Pazar Koçların sessizliği

Koçların sessizliği

09.02.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Koçların sessizliği

Koçların sessizliği





Koçların sessizliği
Kuzuların Sessizliği" filminde öksüz ve yetim Clarice, küçükken kaldığı bir çiftlikte gece yarısı çığlıklar duyarak uyanır. Sanki öldürülen küçük çocuk ruhlarıdır ruhunu tırmalayan. Ahıra gizlice indiğinde süt kuzularını boğazlayan kovboyları görür. Sadece bir kuzuyu yanında götürmeyi başararak çiftlikten kaçmaya çalışır. Clarice bütün yaşamında kuzu seslerini artık hep duyacaktır.
"Hayvan Hakları" adlı muazzam eserin yazarı, yaşadığımızın çağın en büyük hayvanseverlerinden, uluslararası değerdeki hukukçumuz Prof. Dr. İsmet Sungurbey, meslektaşı Prof. Dr. Rona Serozan’ın başından geçmiş olan "Kuzuların Sessizliği"ndekine benzer bir olayı naklediyor: "Göcek’ten Karpi Adası’ndaki lokantaya tekneyle getirilen oğlakların tekne daha kıyıya yanaşırken birbirlerinin gözü önünde havada kesildiklerini, bunu gören zavallıcıkların büyük bir korku ve dehşet içinde kalarak pek yürek parçalayan bir biçimde acı acı meleştiklerini..." O günden itibaren et yiyemez olmuş Prof. Serozan.
Bu bayram da yine bütün koçlar suss puss... Oysa önceden etrafa neşeli neşeli toss tosss... Yine korku içindeyim. Çocukluğumdaki gibi. Yine kan kokusu. Yine debelenerek can çekişen koyunlar. Yine uluorta kesim sonrası etrafa saçılmış koç atıkları. Yine bir türlü organize edilmemiş kurban kesimleri. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın şu küçücük şiirini hatırlıyorum: Adı, "Kulağımız Ağzımız"... "Kuzuların kulağı / Duyar hep / Bıçakların / Ağzını"... Aşağıdaki her sorunun "a" şıkkında koçların canhıraş sessizliğine buyur ola. Yeniden düzenleyerek sunduğum koç testusunda bu kez de...

1- Türkiye’de bu yıl tahminen beş-altı milyon hanede kurban kesilmiş olacak. Kurban kesme kurallarına sıkı sıkı uyacak mısınız? Küçük çocukların Clarice gibi, aflarına sığınarak İsmet Sungurbey hoca gibi, Rona Serozan hoca gibi, benim gibi büyük çocukların çok etkilenebileceğini unutmayınız... Lütfen çok dikkat! Kurban keserken aşağıdakilerden hangisi kesinlikle kör olamaz?
a. ........
b. Bıçak
c. Kasap
d. Koç

2- "Koyun gibisin kardeşim / Gocuklu celep kaldırınca sopasını / Sürüye katılıverirsin / Ve adeta mağrur, koşarsın salhaneye."
Bu koyunlu dizelerin yer aldığı "Dünyanın En Tuhaf Mahluku" adlı şiirin şairini kestirebilir misiniz?
İpucu: Şiirin birinci dizesi "Akrep gibisin kardeşim."
a. ........
b. Sezai Karakoç
c. Şükran Kurdakul
d. Nazım Hikmet Ran

3- Türklerin Montesquieu’sü diye anılan, verdiği layihalarla padişahlara "devlet batıyor" diye o zamanlarda ancak o kadar seslenme cesaretini gösterebilmiş "koç" kimdi?
a. ........
b. Malkoçoğlu
c. Tarhuncu Ahmet Paşa
d. Göriceli Koçi Bey

4- Hacı Bektaş Veli’nin çağdaşı sayılan Koyun Baba’ya İslam Ansiklopedisi’ne göre bu ad niçin verilmiş?
a. ........
b. Koyun Baba koçların kesilmesine karşıymış
c. Koyun Baba koyun çobanıymış
d. Koyun Baba hiç konuşmaz, sadece namaz vakitlerinde beş kez melermiş

5- Zorbaların zulmüne ve kuzuların sessizliğine karşı koçların küskünlüğünü yansıtan, Türk halk şiirinde yiğitlik konusunu işleyen türe ne denir acep?
a. ........
b. Koçak
c. Koçmacık
d. Koçaklama

6- Türkçede koçla başlayan, koçla biten ne çok kelime var. Koçali, koçkar, koçeri, koçero, koçyiğit, koçbaşı, Koçhisar, Koçkiri... Ayrıca koç tokuşturma, koç burcu, koç yumurtası, koç boynuzu gibi tamlamaları hatırlayın... Peki, "Koçbaba" nedir?
a. ........
b. Koçların sessizliği üzerine hükmeden parti başkanı
c. Türkiye’nin en zengin kişisi
d. Ege Denizi’nde Oniki Adalar’dan biri (Rumca adı Astropalya Stanpalya)

7- İstanbul Ansiklopedisi’ni hangi koça borçluyuz?
a. ........
b. Rahmi Koç
c. Modalı Koço
d. Reşat Ekrem Koçu

8- 1964’te senaryosunu yazıp oynadığı "Koçero" filmi Türkiye’de büyük iş yapmıştı. Oyuncuyu kestirebilecek misiniz?
a. ........
b. Hülya Koçyiğit
c. Kuzey Vargın
d. Yılmaz Güney

9- Hülya Polat’ın söylediği şarkıdaki "Koçari" ne demek?
a. ........
b. Sevgili
c. Rizespor’un sloganı
d. Çok gezen, çok dolanan

10- "Bayram gelmiş neyime / Aman aman garibem"... Bu türküyü meşhur eden kim?
a. ........
b. Darbukatör Baryam
c. Edip Akbayram
d. Nezahat Bayram

11- Aşağıdaki koçlardan hangisi futbolcu değil?
a. ........
b. Koçis
c. Özcan Arkoç
d. Salih Koç

12- Bayram nostaljisi tünelinde ta 1575’e gidelim mi? Gezgin rahip Stephan Gerlach’ın yazdığına göre İstanbul’da bayram yerlerindeki salıncaklarda ücret, altı sallanma karşılığı bir akçeymiş. Salıncaklar kimin tarafından işletiliyormuş?
a. ........
b. Deli saraylılar
c. Suspus vezirler
d. Yeniçeriler

13- Yine en sesli koç sorusuyla kapatalım mı? "Kurbanın olam" diyerek "Hasretim" adlı parçasıyla geçmiş yıllarda "vuruş" yapan popçuyu kestirebilecek misiniz?
a. ........
b. Sinan Erkoç
c. Fatih Erkoç
d. İzel "koçum"

Yanıtlar: Bütün "d" şıkları doğru yanıt.