Pazar Kadın beyni kaç para, erkek beyni kaç para?

Kadın beyni kaç para, erkek beyni kaç para?

02.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kadın beyni kaç para, erkek beyni kaç para?

Kadın beyni kaç para, erkek beyni kaç para





Cara Donatella,

Sana yazmayalı bir yüzyıl olmuştur ama inan sevgili arkadaşım, seni düşünmeden iki gün geçmiyor üst üste. Örneğin bugün, bir başka tatlı kadından, bizim Gülsün’den bir fıkra geldi, gülerken gülerken aklıma sen düştün yine. Dinle: Adamın biri beyin ameliyatı olmak üzere hastaneye kaldırılmış. Türkiye’de parmağını soğanla birlikte doğrasan çekilen o çok önemli röntgenler, çünkü tanesi 150 milyon yazan MR’lar var ya, onlardan epeyce çektikten sonra doktor aileyi karşısına almış ve "Bir beyin nakli gerekiyor" diye açıklamış. "Ancak iki olasılık var. Hastaya ya kadın beyni takacağız ya da erkek. Karar sizin, çünkü fiyatları değişik!" Gözleri yaşlı, endişeler içinde aileden ses çıkmamış önce. Sonra biri, çekine çekine sormuş: "Kadın beyni kaç para, erkek beyni kaça?"
Doktor "Bakın" demiş. "İkisi arasında kalite açısından hiçbir fark yok. Ancak erkek beyni 100 bin dolar, kadın beyni 1000. Çünkü, biliyorsunuz taktığımız beyinler ikinci el: Erkek beyinleri genellikle 0 kilometrede, gıcır gıcır, kadın beyinleri ise epeyce kullanılmış oluyor!"
Sen hani uluslararası düzeyde çok ünlü bir Türk öğrencinden söz ederken "Adamın fındık kadar beyni var ama hepsini kullanıyor!" diye iltifat edersin ya, işte o hesap Donatella’cığım.
Fıkra biraz "cinsiyet ayrımcı" ya, şimdi bu açık mektubu okuyanlar arasında bir anket yapılsa, inan bana anlamayan okur erkek sayısı, anlamayan kadın okur sayısının iki katıdır! Neden bilmiyorum ama kadınlar "kavramak" olgusunda erkeklerden çok daha hızlı, arkadaşım.
Oysa çok değil, yarım yüzyıl öncesine değin erkek beyninin gramajı kadın beyniyle karşılaştırılır ve birincinin "yükte ağırölığından daha zeki olduğu sonucu çıkarılırdı. Ve kimsenin aklına gelmezdi ki, eğer gramaj zeka demek olsaydı, sığırlar ve mandalar çok akıllı olurdu!
İnsanlık tarihine baktığımızda, en sonuncu 2 bin yılın ilk bin dokuz yüzü bile, erkeklerin kadınları kendilerinin daha akıllı olduğuna inandırmasının yanı sıra kadınların da aptallığı benimsemesiyle geçti. Tam da geçti sayılmaz: Bugün bile varlığını "günah objesi" ve saçını göstermenin ayıp olduğunu sanan "eğitimli" kadınlar var. Bence erkekler, kadının "zihni açıldığı" gün başlarına geleceği bildiklerinden bin dokuz yüz yıl boyunca böyle avundular ve uyuttular bizi, Donatella’cığım. Bilimin son yüzyılda kanıtladığı ve zekanın, beynin cinsiyetten bağımsız anlamda bir niteliği olduğu gerçeği, genel anlamda bir anlayış değişikliğine yol açtı sayılmaz. Çünkü hâlâ, erkek üstünlüğü dogmasını kabullenen zeki kadınlar, dünyada ibadullah.
Demek ki Donatella’cığım, atıl ve koşullanmış zeka, aptallığa eşdeğer. Ve ister 160 olsun IQ’su, ister 100, zekanın yararı kullanıldığı kadar. Beyin gücü işlediği oranda var. Ve bu anlamda, kimi orta zekalar muazzam işler başarırken, üstün zekalar yaya kalıyor.
Yine tarihe bakacak olursak, bütün saçmalıkları geniş genelde erkekler yapmış, arkadaşım. Örneğin bugün tüm ülkeleri etkileyen spekülasyon ekonomisi, borsa bir erkek icadı. Peki sen tarihte ilk kez bir borsa nasıl çöktü biliyor musun? Hollanda’da, 1637 yılında. Peki hangi "meta" üzerindeki spekülasyon yüzünden? Lale, bildiğimiz lale soğanları yüzünden!
O devirde dünyanın en zengin ülkesi Hollanda’da "daha çok, daha çok" kazanmak isteyen borsa oyuncuları, bir ton balığın 13 Guilders’e satıldığı 1637 yılının şubatında "Semper Augustus" diye anılan TEK bir lale soğanını 10 bin Guilders’e satın alıyorlardı! Üç ay sonra aynı lale soğanı "değerinin" yüzde 99’unu kaybetmiş ve borsa çökmüştü.
Sorarım sana, en zeka özürlü bir kadın bir lale soğanına bu parayı yatıracak kadar budala olabilir mi? N’ayır, senin de çok iyi bildiğin gibi olmamıştır, olmayacaktır, olamaz. Ancak 21. yüzyılın dünya borsalarında oyuncuların geniş geneli yine erkekler ve tüm çöküşler, tüm dünya ekonomilerinin başına patlıyor, işte!
12 Aralık’ta Türkiye’ye Kopenhag’da tarih verilmezse, altında Hollanda’nın "lale hatıratını" arayabilirsin. Çünkü söz konusu lale spekülasyonu, Türkiye’den gelen "Tulipa Turcorumöla başlamıştı. Adamlar bilmem başka bir "turcorum"a spekülasyon yapmaya hazırlar mı?
Sen sen ol, çiçeklere değil kokularına para yatır Donatella. Parfümlerin hiç olmazsa güzel şişeleri var. Üstelik lale, kokmaz bile.