Pazar ‘Herkes bu konsere yanında bir kişi daha getirsin demiştik’

‘Herkes bu konsere yanında bir kişi daha getirsin demiştik’

01.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Grup Yorum 15 Nisan’da ikincisini gerçekleştirecekleri “Tam Bağımsız Türkiye” konserlerinin ilkinde “Seneye herkes yanında bir kişi daha getirsin” demişti. Hedefleri hala geçerli. Bu yıl 300 bin kişi bekliyorlar

‘Herkes bu konsere yanında bir kişi daha getirsin demiştik’

Grup Yorum’un 2010’da 25’inci yılını kutladığı stadyum konseri de, geçen yıl verdiği “Tam Bağımsız Türkiye” konseri de birer efsane oldu. Farklı kesimlerden geniş katılım gören bu konserlere bu yıl bir yenisi daha eklenecek. Grup 15 Nisan Pazar, 15.00’te Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleşecek ikinci “Tam Bağımsız Türkiye” konserine 300 bin kişi hedefliyor. Yaklaşık iki aydır tutuklu bulunan grup üyesi Seçkin Aydoğan için yarınki duruşmada tahliye kararı çıkarsa bu konser aynı zamanda onun da kutlaması olacak. Türkiye’nin az bulunan politik müzik gruplarından Grup Yorum üyeleriyle konseri ve geçtiğimiz hafta cezaevinde saldırıya uğradığı söylenen Seçkin Aydoğan’ın durumunu konuşmak üzere buluşuyoruz. Bu konserin sadece bir müzik ziyafeti olmadığını, 68’lerden gelen anti-emperyalizm geleneğinin devamı niteliğinde olduğunu söylüyorlar. Yaşanan baskılardan söz ederken kaşlar çatılıyor, sesler yükseliyor ama gelecek güzel günlerden birazcık bahsetmek bile gözlerin parlamasına yetiyor. Grup üyelerinden Ali Aracı: “Kendi istediği dünyayı elbet kuracak bu halk. Tarih böyle söylüyor” diyor. O güne dek Grup Yorum’un söyleyeceği çok şarkı olacak.

Haberin Devamı

* Grup Yorum artık daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Medyada sıkça yer alıyor. Baskı azaldı mı?

Cihan Keşkek: Yorum kurulduğundan bugüne 27 yıl geçtiyse bu 27 yılın 27’sinde de baskı gördü. Sömürü bitmedikçe birçok şey değişmiş gibi görünse de meselenin özü aynı kalıyor. Tam aksine baskı daha da derinleşti.
Ali Aracı: İlgi daha önce de vardı. Yorum’un halkla, halkın Yorum’la bağı hep çok güçlü olmuştur. Gördüğümüz ilgi bizi çok şaşırtmıyor. Aslında kitlemiz daha da büyük ama imkanlarımız çok kısıtlı. Billboard’ları kullanamıyoruz. Televizyonları kullanamıyoruz. Reklam olanağımız yok. El yordamıyla yapıyoruz birçok şeyi. Yaşlı anneler sokağa çıkıp tutsak evlatlarının şarkılarını yapanların konser biletlerini dağıtıyorlar. Bu başka hiçbir gruba nasip olmayacak bir bağ. Biraz daha imkanları zorlarsak bir milyon kişiye konser vermek olmayacak bir hayal değil.

* “Tam Bağımsız Türkiye” konserleriyle neyi hedefliyorsunuz?

Ali A.: Türkiye Amerika’ya bağımlı bir şekilde yönetiliyor. Amacımız, buna karşı bir duyarlılık oluşturmak. Türkiye’de anti-emperyalizm hareketi 68’lerden bugüne gelir. Dev-Genç’in 6’ıncı filoyu denize dökmesinden itibaren 40 yıllık bir gelenektir. Biz de bu konserlerle bu geleneği sürdürüyoruz.
O yüzden bu konserler sadece birer müzik ziyafeti değil.

“Seçkin için her pazar yaptığımız eylemlerin bugün son olmasını ümit ediyoruz”

* “Geçen yıl 150 bindi, bu yıl 300 bin bekliyoruz” diyorsunuz. Daha iyi bir tanıtım yapıldığı için mi ikiye katlanacak?

