Pazar Göztepe efsanesi ölümsüzleşti

Göztepe efsanesi ölümsüzleşti

21.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’in efsane takımı Göztepe 1967-68 sezonunda “sarı kırmızı” rengi Avrupa’ya ezberletmeye başlamıştı bile... Şimdi o takım, yakında Fuat Göztepe Parkı’ndaki rölyef ile ölümsüzleştiriliyor

Göztepe efsanesi ölümsüzleşti

Türk futbolunu 1968-70 yıllarında, Avrupa’ya tanıtan ilk takım.
O İzmirli’nin adı Göztepe... 1963-64 sezonunda ilk kez dahil oldukları,
o zamanki adıyla Fuar Şehirleri Kupası olan UEFA Kupası’na, üst üste üç sene katılırlar. En ses getirdikleri sezon ise 1967-68 sezonu olur. O sezon, 2’nci turda İspanyol devi Atletico Madrid çıkar Göztepe’nin karşısına... İspanya’dan 2-0 yenik dönen sarı kırmızılılar, rövanş maçında Alsancak çimlerine İspanyol devini 3-0’la gömer.
Bu sonuçla Türkiye’ye, Avrupa’da ilk yarı final sevincini yaşatan o efsane kadro, Güzelyalı semtindeki Fuat Göztepe Parkı’nda ölümsüzleşiyor. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, efsane kadronun heykelini yaptırıyor...
Efsane kadroda bulunan Nevzat Güzelırmak, Fevzi Zemzem ve Ertan Öznur’la buluştuk. Bombacı Halil Kiraz ise rahatsızlığından ötürü bize katılamadı.

Yaşarken ölümsüzleşiyorsunuz bir bakıma... Neler hissediyorsunuz?

Nevzat Güzelırmak: O zamanki kadroyla müthiş işler yaptık. Aradan 46 yıl geçmesine rağmen hâlâ konuşuluyor İzmir’de... Antrenörümüz Adnan Süvari başta olmak üzere mükemmel bir grup oluşturduk. Her mevkiinin en iyi oyuncuları bizdeydi. Efsane kadrodan şu an hayatta olmayan arkadaşlarımız oldu. Keşke onlar da görebilselerdi. Fuat Göztepe Parkı’nın isminden dolayı ayrı bir yeri var elbette. Bir de İzmir’de efsaneleşen oyuncular, oynadıkları takımlarını soyadı yaptılar. Sait Altınordu, Vahap Özaltay, Fuat Göztepe gibi. Bunları başka bir yerde göremezsiniz. Türkiye’ye bir ilk yaşatan bu insanların rölyefle ölümsüzleştirilmesi, haberi duyduğumuzda tüylerimizi diken diken etmişti.

Haberin Devamı

“Büyük teklifler geldi ama kimse gitmedi”

Unutulmayan bir Atletico Madrid maçınız var, o anıları tazeleyelim mi?

Ertan Öznur: Atletico Madrid maçını unutmak mümkün değil. İspanya’da bizi 2-0 yenmişlerdi. İkinci maçı İzmir’de oynayacaklarını unutmuşlar. İzmir’e eşleriyle birlikte gelmiş tüm futbolcular. Efes Oteli’ne yerleştiklerinde, balayı havasındaydı hepsi. Göztepe’nin neler yapacağını bilmiyorlar tabii. Maç başlamadan bunları görünce daha çok konsantre olduk. Halil Kiraz’dan iki, kaptanımız Gürsel Aksel’den de bir gol geldi. Gerekeni yaptık ve 3-0’la gönderdik onları. Sonra herkesin dikkatini çektik. Arkadaşlarımıza kulüplerden teklifler geliyordu. Büyük paralar karşılığında başka takıma gitmeyi kimse düşünmedi. Göztepe’mizi parçalamaya kimsenin niyeti yoktu. Biz artık bir aile olmuştuk. Bir de Adnan Süvari çok titiz bir adamdı. Kimseyi sakallı görmek istemezdi. Kıyafetlerimiz tertemiz olacak, saçımız sakalımız kesilmiş olacaktı... Böyle bir disiplin anlayışı vardı.

Haberin Devamı

Diğer yaşayan efsane oyuncularla bir araya geliyor musunuz?

Nevzat G.: Elbette. Her 15 günde eşlerimizle beraber buluşuruz. Yemek yer, sohbet ederiz. 2 Mayıs’ta yine farklı bir etkinlik yapmaya hazırlanıyoruz.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın heykel jesti sizi çok şaşırtmış olmalı...

Fevzi Zemzem: Sevgili Başkan Hakan Tartan’ın bu hareketi bizleri sevindirdi. Bunu bir vefa borcu olarak kabul ettik. Çocukluğunu hatırlarım Hakan Tartan’ın. Onu kutluyorum. Hangi takımı tuttuğu önemli değil, bir politikacı olarak bunu düşünmesi harika bir şey. İzmir’de vefa maalesef yok. Bu kulüp bir imparatorluktu.
23 bin kişiye oynardık İzmir’de. Bu paralar nerelere gitti? Bir tesisimiz bile yok...

