PazarKadın basketbolunun yıldızları bugün bir arada

Kadın basketbolunun yıldızları bugün bir arada

24.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bu sene 30’uncusu düzenlenen Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi’nin yıldızlarını buluşturacak All Star organizasyonu bugün. Yerli karma-yabancı karma maçının dışında da etkinlikler olacak

Kadın basketbolunun yıldızları bugün bir arada

Basketbolseverlerin gözü bu öğleden sonra Ankara Atatürk Spor Salonu’nda olacak. Salonda hem Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi’nin kuruluşunun 30’uncu yılı kutlanacak hem de Panküp’ün sponsorluğunu üstlendiği All Star 2010 düzenlenecek. Bu yıl ilk defa internet üzerinden yapılan anketle basketbol meraklılarının da katkıda bulunduğu seçimle belirlenen ligin en iyi 24 oyuncusundan oluşan yabancılar-yerliler karması maçı var. Onun dışında üç sayı ve yetenek yarışmaları da yapılacak. Kutlamalar bunlarla da sınırlı değil.
3,5 saat sürecek organizasyonda Emre Altuğ bir konser verecek. Basket Club Khimki Dancers ve Karizma Show adlı
dans grupları da sık sık sahneye çıkarak izleyenleri coşturacak.
All Star seçilen oyuncularından Fenerbahçeli Matee Ajavon ve Beşiktaşlı Naile İvegin, Nykesha Sales ve Gergena Branova Erdenay bugünkü şov öncesi
bir araya geldi.


Kardeşi de daha önce Beşiktaş’ta oynadı

Haberin Devamı

Nykesha Sales (Beşiktaş)

ABD’de oynarken altı kez WNBA’de All Star seçilmiştiniz. Bugünkü maç için çok da heyecanlı olmasanız gerek..
Ne kadar seçilirseniz seçilin eğer basketbola âşıksanız All Star olmak sizi çok heyecanlandırır. Çünkü bu bir anlamda tüm lig boyunca ortaya koyduğunuz eforun takdir edildiği anlamına gelir.

Kardeşiniz Brook Sales de Beşiktaş’ta oynamıştı. Bu, kararınızı mutlaka etkilemiştir...
Brook bana İstanbul ve Beşiktaş hakkında çok güzel şeyler anlatmıştı. Bu tabii benim için çok önemli. Anlattıklarından farklı bir şeyle karşılaşmadım. İleride bir gün Brook’la aynı şehirde basketbol oynamak istiyoruz. Belki de bu şehir İstanbul olur...

Erkek arkadaşınız Amerika’da. Uzak mesafe ilişkisi yürütmek zor değil mi?
Erkek arkadaşım da eskiden basket oynadığı için durumumu anlıyor. Birbirimizi özlüyoruz tabii ama bu bir süre daha böyle devam etmeli. Sanırım Türkiye maceram bitene dek buna dayanacağız.


“Merhaba, güle güle, nasılsın diyebiliyorum, bir de küfürleri biliyorum”
Matee Ajavon (Fenerbahçe)

Haberin Devamı

“NBA’de bile Fenerbahçe taraftarı gibisini görmedim” demişsiniz. Nedir Fener taraftarını diğerlerinden farklı kılan?
Fenerbahçeli olmaktan gurur duyuyorlar. Beşiktaş, Galatasaray gibi büyük takımlarla maçımız olduğunda onları görmeniz lazım.
O kadar heyecanlılar ki, sahada sanki bizimle mücadele ediyorlar. Takımlarını ve oyuncuları sahipleniyorlar. Bu sık rastlanan bir şey değil.
Daha önce Türkiye’yi tanıyor muydunuz?
Hiçbir fikrim yoktu. Kariyerim
açısından bakınca ne kadar farklı ülkede oynarsam o kadar iyi olacağını düşünüyordum. Şimdiyse İstanbul’a hayranım, çok dolu bir şehir. Türkler de çok sıcakkanlı. Yemekleriniz de süper. Künefeye, fasulyeye ve dönere bayılıyorum.

Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?
Takım arkadaşlarımla aram çok iyi. Beraber sinemaya ya da alışverişe gidiyoruz. Türkçe bilmiyorum ama çok meraklıyım. Şimdilik merhaba, nasılsın, güle güle gibi kelimeleri öğrendim.
Tabii bir de küfürleri biliyorum.

Erkek arkadaşınız var mı? Sevgili adayınızda hangi özellikleri ararsınız?
Şu an yok. Bu fikre katılıyorum. Birlikte olacağım kişinin basketbolu sevmesi, ona ilgi duyması gerekli çünkü bu benim yaşam biçimim. Saygı duymayacaksa o ilişki yürümez.


“Basketçi kadınlar sosyalleşemez sanılır”

Haberin Devamı

Gergena Branzova Erdenay (BEŞİKTAŞ)

Türkiye’nin en tanınmış basketbolcularından Harun Erdenay’ın eşisiniz. Nasıl tanıştınız?
1999’da Türkiye’ye geldiğimde onların
bir maçını izlemeye gitmiştim. Tanıştık. Basketbolcu olduğumuz için de çok iyi anlaştık. Önce arkadaş, sonra sevgili olduk.

Sanırım sporcular sporcularla iyi anlaşabiliyor...
Ortak noktanın fazla olması tabii ki avantaj ama bu bir kural değil. “Basketçi kadınlar çok uzun boyludur, spor tüm zamanlarını alır ve bu yüzden sosyalleşemezler, sevgilileri olmaz” diye düşünülüyor. Buna katılmıyorum.

Siz aynı zamanda bir annesiniz. Annelik kariyerinizi nasıl etkiledi?
Eskiden ufak şeyleri kafama takar ve ani tepkiler verirdim. Şimdi daha anlayışlıyım. Yapıcıyım, takım arkadaşlarımla ve karşı takımdaki oyuncularla empati kurabiliyorum. Bu açıdan bakınca basket sahasında da annelik yapıyorum diyebiliriz. Beşiktaş’ın kaptanıyım, çocuğumla nasıl ilgileniyorsam Beşiktaş’la da öyle ilgileniyorum. Bir fark yok.

“Babamın hevesi sayesinde altı kardeş de basketbola başladı”

Haberin Devamı

Naile İvegin (Beşiktaş)

Ablanız ve kardeşleriniz de basketbolcu...
Biz altı kardeşiz ve hepimiz hayatımızın bir döneminde basket oynadık. Babam gençliğinde basket oynarmış ama devam ettirememiş. Bizimle bu hevesini sürdürdü. Baskete kardeşlerimle birlikte ilkokulda başladık sonra bırakanlar oldu tabii. Şimdi ablam ve iki kardeşimle daha devam ediyoruz.

Uzun boylu olmanın dezavantajları var mıdır?
Hayır. Arkadaşlarım “Senin boyun çok uzun, kendine göre birini nasıl bulacaksın?” derlerdi ama sanırım şanslıyım ki şu an hem basketten anlayan hem de benden uzun bir nişanlım var. Basketten anlaması ve basketi sevmesi çok önemli. Sporcuların yorucu bir hayatı var. Kamplar, antrenmanlar, maçlar... Karşı tarafın gerçekten anlayışlı olması gerekiyor.

Beşiktaş taraftarıyla aranız nasıl?
Beşiktaş’ın heyecanıyla ve tezahüratlarıyla ünlü bir taraftarı var ancak futbol takımına ya da erkek basketbol takımına gösterdikleri ilgiyi bize göstermiyorlar. Bu da benim ve takım arkadaşlarımın moralini bozuyor.

All Star maçlarında bariz bir yabancı karma üstünlüğü var. Bugün ne olur?
Bu benim dördüncü seçilişim. Bu sene basın toplantısında “Türk karması 2005’ten beri neden kazanamıyor?” diye sorduklarında moralimiz bozuldu. Kısacası bugün bence biz kazanacağız.