Pazar İş insanı sporcular kulübü

İş insanı sporcular kulübü

30.07.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Astronomik kazançlara sahip yıldız sporcuların bir kısmı, hayatlarının ilerleyen döneminde doğru yatırımlarla servetlerine servet katmayı başarıyor. Futboldan tenise basketboldan boksa, spor dünyasından iş hayatına atılanlar kulübünde kimler var?

İş insanı sporcular kulübü

Ege Doğaç Erdoğan - Profesyonel sporcular kariyerleri boyunca pek çok zorluğu yenebilseler de çaresiz kaldıkları bir şey var: Zaman. İnsan vücudu ve zihni kaçınılmaz bir şekilde yaş aldıkça çevikliğini ve gücünü kaybediyor; refleksler köreliyor, nefes daha çabuk tükeniyor. Dudak uçuklatan paralar kazanan sporcular 30’lu yaşlarının sonuna doğru ister istemez emekli olmak zorunda kalıyorlar. Her ne kadar astronomik kazançlar elde etmiş olsalar da hazıra dağ dayanmaz. Milyonlara sahip olup, hayatının ilerleyen dönemlerinde ciddi maddi sıkıntılar çeken ünlü isimleri görüyoruz, öte yandan doğru yatırımlar yaparak servetlerine servet katanlar da var. Gelin o listeye göz atalım:

Haberin Devamı

Cristiano Ronaldo

Futbol camiası Messi mi Ronaldo’mu diye tartışadursun, ticaret alanında Ronaldo hız kesmeden yatırımlarına devam ediyor. Futbol yorumcularının hemfikir olduğu konu Messi’nin doğal yeteneklerinin daha büyük olmasına rağmen Ronaldo’nun daha disiplinli ve çalışkan olduğudur. Bu karakterini iş dünyasında da gösteren Portekizli futbolcu farklı sektörlerde varlık gösteriyor. Nadal gibi otelciliğe CR7 markasıyla girişen Ronaldo, giyim, kozmetik, restoran ve sağlık alanlarında aktif. Hatta Nadal ile birlikte seçkin Zela restoranını da bünyesinde bulunduran Grupo Mabel Capital şirketinin hissedarı. Madrid’de iki spor salonu işleten golcü, son olarak saç ekim işine girişim yaptı. Insparya isimli klinikler Portekiz’deki şubeleriyle hizmet veriyor. Nadal’ın Mallorca’daki oteli gibi Ronaldo’nun Funchal, Maderia’daki oteli de değişik bir konsepte sahip. Otelin her yerinde Ronaldo’ya ait hatıratlar yer alıyor. CR7 otelin önünde Ronaldo’nun heykeli bile bulunuyor. “Ronaldo Adası” denen Madeira’daki havalimanının da ismi, evet doğru tahmin ettiniz, Cristiano Ronaldo International Airport. Sosyal medyada da milyonlarca takipçisiyle aktif olan Ronaldo Instagram’da en çok para kazanan isim konumunda, hatta futboldan daha fazla kazanç elde ettiği ileri sürülüyor.

Haberin Devamı

İş insanı sporcular kulübü

Rafael Nadal

Ünlü tenisçi Rafael Nadal Grand Slam zaferlerine bir yenisini iş dünyasında eklemek istiyor. İspanya’nın büyüleyici turistik bölgelerinden Mayorka’da ZEL markasıyla bir otel açan Nadal, çocukluk hayallerinden birini daha gerçekleştirdiği için çok mutlu olduğunu ifade ediyor. Melia Hotels International ile işbirliğinde açılan yeni otel farklı bir konsepte sahip. ‘Fiesta’ ve ‘siesta’ anlayışlarının benimsendiği otelin tasarımı da hem rahatlatacak hem de enerji verecek şekilde tasarlanmış. Çoğunlukla ahşabın kullanıldığı, denizin doğal renkleriyle boyanan bina, tam bir Akdeniz deneyimi yaşamanızı mümkün kılıyor. Otelin göbeğinde bulunan avluda zeytin ağaçları ve yine ahşap dekorasyonlar var; müşterileri karşılamak için bir resepsiyon yok. Bunun yerine konsept bir cafe bulunuyor; müşteriler dijital bir şekilde kendileri giriş yapıyor. Detaycılığı ve mükemmelliyetçiliği her servis atışından önceki ritüellerinden belli olan Nadal iş dünyasında da oyuna ‘ace’ atarak başlamış.

