Pazar Gülünecek durumlar

Gülünecek durumlar

03.02.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkçeye "durum komedisi" olarak çevrilebilecek kısa komedi dizileri yani "sitcomölar Türk televizyoncularının yeni gözdesi. Her gün, her kanalda yeni bir komedi dizisi başlıyor

Gülünecek durumlar

Gülünecek durumlar

Türkçeye "durum komedisi" olarak çevrilebilecek kısa komedi dizileri yani "sitcomölar Türk televizyoncularının yeni gözdesi. Her gün, her kanalda yeni bir komedi dizisi başlıyor

MEFARET AKTAŞ

Ve Türk televizyonculuğu "sitcom"u keşfetti. Geçen yıldan beri yayınlanan, başrollerini Kenan Işık ve Gülben Ergen’in paylaştığı "Dadı"nın başarısı kısa zamanda Türkiye’de sitcom’ları yani "durum komedilerini" Türk televizyonculuğunun yükselen değeri yaptı. "Dadı" aslında Hollywood yapımı "Nanny" dizisinin Türkleştirilmiş hali. Amerikan televizyon kültürünün önemli parçalarından olan ve adını İngilizcedeki "situation comedy" kelimelerinin kısaltmasından alan bu diziler az sayıda mekanda geçtiklerinden, daha az oyuncuyla çekildiklerinden ve uyarlama olduklarından maliyetleri daha düşük oluyor. Ve sayıları hızla artıyor. Bu dizilerin en yenisi çok yakında Kanal D’de başlayacak olan ve başrollerini Hülya Avşar ve Mazhar Alanson’un paylaşacağı "Çekirdek Aile" olacak. Televizyonlarımızda en çok tutulan durum komedileri "Ayrılsak da Beraberiz", "Aşkım Aşkım", "Yeter Anne", "Tatlı Hayat", "Dadı", "Evdeki Yabancı" ve "Çocuklar Duymasın"ın yapım ekipleri ve oyuncuları ile Mazhar Alanson bu patlamayı, nedenlerini, en sevdikleri ve en çok güldükleri dizileri anlattılar.

Aşkım Aşkım
Yapımcı Osman Yağmurdereli: "Bu furyanın uzun süreceğine inanmıyorum"
Kanal D’de yayınlanan ve başrollerini Mehmet Ali Erbil ile Emel Sayın’ın paylaştığı "Aşkım Aşkım"ın yapımcısı Osman Yağmurdereli komedi dizilerinin sayısının artmasının en önemli sebebinin kanalların maliyetlerin daha ucuz olduğunu düşünerek yapımcılara baskı yapması olduğunu söylüyor. Konuştuklarımız arasında bu furyanın uzun sürmeyeceğine inanan tek isim. Çünkü Yağmurdereli’ye göre Türk halkı drama sever ve dramaya dönecek. İkinci neden ise yurtdışındaki "sitcom" konsepti ile Türkiye’dekinin farklı olması. "Yurtdışında haber öncesinde, 25 dakika gösterilen bu diziler bizde prime time’da 50 dakika gösteriliyor. Bu yüzden tutmaları için haber öncesinde ve daha kısa yayınlanmalılar" diyen Yağmurdereli en başarılı bulduğu dizinin kendilerininki olduğunu söylüyor. Ama o da CNBC-e’deki sitcom’ların fanatiği.

Tatlı Hayat
Yönetmen ve senarist Bora Tekay: "Oyuncu değil espri önemli"
Show TV’de yayınlanan "Tatlı Hayat" özellikle başrol oyuncularından Haluk Bilginer’in başarısıyla adından söz ettiriyor. Bilginer, Türkan Şoray ve Emre Altuğ’un da rol aldığı dizideki rolüyle Altın Kelebek Ödülü de kazandı. Diziyi "Fasulye"nin de yönetmeni Bora Tekay yönetiyor ve aynı filmin senaristi Haluk Özenç yazıyor. Tekay komedi dizilerinin yüksek reyting almasını seyircinin sonunu getirmek zorunluluğu olmadan, kendi dünyasından uzaklaşacak bir şeyler izleme isteğine bağlıyor. Favorisi Amerikan yapımı "The Jeffersons"ın uyarlaması olan kendi dizileri... Tekay’a göre iyi bir durum komedisi, oyuncuya dayalı komiklik yerine seyircinin aklına güvenen, bir espriyi sürekli tekrarlamayan, tempolu bir dizi olmalı. Karakterleri de olabildiğince inandırıcı çizilmeli. Genç yönetmen ayrıca görsel olarak ve reji bakımından Kanal D’de yayınlanan "Aşkım Aşkım"ı da beğendiğini söylüyor.
Tekay’a bu dizilerdeki kahkaha efektlerini sorduğumuzda ise "Televizyon dikkatsiz izlenen bir medya. Çocuk ağlar, yemek pişer, televizyonun önünden biri geçer. Ben şahsen keyif almıyorum kahkaha efektlerinden. Çünkü kurguyu sahteleştiriyor ama seyirciyi ekran başında tutmak için gerekli" diyor.

Ayrılsak da Beraberiz
Senarist Birol Teller: "Durum komedisine en iyi örnek Ertem Eğilmez filmleridir"
Başrollerini Janset ve Hakan Yılmaz’ın oynadığı TRT 1 dizisi "Ayrılsak da Beraberiz" komediler arasında açık arayla en çok sevileni. Belki de bunun nedeni dizinin hiçbir yabancı diziden kopya ya da adapte edilmemiş olması. Bu dizideki her karakterin artık fanatikleri var. İnternette dizinin bölümleriyle ilgili tartışmalar yapılıyor, işyerlerinde topluca bu dizi seyrediliyor. Dizide Necmi Yapıcı ve Tulu Çizgen de rol alıyorlar.