Ali A.: Geçen seneki konserde söz verdik. “Seneye her gelen yanında bir kişi daha getirsin, 300 bin kişi olalım” dedik.

* Müzisyenlerin mekanı sahnedir ama sizin mekanınız daha çok meydanlar... Her pazar Seçkin Aydoğan için yaptığınız bir konser-eylem var...

Cihan K.: Seçkin grupta hem bağlama çalıyor hem solist. Büyük konserlere henüz çıkmadığı için adı pek geçmiyordu. İki aydan fazla bir süredir haksız yere içeride. Yetmiyor bir de üzerine cezaevinde saldırıya uğruyor. Tutuklandığı günden beri her pazar 18.00’de bu eylemleri yapıyoruz. 2 Nisan, saat 10.00’da mahkemesi var. Umarız tahliye olur, biz de bu pazar son eylemi yapmış oluruz. Son olacağını ümit ettiğimiz için büyük bir yürüyüş örgütlüyoruz. Taksim Meydanı’nda toplanacağız 18.00’de. Galatasaray Lisesi’ne yürüyeceğiz. Tahliye olursa 15’indeki konserde yeri hazır.

* Tahliye olur olmaz alıp provalara mı sokacaksınız?

Cihan K.: Dinlendireceğiz. Güzel yemeklerini hazırlayacağız. Sonra hemen provalara sokacağız (gülüyor).

* Ertuğrul Özkök bir yazı yazdı ve “Ne zaman bir müzisyenin başına bir hal gelse, içim sızlıyor” dedi. Grup Yorum’un müziğini sevdiğinden ama şarkı sözlerini biraz katı bulduğundan bahsetti. Müziğinizi şarkı sözlerinizden ayrı değerlendirmek doğru mu?

Cihan K.: Bizi mümkünse böyle sevmesinler. Egemenlerin yalakalığını yapanlar bir zahmet bizi bu şekilde anmasınlar. “Müziğini sevdim, sözünü sevmedim” ya da “O şarkısını sevdim, bu şarkısını sevmedim” gibi bir ayrım söz konusu olamaz. Sanatımızla, duruşumuzla tek bir parçayız. Gerçek anlamda bir sevgiden bahsediyorsa halkın içine gelsin, insanları dinlesin, onları yazsın... O zaman belki şarkı sözlerimizi de anlar ve sever.

Haberin Devamı

“Bu seneki konserde şarkılarla bütünleşmiş şiirler de olacak”

Haberin Devamı

* Bu seneki konsere gelenleri neler bekliyor?

Ali A.: Zülfü Livaneli, Aynur Doğan, Aylin Aslım, Nihat Behram ve Hüseyin Turan bizimle olacak. Dans gösterileri olacak. Sinevizyon gösterileri düşünüyoruz. Geçen seneki konser, konser olarak güçlüydü ama teknik sıkıntılar vardı. İzleyici bizi çok iyi göremedi. Bu sene sahneyi daha iyi bir yere koymayı planlıyoruz. İçerikte şiirleri çok etkili kullanamamıştık,
bu sefer şarkılarla bütünleşmiş şiirler olacak.

Haberin Devamı

“Biletix işgüzarlık yaptı”

* Grup Yorum biletlerinin Biletix’ten satışı konusunda bir sıkıntı yaşanmıştı...

Ali A.: Biletix orada işgüzarlık yaptı. Resmi bir yasak varsa bu bellidir zaten. Basında “Biletten dolayı öğrenciler 13 yıl ceza aldı” diye yazılmış. Onlar da Malatya’ya avukat göndermişler. Hakimle, savcıyla görüşmüşler. Kendilerine iş edinmişler yani.
Cihan K.: Biletix halktan, Grup Yorum dinleyicilerinden ve diğer sanatçılardan özür dilemeli.
Ali A.: Ancak o zaman tekrar değerlendiririz durumu. Onlara ihtiyacımız yok çünkü. İnönü konseri biletleri Biletix’teydi ama oradan satılan bilet çok azdır.