Pazar İstanbulda kebap kokusu

İstanbulda kebap kokusu

16.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

İlhan Eksenin "Kebabistanbul" kitabı ile yıllar öncesinden günümüze kebap dünyasında bir gezi...

İstanbulda  kebap kokusu

"Kebabistanbul" nasıl çıktı? İstanbulda kötü giden her şeyi kebaba bağlıyorlardı. Ben de bu konuyu araştırdım ve yazdım. İstanbulun sorunu kebap değil kötü kebap. İç yağı katarak, en ucuz dana etinden de döner yapabilirsiniz. Bir de özellikle dönerciler, dürümcüler her yerde. Hijyen, lezzet yok, şehri kokutuyorlar. Önce hamburgerciler geldi sonra bizim girişimciler uyandı, eti lavaşa sardı, dürüm yaptı. O et ne eti, lezzetli mi, sağlıklı mı belli değil. Tabii bir de Türk mutfağını talep eden kalmadı. İstanbulluya özel kebap: Az yağlı, az baharatlı Kebap susuz, ateş üzerinde pişirilen yiyecek anlamına geliyor. Biz ise "Adana"ları, "Urfa"ları biliyoruz. Kebap İstanbula ne zaman, nasıl geldi ve nasıl karşılandı? Kebap İstanbulda hep vardı. Zaten et ve pilav, zeytinyağlı ve etli dolmalar, sebze yemekleri gibi saray yemeğiydi. Ama bildiğimiz lahmacun, "Adana", "Urfa" -ki bu ikisinin asıl adı kıyma kebabıdır- ile İstanbulluların tanışması 1950li yıllardan sonra başlıyor. Göçle birlikte gelen insanları yine göç eden uyanıklar doyurdu. Önce İstanbullu tarafından küçümsenen bu kebaplar sonra daha az yağlı ve az baharatlı yapıldı, İstanbullu da sevdi. Nezih, şık bir yemek yenecekse kebapçıya gidilmezdi ama şimdi kebapçılar da lüksleşti. Mesela burada, Tikede kebap ve şaraplı masalarda Etilerden, Leventten topluluklar var. Levent bölgesinde 60 tane kebapçı var. İçki verenler de var ama erkeklerden oluşmuş ocakbaşı gruplarını barındırmıyorlar. Kebap restoranları aile yerleri artık. Eli yüzü düzgün kuruluşlar da bunu yapınca kebap da İstanbullulaşıyor. Kebabın yanında ne yenir? Yöreye göre değişiyor. Öncesinde çiğ köfte, fındık lahmacun. Soğan yenir, Antepte sarmısak verirler, Çukurovada yeşillikler. Ayrıca turşu, nar ekşili salatalar, humus iyi gider. Sonrasında maydanoz... Acıyı bastırır, mideyi dengeler. İstanbulda 1678 kebapçı var TDKnın sözlüğünde kebap doğrudan ateşe gösterilerek ya da kap içinde susuz olarak pişirilmiş et olarak açıklanıyor. Larousse Büyük Ansiklopedide "Çevirme, kızartma veya kavurmayla hazırlanan her türlü yiyecek" deniyor. Döner yapıldıktan sonra iki saat içinde yenmeli. Yoksa lezzeti kalmaz ve bakteri üretmeye başlar. Kötü kebapta yağ ağzınızda donar, içiniz yanmaya başlar. Kebap kesinlikle bekletilmeden yenmeli. Şişte 1-2 saatten fazla kalması baharatlar yüzünden etin kararmasına neden olabiliyor. En güzeli ocakbaşı. Ocakbaşında siz yedikçe verilen yeni çıkmış etler daha lezzetli oluyor. İstanbul Lokantacılar Derneği kayıtları- Kasım 2002: İstanbulda 1678 kebapçı var. Döner iki saat içinde yenmeli Kebap illa da içkilik bir yemek değil. Bizde çoğunlukla rakıyla gidiyor, istiyorsanız şarapla da yenir. Ancak önce kebabınızı yiyin, sonra mezelerle rakıyı için. Türkiyede et döner ve tavuk dönerden başka Pekin ördeği döneri ve hamsi döner bile var. www.ntvmsnbc.comda 17 Aralık 2001de çıkan yazıya göre Türkiyede 102 çeşit kebap var. Pekin ördeği döneri ve hamsi döner

Yazarlar