Pazar Karalahana çorbası müthişti

Karalahana çorbası müthişti

26.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Geçen hafta gittiğim Trabzonda, Zorlu Otelin lokantasında nefis Karadeniz yemeklerini yedim. Hele karalahana çorbasının tadı damağımda kaldı

Karalahana çorbası müthişti

Milliyet gazetesinin 2004 Seçim Turu Programına katıldım. Geçen hafta Karadenizde dolaştım. Karadenizden Gümüşhaneye geçtim. Erzurum üzerinden İstanbula döndüm. Trabzonda Zorlu Otelin lokantasında nefis Karadeniz yemekleri yedim.Karadenizde şimdilerde bir Akçaabat köftesi modası var. Nereye gitseniz Akçaabat köftesi... Karadeniz pidesi ile Karadeniz yemekleri yiyebileceğiniz yeri arayın da bulasınız!Ben Trabzona gittiğimde son yıllarda devamlı Zorlu Otelde kalıyorum ama lokantasında hiç yemek yememiştim.Bu defa lobisinde çay içer piyano dinlerken, otelde stajını yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Turizm Otel İşletmeciliği okulu öğrencisi Tevfik Aytekine Trabzonda Karadeniz yemeğinin nerede yenilebileceğini sordum. "En iyi Trabzon yemeğini bu otelin lokantasında yersiniz" diye ısrarcı olunca otelin yemeklerini denedim. Tadı damağımda kaldı.Günümüzde otellerin mutfaklarında ve lokantalarında, üniversitelerde eğitim görmüş gençlerimiz çalışıyor.Zorlu Otelin mutfak şefi Ali Ayaz ile salon şefi Hasan Meral ve yardımcısı Coşkun Altuntaş da KTÜ Turizm Otel İşletmeciliğinden mezun gençler.Otel lokantasının mönüsünde yöresel yemekler olarak karalahana çorbası, turşu kavurma, pazı kavurma, muhlama, kuymak, etli karalahana dolması, ekşili balık, hamsi kuşu vardı.Şef Ali Ayaz, Trabzonun Yomrasından... "Bütün yemeklerden tadımlık hazırlamasını" istedim.Karalahana çorbasının içine buğday, nohut, fasulye atmış. Sımsıcak ve de pek lezzetli idi. Turşu ve pazı kavurmasını tattım. Kuymaktan vazgeçip muhlamadan çöplendim. Etli lahana dolmasının tadına doyamadım. Ekşili balık ve hamsi kuşu da iyiydi. Bütün bunların lezzetini ortaya çıkaran ise sıcacık mısır ekmeğiydi.Hasan Meral "Balıklarımızı tatmadan olmaz" dedi. Şu günlerde Karadenizde "bulunmaz olan" hamsinin tavasını getirdi. Bakır tavada "resim gibi" kızartılmış, "resim gibi" tabağa dizilmişti. Hamsi tavadan sonra levrek buğulamayı tatmam için ısrarcı oldu. Böylece yemeği tamamladım. Üzerine de laz böreği denilen yöresel tatlı ile sütlaç yedim...Beni tanıyanlar bütün bunları yiyemeyeceğimi bilir. "Yedim" diye yazıyor isem de, gerçekte bunlardan birer lokma alarak tadına baktım. Tatlarını birbirine karıştırmadım. Gece de midem hiç rahatsız olmadı.Zorlunun lokantasında yöresel yemekleri tadanlar kişi başına yaklaşık 30 milyon lira ödüyorlar.Yazıyı bitirmeden Zorlu Otel gibi otellerin şehirlerin havasını nasıl değiştirdiklerine de değinmek istiyorum. Zorlu Otel sadece lokantası ve beş yıldızlı oda servisi ile değil, lobisi ve pastanesi ile de Trabzona bir hava getirmiş. Otelin ortasındaki yüksek tavanlı salonda her akşamüzeri saat 20.00ye kadar bir genç kızımız piyano başında. Piyanoda Beethovenın "Ay Işığı Sonatı"nı, Mozartı, Bachı çalıyor.1983 doğumlu Berna Aşkan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümünün üçüncü sınıfında öğrenci. Keman ve piyano çalıyor. Sınıfında onun gibi 50 öğrenci daha var.Bir üniversite Trabzona neler getiriyor. Bir üniversiteden yetişen gençler nerelerde ne işler yapıyor... Gelelim en önemli noktaya. İstanbulda çok sayıda Karadenizli yaşıyor. Bu nedenle İstanbulda çok sayıda Karadeniz lokantası var. Ben bazılarına gittim. O lokantalarda Karadeniz yemeği adı altında sunulan yemeklerin gerçek Karadeniz yemeği ile ilgisi, ilişkisi yok. Trabzondaki Zorlu Otel lokantasında yediğim yöresel yemekleri aynı özen ve tat ile İstanbulda müşteriye sunacak bir lokanta büyük ilgi görür. İstanbulun Karadeniz lokantaları