Pazar Hayata renk katıyorlar

Hayata renk katıyorlar

05.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuşadası’nda sokakları Yeşilçam’ın unutulmaz oyuncuları ve film kareleriyle süsleyen Venüs Şahin ve Çağla Cansın Karaman: “Kendimizi keşfederken sokakları da renklendiriyoruz”

Hayata renk katıyorlar

Ege Üniversitesi Restorasyon ve Konservasyon Bölümü’nde okurken arkadaş olan Venüş Şahin ve Çağla Cansın Karaman, Yeşilçam’ın kült filmlerinden sahnelere ve pop art figürlere yer verdikleri duvar resimleriyle sosyal medyada çok konuşuldu. Duvar resmi yapmaya bir yıl önce başlayan ikili “Her zaman yaşadığımız yeri değiştirme, renklendirme arzusu içimizde vardı.En güzel yoluydu duvar resmi” diye anlatıyor. Haziranda Kuşadası Belediyesi’nin teklifiyle sokaklara çıkmışlar. Kendilerini keşfederken sokakları da değiştiriyor, renklendiriyorlar.

Haberin Devamı

Hayata renk katıyorlar
İç ısıtan filmlerden sahneler

Yeşilçam portrelerinin hikayesi iki arkadaşın çocukluğunda gizli. “Yeşilçam ikimizin de çocukluktan bugüne içinde taşıdığı büyük bir mutluluk kaynağı” diyorlar. Hatta çalışırken bazen fonda müzik dinlemek yerine Yeşilçam filmlerini açıp dinlediklerini söylüyorlar.

Bu hayranlıklarını paylaşmaya karar vererek sekiz kolonlu bir trafo üzerine sekiz Yeşilçam sanatçısının portresini yapmaya başlamışlar. Tarık Akan’ın kaybıyla çalışmaya ara vererek Kuşadası Belediyesi’nce yaptırılan Tarık Akan Parkı’nın önündeki trafoya Akan’ı resmetmişler: “Sonra içimizi ısıtan, yüzümüzü güldüren filmlerinden sahneler yapmak istedik, ‘Mavi Boncuk’ ve ‘Ah Nerede’ filmlerini seçtik. Belediyeyle hazırladığımız bir proje sonrasında Yeşilçam konseptli trafolarımıza geri döneceğiz. Henüz resmetme şansı bulamadığımız çok fazla sanatçımız var.”

Haberin Devamı

Pop art’a ilgilerini ise şöyle anlatıyorlar: “Herkese hitap edebilecek vurucu, etkili, aynı zamanda dinamik renkleri olan desenlere ihtiyacımız vardı. Pop art bunun için biçilmiş kaftandı. Pop art’tan kopamayarak, Yeşilçam’ı pop art’la tamamlayan bir seri çıkardık ortaya.”

Mahallemizin ressam kızları

İkiliyi çalıştıkları alandakiler de benimsemiş: “Mahallemizin, sokağımızın ressam kızları deyip hatrımızı soruyorlar. Soğuk havalarda kahve, yiyecek getiriyor, daha bir şevkle çalışmamızı sağlıyorlar.” İnternet sayesinde çok sayıda insana ulaştıklarını, tepkilerin sokak sanatının sanılandan fazla değer gördüğünü gösterdiğini söylüyorlar: “Hatta bir işadamı ‘Türkiye’den umudumu kesmiş, yatırımlarımı yurt dışına kaydırmıştım. Çalışmalarınızı görünce yeniden umutla doldum. Geri dönmeyi düşünüyorum. Ellerinize sağlık’ şeklinde özetleyebileceğimiz bir e-posta yolladı. Bir resmin bu tür şeylere vesile olabilmesi sanatın ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi.”