Pazar Keyif ve lezzetin buluştuğu farklı adresler

Keyif ve lezzetin buluştuğu farklı adresler

04.06.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Keyif ve lezzetin buluştuğu farklı adresler

Aslında farklı atmosferlerdeki lezzetleri keşfetmek ve farklı serüvenler yaşamak hayatın tadıdır. Bu lezzetleri bazen çok tavsiye edilen şehrin göbeğindeki bir restoranda, bazen de rastlantı sonucu keşfedilen, kıyıda köşede kalmış küçücük bir esnaf lokantasında buluruz. Ama sonunda en büyük keyiflerden biri de keşfedilen bu özel mekânları sevdiklerimizle paylaşmak oluyor. İşte Gusta blog yazarlarımızın kaleminden, özel atmosferi, benzersiz lezzetleriyle bazı restoran önerileri... Haftaya günübirlik ve haftasonu turları ile ilgili önerilerinizi bekliyoruz! Yaşamın koşuşturması içinde nefes aldığımız öğle aralarında uğradığımız ya da lezzetleriyle dostlarla yapılan güzel sohbetleri unutulmaz kılan akşam yemeği mekanları... Fenerbahçeli Murat Usta'nın Mevsim Kebapçısı Kebap Adana-Tarsus bölgesinin temel yemeklerindendir. Özellikle el kıymasından yapılırsa lezzetlidir. Bölge insanları kebabı her yerde yemez, çünkü çok özel bir yemektir. İşte bu yüzden Tarsus'taki Mevsim Kebapçısı'na muhakkak gidin derim. Orada yıllardır bu işle uğraşan genç, yakışıklı hem de sıkı bir Fenerbahçeli Murat Usta karşılar sizi.Misafirleriniz olursa ve yöresel bir yemek yedirmek isterseniz, hiç düşünmeden Murat Usta'ya gelebilirsiniz. Çünkü gerçek kebaba doyacaksınız. Unutmadan ekleyeyim; kebabınız bitince mutlaka tabaktaki kebabın üzerine dizildiği alt ekmek parçasını yemelisiniz, benden söylemesi. Lezzetli kebabın yanında salata, şalgam suyu, sarımsaklı soğan salatası, lavaş ekmek ve tabii şalgam söylemeyi unutmayın. Çünkü lezzeti pekiştiren cinstendir. Bodrum'da mandalina bahçesi içinde yemek yiyin Bodrum'daki TAM TAM restoran mandalina bahçesi içinde yemek yiyebileceğiniz güzel bir yer. Çarşı caddesinde Benetton mağazası karşısından içeriye giden sokaktan yaklaşık 500 metre yürüyerek TAM TAM'a gidilebilirsiniz, tabi ki İçmeler levhalarını izlemekte fayda var. Sanatçı bir aile işletiyor burayı. Çaldıkları Latin müzik çok güzel. Restoranın mezeleri bir harika. Ege'ye has otlardan yemekler yapıyor. Izgaralar süper. Fiyatlar, Bodrum'a göre son derece uygun. Güzel yemek, güzel müzik, iyi tatil. Hamdi'nin meşhur kebapları Bir restoran düşünün ki Güneydoğu mutfağının özgün lezzetlerini sunsun; gerek lezzeti gerek birinci sınıf hizmeti ile tüm müşterilerinin mekândan memnun ayrılmasını sağlasın. Üstelik bunları yaparken eski İstanbul manzarası ile gözlere hitap etsin. İşte Hamdi Restaurant böyle bir yer. Müşterileri çok çeşitli. Hafta içi öğle saatlerinde Eminönü esnafını bolca görmek mümkün ama yalnızca çevre esnafa değil, özellikle büyük turist grupları ve iş yemeklerine de ev sahipliği yapıyor. Şöyle güzel bir lor peyniri, patlıcan salatası söyleyin başlangıç olarak. Aman pideye çok yüklenmeyin, arkadan Hamdi'nin meşhur kebapları gelecek. Fıstıklı, patlıcan kebabı, Urfa ya da Adana kebapları ile birlikte gerçekten nefis döneri ilk aklıma gelenler. Midenizi çok fazla doldurmayın çünkü nefis Türk kahvesi ile künefesi sizi bekliyorAdres: Tahmis caddesi, Kalçın sokak, No: 17, Eminönü/İstanbul. Tel: (212) 528 03 90 Tavşanlı'da erkeç güveci Güveç Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yaygın olarak kullanılır ve yapılır. Eğer Tavşanlı'ya gelirseniz mutlaka erkeç güveci yemeye bekleriz. Çünkü bu güveci başka yerde yeme şansınız yoktur.