Pazar Hilton Oteli, Konya’nın yeni rengi oldu

Hilton Oteli, Konya’nın yeni rengi oldu

02.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Konya’da 80 milyon dolara yapılan Hilton Oteli geleneksel Konya yemeklerinin yeni adresi. Otel yakında Mevlana Şenlikleri düzenlemeye de hazırlanıyor

Hilton Oteli, Konya’nın yeni rengi oldu

Hilton Oteli, Konya’nın yeni rengi oldu

Konya’da 80 milyon dolara yapılan Hilton Oteli geleneksel Konya yemeklerinin yeni adresi. Otel yakında Mevlana Şenlikleri düzenlemeye de hazırlanıyor

Doğma büyüme Konyalı İhsan Kayseri anlatıyor: "Bir Konyalı, arkadaşına ‘Akşam namazını Aziziye Camii’nde kılalım’ demiş ise o akşam yemeğinde etli ekmek veya fırın kebabı yemeye davet ediyor demektir.
Yok eğer ‘Akşamı Aziziye’de kılar, yatsıyı da Şerafettin Camii’nde eda eyleriz’ demiş ise akşam yemeğinden sonra bir de ara yemek vardır. Ara yemek, arapaşı (bir çeşit çorba), çetnevir (bulgurlu bir aş), elmakakı (kuru elma) veya yunuseriği yani kuru eriktir. Bu tür davete ‘mecazi davet’ derler. Bu davetler mutlaka namaza bağlı değildir. Namaz yemek davetine vesiledir."
Geçen hafta Konya’ya gittim. İhsan Kayseri’nin anlattığı biçimde Konya adetlerine uygun şekilde değil ama modern şekilde yemek daveti aldım. "Size Konya usulü etli ekmek ile fırın kebabı yedirelim" dediler. Çarşı içinde bir lokantaya gitmeyi beklerken beni Konya Hilton Oteli’ne götürdüler.
Konya’da Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu’nun teşviki ile iki Konyalının Mustafa ve Ahmet Sert Kardeşler’in sahip oldukları Maser Holding, üniversitenin tahsis ettiği araziye 49 yıl süreli yap-işlet-devret sözleşmesi ile bir otel yapmaya karar vermiş. Hilton’un işletmeyi kabul ettiği 27 katta 279 odaya sahip oteli İsa Bolay sorumluluğundaki Seta İnşaat firması 18 ayda tamamlamış. 42 bin metrekare otel, 33 bin metrekare çarşı eki ile yatırıma 80 milyon dolar harcanmış.

Ekonominin kriz döneminde Konya’da 80 milyon dolar harcayarak 18 ayda bir oteli tamamlayıp hizmete açmak büyük başarı.
Otel Müdürü Demir Gürel, Ürgüp-Pamukkale-Antalya üçgenindeki "kültür turları" yolu üzerinde yer alan Konya Hilton Oteli’nin üst gelir grubu yabancı turist çekmede etkili olacağını söylüyor. Demir Güzel, otelin 1200 kişilik büyük kongre ve davet salonunda her yıl "Mevlana Şenliği" düzenlemeye kararlı. Böylece "Spor Sergi Salonu’nda" düzenlenen ve yozlaşan törenler ciddi ve çağdaş bir salona taşınmış olacak. Açık ve kapalı yarı olimpik yüzme havuzları, spor salonları, geniş bahçesi ile Konya’ya bir renk getirmiş.
Bir otel yatırımı yüzlerce gence iş ve aş imkanı sağlıyor. Konya Hilton’un Selçuk Üniversitesi kampüsüne bitişik olması öğrencilere ve mezunlara şans yaratmış. Pırıl pırıl genç kızlarımız otelde çalışıyor. Selçuk Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler’de üçüncü sınıf öğrencisi Giresunlu Zeynep İngilizceyi iyi bildiği için otelde çalışarak üniversiteye devam şansını elde etmiş.
Selçuk Üniversitesi’nden mezun Yasemin evli. Bir yaşında çocuğu var. Arapça ve İngilizce biliyor. Arapça eğitim görenlere iş imkanının sınırlı olması nedeniyle otelde çalışmaya başlamış. Elif ise Polatlılı. Mersin Üniversitesi’nde Satış Yönetimi, Anadolu Üniversitesi’nde İşletme okumuş. İngilizcesi çok iyi. Hürriyet’in İnsan Kaynakları’ndaki ilan ile Konya Hilton’da iş bulmuş. Otel yakınında ev kiralamış. Hayatından memnun. Ebru, Selçuk Üniversitesi’nde otelcilik okumuş. Halen Açık Üniversite’nin İşletme bölümünde üçüncü sınıfta. Hümayun Lokantası’nda görevli. Otel lokantası, farklı servis alanları, satış bölümleriyle böyle 250 genç kızımız ve genç erkeğimize iş imkanı sağlıyor.

Bamya çorbası ve etli ekmek nefis
Otelin lobisinde akşam üzerleri canlı piyano müziği var. Kazan Lokantası’nda akşamları üç genç müzik yapıyor. Doğan Sarıcı ve Ayhan Beyenici, Selçuk Üniversitesi mezunu ve gitar çalıyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğrencim olan Hüseyin Uzer flüt çalıyor.
Ben otelin alakart lokantası olan Hümayun Lokantası’na davetli idim. Yiyecek İçecek Müdürü Fikret Odabaşı ile Genel Müdür Muavini Emrullah Akçakaya’yı tanıdım. Masamıza Aykut Demirhat ile Ebru Selen hizmet verdi.
Aşçıbaşı Ali Murat Dikmen, Mengenli. Uzun yıllar Hacı Salih Lokantası’nda çalışmış. Şimdi Konya yemeklerini öğrenme çabasında. Hümayun Lokantası’nda Konya kuzu kebabı, etli ekmek ve bamya çorbasını tattım.
Konya kuyu kebabı, kuzu kolunun fırında kendi kendine hafif ateşte dört buçuk saat pişmesi ile hazırlanıyormuş. Etli ekmek bir tür kıymalı (ama iri kıymalı) pide. Bamya çorbası ise kuru bamya ve tavuk suyu ile hazırlanan, ekşili, nefis bir çorba.
Bunların üzerine Konya usulü baklava hamuru ile cevizden hazırlanan "saçarası" tatlısını yedik. Sarığı burma tatlısının irisi gibi hazırlanmıştı.
Hümayun Lokantası’nın listesinde kuzu ciğeri tavası, yoğurtlu kebap, kuzu külbastı, safranlı pilav gibi yemek çeşitleri de var.




PAZAR