Pazar Japon ‘sakura’ları ziyaretçi bekliyor

Japon ‘sakura’ları ziyaretçi bekliyor

17.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 9 Nisan Cumartesi günü düzenlenen etkinliklerle bahar mevsimini karşıladı. Bu karşılamanın en renkli simgesi de çiçek açan kiraz çiçekleri “sakura”lar.

Japon ‘sakura’ları ziyaretçi bekliyor

Bahçede 527 adet Japon kiraz ağacı yer alıyor. Bu ağaçların, baharın gelişini müjdelemek dışında bir işlevi daha var: İki halk arasında bir dostluğun sembolü olarak görülüyor. Tıpkı Ertuğrul Fırkateyni gibi... 1890 yılında Japonya’dan bir dostluk ziyareti dönüşünde, fırtınaya yakalanarak batan Ertuğrul Fırkateyni şehitleri, iki yıldır Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde bu çiçekler ile anılıyor.
Bu yılki etkinlik de İstanbul’da dünyaya gelen Türk-Japon ailelerinin çocuklarının oluşturduğu, Pamukgül grubunun dinletisi ile başladı, anma konuşmaları ile devam etti.
Nezahat Gökyiğit’e gelecek olanlar sadece sakuraları görmeyecek. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında kapılarını açan İstanbul Adası, küçük ölçekli Boğaz köprüleri, Kızkulesi ve Galata Kulesi, rengarenk lale ve sümbüller de var. Arboretum Adası da Türkiye’nin doğal odunlu bitkilerinin önemli bir kısmına ev sahipliği yapıyor. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Arboretum Adası, Türkiye’nin bitki coğrafyası ve bitki sosyolojisi bakımından Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz şeklindeki sınıflandırmasına paralel olarak üç farklı bölgeden oluşuyor.