Pazar Hem tatil yapın hem yelken öğrenin

Hem tatil yapın hem yelken öğrenin

23.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Çetin Kent soyadına rağmen kentten kaçtı ve Marmaris Selimiye Köyü’nde ilginç bir pansiyon-restoran açtı. Tatil yaparken yelken öğrenebilir, hatta usta denizcilerle karşılaşabilirsiniz

Hem tatil yapın  hem yelken öğrenin

Bu hafta yelkene heves edenler ama biraz korkuyla karışık çekinenler için cazip bir mekan önerim var. Hem bir pansiyonda tatil yapacak, hem yelken öğrenip denizin keyfini çıkaracak, hem lezzetli yemek yiyecek, hem de bunların karşılığı için çok az bir bedel ödeyeceksiniz.
Bu arada, denk gelirse, sağınızda solunuzda ünlü Türk denizcilerini, denizci yazarları da görebilir, onlarla da sohbet edebilirsiniz. Örneğin, Türk denizciliğinin en önemli ismi Sadun Boro, Türk kamuoyunun Ustura Kemal diye bildiği çizgi roman kahramanının yaratıcısı Haldun Sevel, dünya gezgini Alim Sür her an karşınıza çıkabilir.
Böyle bir ortamı bize sağlayan Çetin ve Ayşe Kent çifti ilginç insanlar... Çetin Kent inşaat mühendisi, eşi Ayşe ise voleybol antrenörü.
Çetin Kent soyadına inat kent hayatından sıkılıyor ve “Büyük kentten nasıl giderim?” diye planlar yapıyor. İzmir’e veda edip Marmaris Selimiye Köyü’ne göç ediyor, eşi Ayşe ile tanışıyor. Hedefleri insanların yelkeni keşfedeceği, karnını doyuracağı ve kafalarını sokacağı küçük bir restoran-pansiyon işletmek... Girit Pansiyon Restoran böyle doğuyor.
Bu kadar mütevazı hedefle başlayan Girit pansiyon-restoran, kısa sürede yelkencilerin ve denizcilerin uğrak yeri oluyor. Sadun Boro başta olmak üzere birçok ünlü denizci iskelesine bağlanırken, denizciliğe yeni başlamak isteyenler ise pansiyonda oda kiralayıp küçük teknelerle denize ve yelkene ısınıyor. Daha sonra büyük teknelere geçiyor.

Denize sıfır dört oda
Ancak restoranın başlangıçta yelken öğrenmek isteyenlerin karnını doyuracağı bir lokanta olma hedefi, kendini aşıyor. Kısa sürede 50 kişilik kapasiteye ulaşıyor. Girit’in mutfağında, ahtapot ızgara, ahtapot salatası, kılıç balığı, Ege’nin her köşesinde değişik bir şekilde yapılan kendine özgü saganaki mezesi, kabak çiçeği dolması öne çıkıyor. Restoran bölümü denizcilik dergilerinde mutlaka uğranması gereken yerler listesine giriyor.
Denize sıfır konumdaki binada sadece dört oda var. Fiyatlar şöyle: Bir kişi için altı gün pansiyon, sabah kahvaltısı, bir hafta boyunca 13 saat ikişer kişilik takım halinde yelken eğitimi; temmuz ve ağustos aylarında 600, diğer aylarda 500 lira...
Benim şöyle bir önerim var. İster denizden ister karadan mutlaka Selimiye’ye gidin. Hem Girit’e hem Muhammed Özdemir’in işlettiği Sardunya Restoran’a uğrayın. Girit Restoran’da sohbeti ve doğal lezzetleri, Sardunya’da dünya çapında doğal lezzetleri yakalayacaksınız.
(0252) 446 42 50, www.giritpansiyon.com


Yetişkinlere yelken aşısı
Girit Pansiyon’da toplam 13 saatlik yelkenli tekne gezisine katılıyorsunuz. Misafirler, beşinci günde artık yanında bir antrenör olmadan resimdeki gibi yelken seyri yapıyor. Bu seyirden sonra arzu edenler, daha büyük bir tekne ile mavi yolculuk turlarına çıkıyor, açık deniz tecrübesi yaşıyor. Küçük yaşlarda, yelken kulüplerindeki yelkenciliği ıskalayanlar, ileri yaşlarda yelkenle tanışıyorlar. Hiç de korkulduğu kadar değilmiş... Mutluluk bu olsa gerek...


KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Saganaki
El altındaki malzemelerle kolayca hazırlanabilecek bir meze. Sabah kahvaltısında da servis ediliyor. Saganaki adı “sahan” kelimesinden geliyor.
Malzemeler: Kabukları soyulmuş bir adet domates, bir sivri biber, koyun (veya keçi) peyniri, rendelenmiş kaşar, pul biber, nane, kekik, zeytinyağı.
Hazırlanışı: Sahan olarak küçük toprak güveç kullanılabilir. Beyaz peynir ufalanıp güvecin dibine serilir. Üzerine ince doğranmış domates ve biber sırasıyla konur. Pul biber, kekik ve nane de gezdirildikten sonra bir miktar zeytinyağı eklenir. En üste kaşar peyniri yayılıp, alüminyum folyoyla örtülerek orta dereceli fırına verilir. 10 dakika pişirilerek sıcak servis yapılır. Değişik malzemeler ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin, çimçim karides, yumurta gibi...