Pazar Hem lezzet hem serinlik...

Hem lezzet hem serinlik...

15.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hem lezzet hem serinlik...

Hem lezzet hem serinlik...



Hem lezzet hem serinlik...


Son yıllarda hemen her yazın bir şarkısı var. Bir yıl "Lambada", bir yıl "Macarena", bir başka yıl "Maria"... Bu şarkıların en önemli özellikleri, sadece bir-iki yıl tedavülde kalmaları. Sabun köpüğü gibiler, hızla şişiyor, sonra da patlayarak sönüyorlar! Ve onlardan geriye, bir-iki yaz sezonu boyunca bizi bolca eğlendirmiş, dans ettirmiş olmalarının dışında pek bir şey kalmıyor. Zaten müzik endüstrisi de, bu şarkılar daha bayatlamaya, bıktırmaya başlarken bir yenisini piyasaya sürüveriyor.
İşte bazı kokteyller de, tıpkı bu şarkılar gibi. Bir-iki sezonluk, ömürleri son derece kısa... Tıpkı şu sıralar İstanbul ve güney barlarında moda haline gelen votka-çilek suyu, votka-nar suyu karışımları gibi. Yanlış anlaşılmasın, bunlara karşı değilim. Ben de bunları zevkle yudumluyor, damağımın keşfettiği her yeni tadı bir mutluluk olarak görüyorum. Ama bunların çok azı tekrar tekrar aklıma geliyor, çok azı iz bırakıyor. Ertesi yaz, ben de birçokları gibi bir önceki yazın gözde içkilerini unutuveriyor, yeni seçeneklere, yeni tatlara kapı aralıyorum.
Ama bir de klasikler var. Onlar zamana dayanmış kokteyller. İcat edildikleri günden bu yana dünyanın dört yanında modaların rekabetine yenilmemiş, yüz binlerce barmen tarafından milyonlarca kez yapılmış ve damaklara taht kurmuş karışımlar... Formüllerindeki içkilerin ve lezzet veren meyve suları ile diğer çeşni vericilerin dengesi öylesine oturmuş, öyle güzel bir beraberlik oluşturmuş ki, ortaya çıkan tat gerçekten tiryakilik yaratıcı, bir içenin bir daha arayacağı türden... Bu hafta bunlardan iki tanesinin tariflerini veriyorum. Biri, cinle yapılan çok ünlü bir kokteyl, ilk kez Singapur’un ünlü süper lüks otellerinden Raffles’da servis edilen "Singapur Sling". Diğeri de özellikle tatlı ve egzotik içkileri sevenlerin bayılacakları, son yıllarda dünyaya yayılan "Pina Colada". Bu içkileri imkân bulursanız hazırlayın, daha da iyisi devam ettiğiniz barın barmenine ısmarlayın. Tatları damaklarınızda şu boğucu yaz günlerinde Karayip Adaları’nın meltemlerini ya da Asya tayfunlarını estirdikçe, "klasik" bir kokteylin boşuna klasik olmadığını daha iyi anlayacaksınız...

Singapore Sling
• 4.5 cl. cin
• 3 cl. vişne likörü
• 3 cl. limon suyu
• 1 tatlı kaşığı şeker şurubu
Tüm malzemeyi şeykırda küp buzlarla beraber çalkalayarak soğutun. İçine iki küp buz konmuş uzun bardağa boşaltın ve üzerini soda ile tamamlayın. Arzuya göre limon dilimi, sarı veya yeşil limon kabuğu ile süsleyerek servis edin.

Pina Colada (4 kişilik)
• 12 cl. beyaz rom
• 6 cl. hindistancevizi sütü
• 16 cl. taze ananas suyu
• 1 dilim taze ananas
• 4 kokteyl kirazı
Bir blendıra rom, hindistancevizi sütü ve ananas suyunu bol buzla beraber koyun. Blendırı yaklaşık bir dakika çalıştırın ve buzlu karışımı dört ayrı ayaklı bardağa pay edin. Ananas dilimi ve kokteyl kirazlarıyla süsleyerek servis edin.