Pazar İzlemeniz gereken 10 müzik belgeseli

İzlemeniz gereken 10 müzik belgeseli

13.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiliz müzisyen Amy Winehouse’un hikayesini anlatan belgesel film “Amy” vizyona girmeden önce seyretmeniz gereken müzik belgesellerini derledik

İzlemeniz gereken 10 müzik belgeseli

Türkiye’deki konserini dört gözle beklemiştik... Ülkeye ayak basmayı başardı ama sahneye çıkamadı. İstanbul’dan bir önceki durağı Belgrad’da bunun sinyallerini vermişti oysa. Aradan biraz zaman geçti, bu kez de hayatını kaybettiğini öğrendik. Amy Winehouse, Kurt Cobain gibi yeni neslin kalp kırıklıklarından biri oldu. Şimdi ilk defa gün yüzüne çıkacak görüntüleri ve şarkılarıyla hikayesini anlatacak bir belgeseli geliyor. “Amy”, 25 Eylül’de vizyona girecek. Sizi önemli müzik belgeselleriyle bu acı hikayeye hazırlamak istedik.

Haberin Devamı

Çocukluğundan ölümüne kadar

Asif Kapadia imzalı belgesel, Amy Winehouse’un hayatını çocukluğundan ölümüne kadar inceliyor. “Amy”, 25 Eylül’de vizyona girecek.

Nick Cave’in 20 bininci günü

“Dünyada 20.000 Gün/“20.000 Days On Earth”

Nick Cave’in dünyadaki 20 bininci güne şahitlik etmemize olanak sağlayan belgesel birçok festivalde gösterilmişti. Ian Forsyth ve Jane Pollard’ın imzasını taşıyan belgeseli Cave’den dinliyoruz: “Ian ve Jane işe farklı bir açıdan yaklaştıklarını açıkça belli eden bir kavramsal çerçeveyle geldiler. Her şeyi onların ellerine bırakıp neler olacağını göremeye karar verdim.”

Jackson’ın son görüntüleri

“Mıchael Jackson’s Thıs ıs ıt”

Michael Jackson, 2009’da hayatını kaybettiğinde “This is It” adını taşıyacak bir konser dizisinin hazırlığı içindeydi. O hayatını kaybettikten sonra ise Jackson’ın Los Angeles’taki Staples Center’daki prova görüntülerinden oluşan bu belgesel film yayımlandı.

Cobain hakkında iki belgesel

“Kurt Cobaın: About a Son”
“Kurt Cobaın: Montage of Heck”

1990’lara damgasını vuran bir grup (Nirvana) ve o grubun esas adamı Kurt Cobain... Cobain’in intiharından sonra hakkında çok şey anlatıldı. Fakat ailesinden onaylı iki belgesel “Kurt Cobain: About a Son” (2006) ve “Kurt Cobain: Montage of Heck” (2015) öne çıkıyor.

Son albümün hikayesi

“Let ıt Be”

Tüm zamanların en çok tanınan grubu The Beatles’ın 20’nci ve son albümü “Let it Be”nin kayıt süreci 1970 yapımı bu belgeselde anlatılıyor. Michael Lindsay-Hogg imzalı bu belgeselin en önemli özelliğiyse The Beatles’ın verdiği son konserin kaydını içermesi. Sadece
o konserin kaydı için bile izlenebilir.

The Doors’un ilk günleri

“The Doors: When You’re Strange”

Bol ödüllü yönetmen Tom DiCillo’nun imzasını taşıyan 2009 yapımı “The Doors: When You’re Strange”, efsanevi müzik topluluğunun izini 1960’lı yıllardan itibaren sürüyor. The Doors’un kuruluş aşamasını, ilk konserlerini, ilk albümünü ve büyük ününü nasıl yakaladığını anlatıyor.

En zor dönemleri

“Metallıca: Some Kınd Of Monster”

İlk albümleri Metallica’ya dünyanın en ünlü heavy metal grubu olma ayrıcalığını getirdi! Fakat bu ünün de sonuçları vardı. 1990’larda ise “Metallica çok bozdu” dedi insanlar. İşte tam bu süreçte, Metallica “St. Anger” (2003) albümüne hazırlanırken grup hakkında bir belgesel çekildi: “Metallica: Some Kind Of Monster”.

Reggae’nin kralının hayatına odaklanıyor

“Marley”

2012 yapımı Bob Marley belgeseli “Marley”, reggae’nin kralı Bob Marley’nin hayatı ve müziğini arşiv görüntüleri ve özel röportajların ışığında inceliyor. Kevin Macdonald imzalı belgesel film gişede arzu ettiği başarıya ulaşamasa da Marley’nin hayatını merak edenler için güvenilir bir kaynak niteliğinde.

Usta yönetmenden Dylan üzerine

“Eve Dönüş Yok: Bob Dylan /No DırectIon Home: Bob Dylan”

Bu Bob Dylan belgeseli “American Masters” adlı belgesel serisinin bir bölümü olsa da taşıdığı Martin Scorsese imzasıyla özel bir yeri hak ediyor. Dylan’ın 1961 ile 1966 yılları arasında yaşadıklarına odaklanan belgesel Dylan’ın bir folk müzisyeniyken “rock yıldızı”na nasıl evrildiğini de gözler önüne seriyor. İnternette bu belgesel hakkında “Tarihin en iyi müzik filmi” minvalinde yorumlara rastlarsanız şaşırmayın.

Bir rap’çinin hayatı ve ölümü

“Tupac: Resurrectıon”

Dünya denen yer, Tupac için hep bir savaş alanı oldu. On parmağında on marifet, bir koltuğa on karpuzu sığdıran çocuklardandı.” Sevin Okyay, “Betonda Yeşeren Gül” adlı şiir kitabını tanıtırken böyle bahsediyordu Tupac Shakur’dan... İşte 2003’te yayımlanan “Tupac: Resurrection” belgeseli de hayatı ve ölümüyle Tupac’ı ve neleri nasıl değiştirdiğini anlatıyor.

Martin Scorsese’den Harrison’ın hayatı

“George Harrıson: Lıvıng ın the Materıal World”

The Beatles’dan George Harrison’ın hayatına odaklanan, Martin Scorsese imzalı belgesel 2011’de yayımlandı. Altı Emmy ödülüne aday gösterildi ve ikisini kazandı. Belgesel, Harrison’ın Liverpool’daki gençlik yıllarını ve Hindistan yolculuğunu anlatırken o yıllarda dünyayı kasıp kavuran “Beatlemania”yı da es geçmiyor.