Pazar Hobbit’in ilk baskısı 60 bin dolara satışta

Hobbit’in ilk baskısı 60 bin dolara satışta

16.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tolkien’in ünlü eseri “Hobbit”, Peter Jackson tarafından üçleme olarak beyaz perdeye taşınıyor. İlk film “Hobbit: Beklenmedik Yolculuk” geçtiğimiz cuma gösterime girdi. Orta Dünya’nın bu küçük insanlarının ne yiyip içtiğini, nasıl yaşadıklarını ve neden bu kadar sevildiklerini tekrar hatırlayalım.

Hobbit’in ilk baskısı  60 bin dolara satışta

Hobbit nasıl ortaya çıktı?
“Hobbit” yayınlanmadan önce bir çocuğun onayını aldı. 1936 yılında Britanyalı yayımcı “Hobbit”i basmadan önce 10 yaşındaki oğlu Rayner Unwin’e Tolkien’in el yazmasını okuttu. Rayner onayı verdikten sonra 1 şilini kaptı. The Hobbit 1937 yılında yayımlandı. Orta Dünya adında fantastik bir mekan üzerine yazılmış olan bu kitap Bilbo Baggins adındaki hobbitin başından geçen maceraları anlatır.

Hobbitler kimdir?
Hobbitler, yazar Tolkien’in yarattığı fantastik dünya olan Orta Dünya’da yaşıyor. Tolkien hobbitlerin tek bir tür olmadığını ve insan ırkının farklı bir kolu olduğunu yazıyor. Hikayede “büyük insan” ve “küçük insan” diyerek benzerlikler vurgulansa da hobbitler kendilerini ayrı insanlar olarak tanımlıyorlar.

Hobbitler neye benzer?
“Yüzüklerin Efendisi” Tolkien, hobbitleri 2 feet ve 4 feet arasında yazmıştır (60 cm-1.22 m). Ortalama bir hobbitin 1.07 m olduğu yazılır. Hobbitler genellikle yeşil ve sarı tonlarında parlak kıyafetler giyer. Sapanlarla taş atarlar. Hobbitlerin sakalları çıkmaz ama bazı Ülken ırklarında vardır. Kulaklarının nasıl olduğu konusunda hem “Hobbit” kitabında hem de hobbitlerin en çok göze çarpan özelliklerinden birisi de vücutlarına oranla büyük ve tüylü ayaklarıdır. Genellikle ayakkabı giymez ve ayakları kıvırcık kıllarla kaplıdır.

Hobbit evleri yaygınlaşıyor
Hobbitlerin yaşam tarzından ve mimarisinden etkilenenler bu küçük insanların evlerini taklit edip kendilerine yaşam alanı oluşturdu. İngiltere‘de Simon Dale adında bir Tolkien hayranı kendisine bir hobit evi yani kovuk yaptı. Ev için sadece 3 bin pound harcayan Dale’in evi yapması 4 ayını aldı. Kendisi için bir hobbit evi yapan sadece Simon Dale değil. Avrupa’da ve İngiltere’de hobbit evi yaygınlaşan bir mimari akım...

Hobbitlerin hayatı
Yazılarında Tolkien, hobbitleri maceracı olmayan, basit bir halk olarak tanımlar. Bu halk genellikle çiftçilikle uğraşır, yemek yemeği ve sosyalleşmeyi severler. Ancak bu barışçıl yaşamlarına rağmen gerektiğinde evlerini ve köylerini cesurca savunurlar. Bir hobbit günde altı öğün yemek yer ve çoğunlukla basit yiyeceklerden hoşlanır. Bunlar pasta, ekmek, et, patates, bira ve çaydır. Doğum günlerinde hediye almaz hediye verirler.

Haberin Devamı

Hobbit pazarı
Tolkien’in yarattığı fantastik dünya o kadar büyük bir kitleyi içine çekti ki kendine ait bir pazar da yarattı. Tolkien’in yazdığı eserler, yarattığı karakterler ve dünyalar piyasa ekonomisinde de karşılığını buldu. 2009 yılında Tolkien, Forbes tarafından en çok kazanan Top 5 ölü listesine rahatlıkla girdi. Bugün filmlerin ve kitapların dışında Orta Dünya ürünleri çeşitli kullanım amaçlarıyla kendilerine müşteri buluyor. İşte onlardan en pahalı olanlar