İyi bir güveç için doğal ortamda çok iyi beslenmiş erkeç (erkek keçi) olması gerekir. Erkeç eti bütün olarak, daha önce hazırlanmış ve kullanılmış olan toprak güvece konur, biraz su ilave edilir ve çok fazla kızgın olmayan fırına sürülür. Bu sürme sırasında güvecin üstü başka bir güveçle örtülü olmalıdır. 34 saat kaldıktan sonra güveç fırından çıkartılır, tuz ve domates, biber ilave edilir ve et çevrilerek tekrar fırına sürülür. Bu durumda 3-4 saat içeride kalan güveç tekrar fırından çıkartılır ve servise hazırlanır. Erkeç etinden yapılan güveçte fazla kolesterol yoktur, çünkü hayvan hiçbir şekilde suni yemle beslenmez. Büyükada'da Ali Baba balıkçısı İstanbul'da lezzetli, güzel ve keyifle balık yemek istiyorsanız; size çok ama çok özel bir önerim olacak.Yalnız bir şartla! Öncelikle bu seferki balık sefasına diğerlerinden daha fazla vakit ayıracaksınız. Size tavsiye edeceğim balık lokantası Ali Baba Restaurant Büyükada'da bulunuyor.Ali Baba Balık Lokantası köklü bir aile işletmesi; adanın en eskilerinden birisi. Ali Baba'da adaya özel pek çok lezzeti tatma şansınız var. Ben size çirozunu, ahtapot salatasını, taramasını, midye dolmasını ve ada tekirini özellikle tavsiye ediyorum. Ama mevsimine göre balık tercihiniz farklılık gösterecektir. Bu mevsimde çingene palamudunu da hararetle öneririm. Eğer balıktan çok fazla anlamam diyorsanız, bence işi erbabına bırakın ve size servis veren kişiyi dinleyin. Ali Baba'da fiyatlar İstanbul standartlarına göre normal, Boğaz standartlarına göre ucuz denebilecek düzeyde. Hafta sonlarında rezervasyon yaptırmadan gitmemenizi öneririm. Tel: (216) 382 37 33 Balıkçı'da sadece iki saat yemek var İstanbul Perşembe Pazarı'nda, Kurşunlu Han'ın girişinde, küçücük, iki katlı loş bir mekan: Balıkçı. Han'da dükkanı olan, esnaf bir arkadaşım bana öğretmişti orayı. Günde iki saat öğlen yemeği servisi yapıyor. Başka zaman açık bulmanız mümkün değil. Kağıtta levrek muhteşem. Nefis de balık çorbası var. Kurşunlu Han özellikle fotoğraf meraklıları için bulunmaz bir hazine. Bildiğim kadarıyla 500 yıllık bir tarihi var ve hâlâ hırdavat, zincir vb. malzeme satan dükkanlar aktif bir biçimde çalışıyor. Köfteci Mehmet'in kebap çorbası Kebabın da çorbası olur muymuş demeyin. İlk duyduğumda ben de çok şaşırmıştım. Kebap çorbasının hiçbir yemek sitesinde adı geçmiyor. Ancak Muğla'ya özgü bir "sabah" çorbası. Bu çorbayı sadece Köfteci Mehmet yapıyor. Servis sabah saat 07.00'da başlıyor. Saat 09.30'u bile bulmadan bitiyor. Tekrar içebilmek için ertesi günün sabahını beklemeniz gerekiyor.Bunun dışında Köfteci Mehmet deyip geçmemek lazım... Hayatımda o denli güzel köfte yemedim desem yalan olmaz. Başparmağınızla işaret parmağınızı uç uca birleştirin, o büyüklükte köfteler. İçinde ekmek yok, baharat sanki hissedilmiyor, yok gibi. Tarifini sır gibi saklıyorlar. 10 kadar köftenin yanında, köftenin kızarmış olduğu ızgaranın altında kalan yağa batırılmış ekmek dilimleri. Mutlaka tadılması gereken bir lezzet.

Yazarlar