Pazar Kızgın kuşlar belki beyazperdede uçacak

Kızgın kuşlar belki beyazperdede uçacak

19.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Çatık kaşlı kuşların, yumurtalarını çalan sevimli domuzlara meydan okudukları popüler cep telefonu oyunu “Angry Birds”ün filminin çekilmesi gündemde

Kızgın kuşlar belki beyazperdede uçacak

Şu sıralar toplu taşıma araçlarında ya da işyerinde kahve molalarında cep telefonunun ekranına dalmış, parmaklarıyla bir şeyi hızla çekiştiriyormuş gibi yapan birilerini görüyor olabilirsiniz. Ortamda çizgi filmlerdekine benzer komik sesler de çıkıyorsa bilin ki “Angry Birds” oynuyorlar. Çünkü renkli kuşların ciyaklayarak havada uçuştukları cep telefonu oyunu şu sıralar çok popüler.
“Angry Birds” Finlandiyalı Rovio Mobile şirketi tarafından 2009 yılında iPhone için tasarlandı. Piyasaya sürülmesinin ardından da hızla ünlendi. Kızgın suratlı, çatık kaşlı kuşların masum suratlı yeşil domuzlarla mücadele ettikleri oyunu oynamak çok basit. Tek yapmanız gereken sapana oturmuş kuşu doğru noktaya fırlatıp karşınızdaki domuzu yok etmek. Kısacası püf nokta dokunmatik ekranı iyi kullanmak. Aslında oyunun bu kadar popüler olmasının nedeni de bu. “Kızgın kuşlar”ın dünyasında aklınızda tutmanız gereken kurallar, çözülecek bulmacalar ya da geçilmesi gereken büyük tuzaklar da mevcut değil.

Müdavimleri “kuşlar”ı anlatıyor
“Bu kadar sevilmesinin sebebi sık yenilenmesi”Murat Oykur (30) / Medya planlama uzmanı
“Angry Birds”ü çıktığından beri oynuyorum. Oyunun bu derece başarılı olmasının nedenlerinden biri de sık sık yenilenmesi. Şirketin oyuna karşı olan ilgiyi değerlendirip oyunculara yeni maceralar sunması meraklılarının sayısını artıran bir etken.
Her gün yaklaşık bir saat oynuyorum. Yolda, televizyon izlerken reklam aralarında ya da tuvalette. Oyunun animasyon filmi çekileceğine dair söylenti hoşuma gitti. “Angry Birds” oyuncaklarının Türkiye’de satılmaya başlamasını sabırsızlıkla bekliyorum.

“Altı saat aralıksız oynadım. Başlayınca bırakamıyorum”Miray Özlüpınar (28) / Reklamcı
Oyunun insanın psikolojisinde ve bilinçaltında gizli bir etki yarattığını düşünüyorum. Çünkü başlayınca bırakamıyorum. İnanılmaz bir hırs duygusu yaratıyor. Bir de karakterler çok özgün. Oyuncu olarak onlarla aranızda özel bir bağ oluşuyor. Mesela benim favorim sarı kuş. Altı saat hiç durmadan oynadığım oldu. Ben iPhone yerine iPad’de oynamayı tercih ediyorum. Eşim de benim gibi. Hatta çoğu zaman önce kim oynayacak diye tartışıyoruz.Animasyon filmi olursa yüzde 100 giderim. Eminim çok eğlenceli olacaktır.

“İki gün aynı yerde takılıp oyuna küstüğüm zamanlar oldu”Emre Oral (41) / Gazeteci
Bilgisayar oyunlarıyla aram pek iyi değildir. Bana karışık ve zor gelir. “Angry Birds”de tek parmakla her şeyi halledebiliyorsunuz. Basit gözükmesine aldanmamak gerek. Oyunda iyi bir strateji belirlemeniz gerekli. Her kuşun farklı özelliği var. Doğru zamanda doğru kuşla hamle yapmalısınız.İki gün aynı noktada takılı kaldığım için oyuna küstüğüm zamanlar oldu. Ama dayanamadım, devam ettim.
Akşamları uyumadan önce ya da evde dizi izlenirken oynuyordum. Eşimin oyuna bu kadar vakit harcamamdan dolayı sitem ettiği de oldu.


Oyuncağı da satılıyor
Rovio bu büyük başarısının nimetlerinden faydalanmayı iyi biliyor. Kuşların peluş oyuncakları şirketin sitesinde satılıyor.

50 milyon kez indirildi
100 bin avroluk bir bütçeyle geliştirilen “Angry Birds”, Rovio’ya milyonlarca avro kazandırdı. iPhone platformunda oyunun bedava olan sınırlı Lite versiyonu 10 milyondan fazla kez indirildi. Rovio da oyunun tüm platformlarda 50 milyon kez indirildiğini duyurdu.

Yaklaşık 1 dolara satın almak mümkün
IPhone 3G, 3GS, 4’te ve Android işletim sistemi kullanan akıllı telefonlarla uyumlu oyunu uygulama mağazalarından yaklaşık 1 dolara indirebilirsiniz.

Her kuşun özelliği birbirinden farklı
Oyunda kırmızı, siyah, beyaz, sarı ve mavi kuşlar var. Hepsinin de özellikleri farklı. Siyah kuş bomba, fırlatıldığı yerde patlıyor, mavi kuş havada çoğalıyor, beyaz kuş ise bomba yumurtluyor. Sarı kuşun özelliği ise diğerlerinden daha uzun mesafelere gidebilmesi.

Domuzların nedeni domuz gribi
Oyun geliştirilirken önce kızgın kuşlar çıktı ortaya. Sonra onlara bir düşman gerekti. Gündemde domuz gribi vardı ve bu sayede aranan düşman bulunmuş oldu. Kuşlarla domuzların mücadelesi o kadar ilgi çekti ki Rovio’nun açıklamasına göre her gün dünyada 200 milyon dakika Angry Birds oynanıyor.

Belki de animasyon filminde başrol oynayacaklar
Yakında oyunun konsollara uygun versiyonu da piyasada olacak. Kızgın kuşlarla ilgili gerçekliği netleşmemiş son havadis de yakında bir animasyon filminde başrol oynayacaklarına dair.

Yazarlar