri toplanıp dönüştürülmesi gerektiğine inanıyorum.”

Haberin Devamı

Yazar Gürsoy’un kitabında Kaprol, bir tasarımcı olarak daha iyi bir gelecek için çalışmanın onu heyecanlandırdığını anlatıyor: “Yapay zekâ, giyilebilir teknolojiler, yaşam değerlerini ölçen ve bize bununla bilgi veren kıyafetler, 3D yazıcıdan çıkmış, kişiye özel tasarımlar, gelecek giyim kodlarımızı oluşturacak. Hem malzeme kısmının hem de bu giyim sisteminin biraz daha dönüşmesi gerektiğine inanıyorum. Ve iki uca inanıyorum. Bir taraf çok teknolojik olacak, tasarımcılar soft datayı tasarlayacak. Biz onlinedan o soft datayı alacağız, bir arayüz yazılımı vasıtasıyla bedenimize göre o data evrilecek ve belki de mahalle 3D yazıcısından çantamızı, ayakkabımızı, aksesuarımızı bastıracağız.”