Efsanelere kulüp tarafından sahip çıkılmıyor mu diyorsunuz?

Nevzat G.: Sahip çıkıldı desek yalan olur. En büyük kabahat bizde, “Göztepeliyim” diyenlerde, İzmir’i yönetenlerde.

“İzmir deplasmanı cehennem gibiydi”

İzmir takımlarının Süper Lig’de olmamasını neye bağlıyorsunuz? O zamanki başarılar neden yakalanmıyor sizce?

Ertan Ö.: Bizim zamanımızda hiç kimse kavgalı değildi. Karşıyakalı, Altaylı, İzmirsporlu taraftarlar yan yana yemek yer, maç izlerdik. Bir hafta Karşıyakalı dostlarımız bizi ağırlar, diğer hafta onlar bize misafir olurdu. Şimdi tam aksi bir tablo var. Bu, kulübe maddi manevi bir yük yaratıyor. Ben İzmir’de taraftarlar arasında yaşanan olaylara anlam veremiyorum.
Nevzat G.: İzmirli futbolseverler sürekli olarak bacaklarından aşağıya çekiyorlar birbirlerini. Eskiden İstanbul takımları, Göztepe, Altay, İzmirspor, Altınordu, Karşıyaka gibi 5 takımla mücadele ediyorlardı.
Hepsi de dişe diş oynarlardı. İzmir deplasmanı cehennem gibiydi.

Haberin Devamı

Göztepe efsanesi ölümsüzleşti

İşte o kadro!

Rölyefte efsane takımdan şu isimler yer alıyor:
Ali Artuner - (Küçük)Mehmet Işıkal - Çağlayan Derebaşı -Hüseyin Yazıcı - (Büyük) Mehmet Aydın - Nevzat Güzelırmak - Ertan Öznur - Nihat Yayöz - Fevzi Zemzem - Gürsel Aksel - Halil Kiraz ve antrenör Adnan Süvari yer alıyor.

Göztepe efsanesi ölümsüzleşti

Bire bir boyutlarda

Yaklaşık 2.5 aydır rölyef üzerinde çalışan heykeltıraş Can Akdaş, çalışmanın bire bir boyutlarda yapıldığını kaydederek, “Granit kaplama üzerine yapılacak olan rölyef bittiğinde kaidesiyle birlikte yüksekliği 3 metre 40 santim, genişliği ise
6 metre olacak. Rölyefin solunda Adnan Süvari’nin hayatı, sağında ise Göztepe Kulübü’nün tarihi yer alacak. Eminim bu bronz rölyef, Fuat Göztepe Parkı’na çok yakışacak” dedi.

Haberin Devamı

“Artık önce para sonra takım”

Göztepe’nin ligdeki durumu üzücü... Bunun sebebi nedir sizce? Neden o eski ruh yakalanamıyor bir türlü?

Ertan Ö.: Biz sadece takımımızı düşünürdük. Şimdi herkes parayı düşünüyor. Önce para, sonra takım. Böyle olunca başarı yakalamak mümkün değil. Para temel olunca, futbolun temeli zayıf olmaya mahkumdur. Artık Göztepe yönetiminin şapkayı önüne koyup “Ben nerede hata yaptım?” demesi gerekiyor. Her yıl 10-15 futbolcu geliyor,
10-15 futbolcu gidiyor. İstikrar yakalanmalı. Ayrıca şirketleşmek bence iyi oldu. Göztepe çok zor günler yaşadı. İzmir’den bir takım Süper Lig’de olacaksa, Göztepe olacaktır. Çünkü kurumsallaşmış bir holding var arkasında. Fakat
7 senedir takıma gelen giden kimse katkı sağlamadı.

Haberin Devamı

Bu kadar zaferler gelmiş ama hiç kimse tesisleşmeyi düşünmemiş. Burada eski yöneticilerin de suçu yok mu?

Fevzi Z.: Aynen öyle. Büyük paralar kazanılıyordu ama yatırım yapılmıyordu.
O zamanlar Göztepe’den ucuza arsalar alınabilirdi. Şimdi
Urla’ya tesis yapmaya uğraşılıyor. Göztepe’nin antrenman yapacak sahası yok. Oyuncu gelirken tesislere bakar. Büyük kulüp
olmak istiyorsak tesis şart.

Şirketleşmenin yanında, Göztepe’nin taraftarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Nevzat G.: İzmir’de en fazla taraftar kitlesi olan takım Göztepe. Hâlâ o eski başarılarından dolayı Göztepe sevgisi çığ gibi büyüyor. Mazisi çocuklara anlatılıyor. Göztepe’de her çocuk Göztepeli doğar. Göztepe’nin durumu ne kadar kötü olursa olsun, taraftarı azalmıyor aksine çoğalıyor. Takım amatöre düştüğünde bunu açıkça gördük. Bu takım Süper Lig’e çıksın 50 bin kişiye oynar.
İstikbali var, kurumsallaşmış ama maalesef arzu ettiği neticeleri alamaması çok acı, taraftar üzülüyor. Biz sürekli maçlara gideriz ama bu son durumlar bizleri de çok üzüyor.