Pazar Komedilerin sinir adamları

Komedilerin sinir adamları

20.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Komedi dizilerinin sinir öğüten adamları, Milliyet’in bu hafta yayın hayatına başlayan eki Kültür&Sanat’ta buluştu. "Seinfeldöde Kramer, Costanza ve Newman; "Hadi Vur Beni"de Finch daima etrafındakilerin başını derde sokuyor

Komedilerin sinir adamları

Komedilerin sinir adamları

Komedi dizilerinin sinir öğüten adamları, Milliyet’in bu hafta yayın hayatına başlayan eki Kültür&Sanat’ta buluştu. "Seinfeldöde Kramer, Costanza ve Newman; "Hadi Vur Beni"de Finch daima etrafındakilerin başını derde sokuyor

Seinfeld. Bir komedi klasiği ya da kültü olan dizimizin adı bu. Seinfeld her seferinde gerçek hayatta standup’çı olan Jerry Seinfeld’in şovuyla başlıyor. Her şey NewYork’ta bir apartmanda geçiyor, olaylar Jerry Seinfeld ile onun sıkı arkadaşları Elaine, George Costanza ve Cosmo Kramer etrafında dönüyor. Tabii bu arada peşinen kabul etmeli ki, ne komediler masallara benzer, ne de pamuk prensler pamuk prenseslere. O yüzden de böyle eciş, böyle bücüş pamuk prensler olur mu diye hop oturup hop kalkmayın. Hem masalların üzerinden bilmem kaç yüzyıl geçtiğini hesaba katın hem de kalplerin prensesi Di’nin yakışıklı oğlu William’ı unutup, babası Charles’ı hatırlayın.

Jerry’nin belalıları...
Soldan sağa: Kramer, Elaine, Costanza ve Jerry "Seinfeld"in unutulmaz tipleri.

SARSAK KRAMER
Bir sır gibi sakladığı adıyla Cosmo, dizinin "egzantrik prens"i. Yiyecek-içecek gibi sıradan ihtiyaçlarını Jerry’den, kılık-kıyafetini de ikinci el dükkanlardan karşılayarak hayatını idame ettiren Cosmo, tam bir gizem ve keyif adamıdır. Yani, işşiz güçsüz tayfasındandır. Buna karşın acayip sıkı maceralar yaşar ve yaşatır. Bazen mafya onu okyanusun dibine yollar, bazen de o, okyanus karşısından golf atışı yaparken bir balinayı haklar. Bazen de arabasında bastığı çifti kovalarken polis tarafından pezevenk diye tutuklanır. (Sırf tuhaf giyindiği için!) Özetle: Prensimiz, karizmatiktir, hayli popüler olan Jerry’nin elinden bile kızları araklar. Masaja, çorbaya ve küvette kaynar suyla yıkanmaya özel bir düşkünlüğü vardır.

YALANCI COSTANZA
Belki bela her zaman geliyorum demez ama George der. Parlayan keli der, tıknaz bedeni der, hiç durmadan devinen kısa kolları der, değişmez gözlükleri der, problemleri der, yakasını bırakmayan can sıkıntısı der. George’umuz Costanza’mız dizinin "problem prensi"dir. Kendileri, uzun bir süre cehennem meleği annesi ve Sicilya’daki akrabalarını aramaya bütün servetini dökmeye hazır babasıyla yaşadıktan sonra nişanlamıştır. (Ki nişanlaması tümüyle hazin hikayedir. Bir gün kankası Jerry yalnızlıktan sıkılır, evleneceğim der, bizimki de buna aldanır ve çıktığı kızlardan birine evlenme teklifi eder filan...) Özetle: Onlarca iş değiştirdikten sonra son işinde yıldızı parlayan (Merak etmeyin, yakında söner, çünkü adamımız kaybedenin dik alası.) George da şahanedir.

ŞİŞKO NEWMAN
Yeni türemiştir. Görünürde postacıdır ve dünya şişmanı postacımız, Seinfeld tayfasınca köpekbalığı Newman diye çağrılır. Dolayısıyla dizinin "şişman prensi"dir. Kötü şahsiyetlidir, her türlü numara vardır onda. Onun için her yol Roma’ya çıkar ve her yol mubahtır. Gizli bahis oynatır, şantaj yapar, rüşvet ister. Ve apartmanın en alt katında oturur. Kramer’in de kadim dostudur. Müthiş ikili, sık sık birlikte iş çevirir. Yakın ahbabı Kramer gibi kapalı bir kutudur. Kadınlarla ilişkisi var mıdır, yok mudur bilinmez. Biri dışında! O da Jerry’nin çıktığı onlarca kızdan biriyle alakalı bir meseledir. Şöyle ki, kızı o terk etmiştir. Üstelik kız nefis bir parçadır. Hakikati öğrenen Jerry öfkeyle karışık bir hasetle Newman’a "Sebep neydi?" deyince, aldığı cevapla bir kez daha yıkılır. Çünkü adamımız, bütün cool’luğuyla "Belli bir nedeni yoktu" der, "Sadece hoşuma gitmedi, o kadar." Özetle: O da şahanedir.

Hain sekreter FINCH
"Just Shoot Me" adlı komedi dizisinin en renkli tipi Finch, Blush adlı derginin patronunun sekreteri. Lakin bu işi icra eden bütün çalışanlar gibi kendisini asistan diye tanımlar. Patronu ve dergi ahalisini parmağında oynatan adamımızın mazisinde türlü hile ve desiseyle gerçekleştirdiği şaibeli bir evlilik olup sabık eşi de yarı beline geldiği Elf gibi bir mankendir. Hain prens, ofisboy Kevin’den tırstığı gibi kimseden tırsmaz. (Kevin diziye yeni katılan, şizofren prens diyebileceğimiz renkli bir karakter! Ona azami dikkati gösterelim lütfen!) Bilakis millet, patronu Jack Gallo, Gallo’nun kızı Maya, sevgilisi fotoğrafçı çocuk, moda editörü Nina Van Horn ondan tırsar. Zira o isterse onları kah bir bakışla, kah tek bir sözcükle bile yerle yeksan eder!




PAZAR



























Yazarlar