Pazar Göbekte yağlanma arttıkça libido düşüyor

Göbekte yağlanma arttıkça libido düşüyor

08.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Göbekli Türk erkeklerinin kendilerine dizdikleri övgüler bir yana dursun, Dr. Mehmet Öz göbek çevresindeki yağlanmanın erkeklerde cinsel performansı olumsuz etkilediğini açıkladı. Biz de bu konuyu uzmanlarına sorduk

Göbekte yağlanma arttıkça libido düşüyor

Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz, kendi televizyon şovu “The Dr. Oz Show”da erkeklerde göbek etrafında oluşan yağların cinsel performansı olumsuz etkilediğini söyledi. Erkeklerin cinsel performansa ne kadar önem verdiği herkesin malumu. Hal böyle olunca biz de bu meseleyi merak ettik. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Üroloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olan Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Selahittin Çayan’a da bu konuyla ilgili merak ettiklerimizi sorduk.

Sperm kalitesini de olumsuz etkiliyor
Çayan kesin konuştu: “Obezite ve özellikle göbek etrafında oluşan yağlar erkeklerde cinsel fonksiyonları olumsuz etkiliyor.” Çayan, yağlanmanın cinsel fonksiyonlara etkisinin iki şekilde gerçekleştiğini söyledi: “Birincisi yağlanmaya eşlik eden damar tıkanıklığı. Bu tıkanıklık penise giden atardamar çapında daralma yaratarak daha az kanın organa gitmesine sebep oluyor. Böylece sertleşme kaybı yaşanıyor. İkinci olumsuz etki ise cinsel istekte azalma. Yağ kitlesinin artması insülin direncinde artışa bağlı olarak testosteronun inaktif hale gelmesine sebep oluyor. Böylece erkeklerde cinsel istekte (libido) azalma ortaya çıkıyor.”
Aynı soruyu, vücudumuzun ürettiği salgı ve hormonlarla ilgilenen bir bilim dalı olduğu için, Atakent Acıbadem Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Özlem Çelik’le de konuştuk. Çelik de Çayan’ınkilere paralel cevaplar verdi. Çelik “Vücut yağı fazla olan bireylerde şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi cinsel fonksiyonlarda bozulma da sık görülüyor” diyor. Çelik, göbek etrafında yağlanma sonucu testosteron düzeylerinde düşme görüldüğünü de doğruluyor. Çelik’in göbek çevresinde yağlanma olan erkeklere bir kötü haberi daha var: “Testosteron düşüklüğü erkeklerde sperm sayısında ve kalitesinde bozulmaya neden oluyor.”
Selahittin Çayan’a göre ise yağ kitlesindeki artışlar, erkeklerde sperm üretimine de büyük zarar veriyor: “Yağlanmaya bağlı olarak sperm hareket ve canlılığında azalma görülür. Ayrıca kötü beslenme alışkanlıkları spermlerin dölleme kapasitesini düşürüyor.”

Nelerden vazgeçmeli, neleri yemeli?
Hemen umutsuzluğa kapılmayın. Aslında tüm bu umutsuz açıklamalara karşın
bu derdin çaresi çok basit. Çayan yapılan çalışmalara göre sadece kilo kaybına yol açacak beslenme alışkanlığı kazanma ve egzersiz yapmanın erkeklerin cinsel performansını en az yüzde 30 oranında iyileştirdiğini söylüyor. Ve hemen tavsiyelerini sıralıyor: “Cinsel performasında sorun yaşayan erkeklere tavsiyem Akdeniz tarzı beslenme alışkanlığı kazanmalarıdır. Kilo almayı azaltan yağsız içerikli protein ve yüksek antioksidan özelliğe sahip bitkilerle beslenmek, unlu ve şekerli ürünlerden uzak kalmak hem cinsel performansta hem de sperm kalitesinde artışa yol açacaktır.”

Haberin Devamı

Çikolataya elveda
Özlem Çelik’in cinsel performans endişesi yaşayanlara tavsiyeleri var: “Sağlıklı beslenme, fiziksel akitivite ile ideal kilo ve vücut yağ oranına ulaşmak çok önemli. Alınan toplam kalorinin yüzde 50 ya da 60’ını karbohidratlar, yüzde
15 ya da 20’sini proteinler, yüzde 30’undan azının ise yağlardan oluşması gerekiyor. Sofra şekeri, reçel, bal, pasta, tatlı, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidratlar kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir
ve yağlanmaya sebep olur. Bunların yerine tahıllar, tam buğday ekmek, kuru baklagiller tercih edilmeli. Kuru meyveler ve E vitamini açısından zengin ceviz ve fındık da az miktarda olmak şartıyla ara öğünlerde tüketilebilir. Süt, yoğurt ve et ürünlerinden alınan protein desteği önemlidir.”