Pazar Gezgin ruhlar için yola çıkma zamanı

Gezgin ruhlar için yola çıkma zamanı

02.01.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

21 ay sonra seferlerine yeniden başlanan Turistik Doğu Ekspresi, göçebe ruhlu gezginleri unutamayacakları bir deneyime davet ediyor.

Gezgin ruhlar için yola çıkma zamanı

ÖZLEM ÜLKÜ - Daha önce hiç uzun süren bir tren yolculuğu yaptınız mı? Doğanın eşsiz manzarası eşliğinde tren hafif sallantılarla ilerlerken muhabbet etmenin ya da kitap okumanın keyfini yaşadınız mı? Eğer cevabınız hayır ise “Turistik Doğu Ekspresi”nin tam zamanı. Ankara-Kars hattında sefer yapan ve büyük ilgi gören ancak pandemi nedeniyle seferlerine ara verilen “Turistik Doğu Ekspresi” yeniden başladı. Ülke sınırları içinde keyifli bir deneyim yaşamak isteyen gezginlerin geçtiğimiz dönem büyük ilgi gösterdiği, bilet bulmakta dahi zorlandığı “Turistik Doğu Ekspresi, Ankara ve Kars’tan karşılıklı olarak haftada iki trenle hayata geçti.

Haberin Devamı

Gezgin ruhlar için yola çıkma zamanı

21 ay sonra seferlere yeniden başlayan tren, seyahat yazarları tarafından dünyanın en güzel ilk dört rotası arasında gösterilmişti. Ankara’dan başlayan yolculuk Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars şehirlerini kapsıyor. Turistik Doğu Ekspresi, Ankara-Kars arasında; İliç ve Erzurum’da, Kars-Ankara arasında; Erzincan, Divriği ve Sivas’ta 3’er saatlik duruş yaparak grup ve bireysel olarak seyahat eden yolculara turistik yerleri gezme imkanı sağlıyor. Yaklaşık bin 300 kilometrelik parkuru 31 buçuk saatte tamamlayan trenler, Ankara’dan çarşamba ve cuma günleri, Kars’tan da cuma ve pazar günleri hareket ediyor. Turistik Doğu Ekspresi, 120 kişi kapasiteli yataklı ve yemekli 9 vagondan oluşuyor. Yataklı vagonlarda mini buzdolabı, size özel lavabo ve rafınız yer alırken, en çok ihtiyaç duyulan prizler de odanın içinde. Bugüne kadar 368 sefer gerçekleştirerek, toplamda 483 bin 920 kilometre yol kat eden tren, fotoğraf tutkunlarından gezginlere her kesimden binlerce insanı ağırladı. Turistik Doğu Ekspresi’nde tek kişi seyahat etmenin bedeli 1300 TL olarak belirlendi. İki kişi seyahat etmek istenirse de kişi başı 650 TL’ye iniyor.

Haberin Devamı

Gezgin ruhlar için yola çıkma zamanı

Görülecek  çok yer var

Erzincan’daki moladan 19’uncu yüzyılın başlarında inşa edilen Taşçı Hamamı, Erzincan Kalesi ve Saat Kulesi’ni ziyaret edebilirken İliç’te Bağıştaş Köprüsü, Kemaliye Karanlık Kanyon ve Kemaliye evlerini görebilirsiniz. Turistik Doğu Ekspresi’nin uzun süreli mola verdiği üçüncü istasyon ise Erzurum. Şehrin sembolü haline gelen Çifte Minareli Medrese ile Yakutiye Medresesi, Erzurum Kongresi’nin düzenlendiği bina, Atatürk’ün kentte konakladığı müze ev ve Taşhan, kentte görülmesi gereken yerler arasında. Bu arada buraya kadar gelmişken cağ kebabı ve kadayıf dolmasının tadına bakmadan olmaz. Sonraki durak ise Kars. Kars Müzesi, 1579 yılından kalma Taş Köprü ve Kümbet Camii şehirde görülmesi gereken yerlerden. Ardahan’a 30-40, Kars’a 90 dakika uzaklıkta olan Çıldır Gölü ise süt beyaz haliyle gözleri kamaştıran bir güzellik. Gelin gibi hazırlanmış atların çektiği kızaklar, kar üzerinde cirit müsabakaları da Çıldır Gölü’nün olmazsa olmazlarından.

Haberin Devamı

Gezgin ruhlar için yola çıkma zamanı

Gastronomi treni mayısta

Gastronomi turizminin öne çıktığı son yıllarda bir atak da TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Komitesi’nden geldi. Tren seyahati ile gastronomi turizmini birleştirmeyi hedefleyen ‘Gastronomi Treni’ projesi yeni yılla birlikte karşımıza çıkacak. Charter yemekli vagonların kiralanmasıyla başlayacak olan projede vagonlara ses ve görüntü tertibatı yapılacak, rehberler yer alacak. Geçilen güzergahlardaki yerler anlatılacak, taze ve hijyenik gıdalar, yerel lezzetler trenlere duraklarda ulaştırılacak. Her bölge için özel yemeklerin sunulacağı gastronomi treninde bekleme süresi az olacağından vagonlarda bu lezzetler tadılacak. İlk olarak Adana-Kayseri arasında sefer yapan Erciyes Ekspresi’nde mayıs ayında başlaması öngörülen proje, sonrasında Pamukkale ve Ege Ekspresi ile devam edecek.