Haberin Devamı

Tenisten futbola, bokstan basketbola hangi spor dalı olursa olsun zirveye ulaşmak için sadece fiziksel güç kesinlikle yeterli değil. Oyun zekası da en tepeye çıkmak için şart. Ancak çok ince bir ara pası atabilmek, ya da akıllıca bir ‘drop shot’ ile puan alabilmek için kullanılan zeka ticarette aynı başarıyı göstermeyebiliyor. Ticari zeka ve girişimcilik ruhu bambaşka bir şey. Bugün sadece sahada değil, iş dünyasında da rakiplerine kıvrak çalımlar atmayı başarabilmiş diğer örneklere de göz atalım.

İş insanı sporcular kulübü

George Foreman

Amerika’da yaşayanlar muhtemelen bu ismin kime ait olmadığını bilmeden mutfaklarında bulundurmuşlardır. Eski boksör George Foreman 1994’den beri tost makinesi ve ızgara üniteleri satıyor. Sayıları yüz milyonları bulan bu satışlar sayesinde ayda 8 milyon dolara varan kazanç elde etmiş. Spordan sonra iş hayatına yönelenler arasında belki de en başarılı olmuş isim diyebiliriz Foreman için.

Haberin Devamı

İş insanı sporcular kulübü

Shaquille O’Neal

Dev adam Shaq basketbol kortundaki başarılarını Five Guys fast food şirketindeki yatırımlarıyla taçlandırıyor. Google’un ilk zamanlardan beri yatırımcısı olan O’Neal, Amazon tarafından 1 milyar dolara satın alınmadan önce de Ring’e yatırım yapmıştı.

İş insanı sporcular kulübü

Serena - Venus Williams

EleVen isimli spor kıyafetleri ve güneş kremi satışı yapan bir şirkete sahip olan abla Williams aynı zamanda V Starr iç dizayn şirketinin de kurucusu. Küçük kardeş Serena’nın sahip olduğu Serena Ventures isimli yatırım şirketi ise büyük bir piyasa değerine sahip. Serena Williams “S” markasıyla giyim ve aksesuar alanında da aktif.

İş insanı sporcular kulübü

David Beckham

İş insanı futbolculardan bahsederken David Beckham’ı esgeçmek olmazdı tabii ki. 90’lı yıllarda yeşil sahaların efsanesi, pop müziğin yıldızı Spice Girls grubundan Victoria ile evliliğinden sonra bir pop ikonu haline geldi. Büyük ücretler karşılığında reklamlara çıkan, sponsporluk anlaşmalarıyla servet kazanan Beckham kendini bir marka haline getirdi. DB Ventures Limited isimli şirketiyle markasının lisans ve ticari işlemlerini yürütüyor. Sihirli sol ayak aynı zamanda ABD’de MLS liginde oynayan Inter Miami ile İngiltere 2. Ligi kulübü Salford City’nin ortak sahiplerinden.

Haberin Devamı

İş insanı sporcular kulübü

Mathieu Flamini 

Futbolcular arasından en ilginç örneklerden biri eski Arsenal oyuncusu Mathieu Flamini. 2008’de daha futbol kariyeri devam ederken dünyanın ilk levülinik asit üreticisi GF Biochemicals şirketinin kurucu ortakları arasında yer alan Flamini yaklaşık 20 milyon euro’luk servetiyle futboldan kazandığının çok daha fazlasını girişimciliği sayesinde kazanıyor. Flamini aynı zamanda çevreci duruşuyla da bir sembol haline gelmiş durumda.

İş insanı sporcular kulübü