3 yılda 412 bölüm yazdı
Hem "Ayrılsak da Beraberiz"in hem de TGRT’de yayınlanan "Çocuklar Duymasın"ın senaristi Birol Teller, Türk halkının durum komedilerine Türk sinemasından alışkın olduğuna inanıyor. Ona göre Ertem Eğilmez filmleri, Hababam Sınıfı, Davaro, Tosun Paşa’lar durum komedisine en iyi örnek. Teller ve ekibi "Ayrılsak da Beraberiz" için 3 yılda 412 bölüm yazdılar. Üç yıldır her gün bir bölüm çekiyorlar. Teller "Sıkıysa bunu Amerikalılar yapsın. Mesela "Seinfeld" var ya, onlar yılda 18 tane çekiyorlar. 10 yılda 180 bölüm çekilmiş. Biz yılda 180 bölüm çekiyoruz. Bir şeyi çok yapmakla övünmüyorum ama bunu bizden başkası yapamaz. Eminim bir Amerikalıya bunu söyleseniz güler. Ben 3 saatte bir bölüm yazıyorum ama uyarlama formatlara ödül veriliyor. Bu çok komik. İşte bence asıl "durum komedisi" budur. Ne yani bu ‘Ne güzel kopya çektik ödülü mü?’" diyor.

Necati Yapıcı (Feridun): "Her oyuncu sitcom’da oynayamaz"
En sevilen karakter ise Yapıcı’nın canlandırdığı "hep yırtmaya çalışan ama hep çaresizlik içinde duvara toslayan" Feridun Bitir yan karakteri. "Her iyi oyuncu sitcom’da oynayamaz" diyen Necmi Yapıcı, Feridun’un ve dizinin sevilmesini şöyle açıklıyor: "Bizim dizide durumlar çok komik. Herkesin bir gayesi var. Mesela ben yırtmaya çalışıyorum ama hiç yırtamıyorum. Biri rap’çi, diğeri stand-up’çı olmaya çalışıyor. Herkesin içinde bir ‘yırtma’ dürtüsü vardır. Bu da benimle özdeşleşiyor. O yüzden seviyor insanlar: Feridun’la benziyoruz birbirimize ama ben normal hayatta en yakın arkadaşımı para için satmam."
Berna’yı canlandıran Janset de kendi karakterinin dizinin komedi unsurlarından olmadığını söylüyor. "Ayrılsak da Beraberizöde oynamanın en zor tarafının ezberleyip de oynamak ve sesli çekilmesi olduğunu söylüyor.

Yeter Anne
Yapımcı Gülümsün Özkök Saatçi: "Bizim dizi uyarlama ama aslında tam Türk halkını anlatıyor"
atv’de gösterilen "Yeter Anne" yeni olmasına rağmen büyük ilgi görüyor. Başrollerini Suna Pekuysal, Özkan Uğur, Ziya Kürküt, Derya Baykal ve Toron Karacaoğlu’nun oynadığı dizi yaşlı ama yaşına rağmen fazla uyanık, gelip giden aklı yüzünden beklenmedik olaylara sebep olan Makbule Hanım ile onun yüzünden karısı tarafından terk edilen "İstanbul Radyosu ses sanatçısı" oğlu Altan’ın ilişkisini anlatıyor. Avustralya yapımı "Mother & Son" dizisinden uyarlanan dizinin yapımcılarından Gülümsün Özkök Saatçi, kendi dizilerinin farkını şöyle açıklıyor: "Bizimki uyarlama ama aslında çok Türkiye. Her Türk ailesinde yaşanan şeyler. Açıkçası ben "Dadı" ve "Tatlı Hayatötaki gibi hayatların Türkiye’de çok yaşandığına inanmıyorum. Türkiye’nin yüzde kaçı böyle yaşıyor?"
"Yeter Anne"nin adaptasyonunu yapan ekipten Meriç Özen ise komedi dizilerindeki patlamayı çağa ve her alanda yaşanan hızlı gelişime bağlıyor. "Biz de artık hızla gülelim, gülelim bitsin istiyoruz" diyor. Senarist "Yeter Anne"de en çok Suna Pekuysal’ın karakteri Makbule’ye güldüklerini söylüyor. Kişisel tercihi ise -tabii ki Seinfeld’den sonra- "Tatlı Hayatöta Haluk Bilginer’in canlandırdığı İhsan karakteri...

Çekirdek Aile
Mazhar Alanson: "Özkan’ı seyrediyorum"
Çok yakında Kanal D’de başlayacak "Çekirdek Aile" dizisinde başrolü Hülya Avşar ile birlikte oynayacak olan Mazhar Alanson kendisinin iyi bir dizi izleyicisi olmadığını söylüyor. Çekimleri çok yakında başlayacak diziyi, pek çok teklifin arasından senaryosunu beğendiği için seçtiğini söyleyen Alanson’un yerli dizi tercihi "Dadı" ve arkadaşı Özkan Uğur oynadığı için de "Yeter Anne"... Alanson, ezbere dayalı oynamak zorunda kalacağı için durum komedisinin daha zor olacağına inanıyor.

Çocuklar Duymasın
Pınar Altuğ: "TV’de tiyatro yapıyoruz"
"Çocuklar Duymasın" adlı, TGRT’de yayınlanan dizide da Tamer Karadağlı’nın canlandırdığı Haluk’la evli olan Meltem’i oynayan Pınar Altuğ "Bence sitcom, tiyatronun televizyona uyarlanmış şeklidir. Sesinizi doğrudan kullanırsınız, seslendirmeyle oyununuzu güçlendirme şansınız yoktur" diyor.




PAZAR