* “Hobbit” kitabının 1937’deki ilk baskısı: 60 bin dolar
* Tolkien imzalı 1957 basımı “Yüzüklerin Efendisi” kitabı: 6 bin 500 euro
* “Yüzüklerin Efendisi” hatıra para koleksiyonu: 13 bin dolar
* 1979 yapımı Hobbit oyuncakları: 3 bin 200 dolar
* Hobbit kılıcı: 2 bin 400 dolar
* Hobbit filmi için üretilen özel şarap: 1000 dolar
* Hobbit Aragorn’un piposu: 865 dolar
* Hobbit masası: 700 dolar
* Hobbit kupası: 265 dolar

Haberin Devamı

Bu küçük adamları sevmek için 10 neden

“Hobbit’in gösterime girdiği bugünlerde USA Today gazetesi bu kitabı sevmek için 10 sebep sundu:

1. Aksiyon bitmiyor
Ejderhalar, troller, tehlike ve şarkıcı Sting’in ismini borçlu olduğu küçük bir kılıç. Bu kitapta macera ve aksiyon oranı hiç düşmüyor.
2. Evim, evim hobbit evim
Hobbit fanları onlar gibi yaşamak istiyorlar. Edebiyat tarihinde hobbitler kadar rahatına düşkün başka bir ırk yoktur.
3. Bana anlatma, göster!
Çocuk kitaplarında genellikle hikayeler, empoze edilen moral değerler üzerine kuruludur. Ama bu kitapta hobbitler bu mesajları kendileri yaşayarak aktarır. Bilbo’nun sözlerine kulak verelim: “Eğer daha fazla kişi yiyeceğe, eğlenceye ve şarkılara yüklüce altından daha çok kıymet verseydi, dünya daha güzel bir yer olurdu.”
4. Küçük adam, büyük hikaye
Kitaptaki komik sahnelere ve eğlenceye rağmen “Hobbit” ayrıca Bilbo’nun daha şefkatli ve cömert bir birey olmasının hikayesi. Tolkien’i araştıran uzmanlara göre bu tema Plato’nun “Mağara Alegorisi” felsefesi ve Akinolu Thomas’ın yazılarıyla paralellik taşıyor.
5. Başka bir dünya
Tolkien okuyucularına başka bir dünyada yaşamanın hayalini kurduran ilk isim oldu. Fantastik edebiyat Tolkien sayesinde yaygınlaştı.
6. Sadece arkadaşlık
Cinselliğin her alanda çok fazla ön plana çıktığı günümüz toplumu için “Hobbit”, aseksüel bir dünya sunuyor. Burada sadece arkadaşlık var.
7. Çevrecilik ve doğa
Modern hayattaki hızlı gelişimi sakıncalı buluyor ve teknolojinin harika bir şey olmadığına inanıyorsanız bu kitap size göre. Bir doğa düşkünü olan Tolkien, oğlu Christopher’a 1944 yılında şunu yazmıştı: “Motorların icat edilmediği bir dünyayı ne kadar çok isterdim.”
8. Nihai akıl hocası
Kitabın kahramanı Bilbo ama “Hobbit”te büyücü Gandalf ana karakterlerden birisi. Gandalf’ı öne çıkaran özellikleri sihri değil.
Onu o yapan, espri anlayışı ve hırçınlık nöbetleri.
9. Cinsiyetsiz dünya
“Yüzüklerin Efendisi”nin aksine bu kitapta kadın yok. Bu belki de iyi bir şey değil ama kitaptaki dil, tarih ve tutku kitabın içine çekiyor. Aslında burada Tolkien’in bir nevi “cinsiyetsiz” bir dünya yaratmış olduğu da söylenebilir.
10. Kahraman doğulmaz olunur
Bilbo Baggins, maceraları “rahatsız edici, iğrenç şeyler. Akşam yemeğine yetişememenize sebep olur” diye tanımlar. Ancak sonra cesur, ve bilge bir kahraman olarak herkesin içinde bir kahraman yattığı mesajını verir.

Haberin Devamı

Hobbit türleri

Haberin Devamı

Kılayaklar: Bu tür diğer türlere göre daha esmerdir. Kısa boylu olan Kılayaklar’ın sakalı çıkmaz ve çizme giymezler. Yetenekli olan bu tür yüksek yamaçlarda yaşar.
Samanpostlular: Samanpostlular’ın tüyleri ve ciltleri daha açıktır. Biraz daha uzun boylu olan bu
tür ağaçlık ve ormanlık bölgelerde yaşamayı sever.
Ülkenler: Ülken hobbitler şişmandır
ve el ve ayakları diğerlerine oranla daha büyüktür. Nehirlerin kıyılarında yaşarlar.