Pazar Kovid zamanı destek güçler

Kovid zamanı destek güçler

23.01.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Kalp ve Damar hastalıkları uzmanı Dr. Demet Erciyes pandemide hem koronavirüsün olumsuz etkilerine hem de genel olarak enfeksiyonlara karşı hücrelerimizin rahatça çalışacağı ortamı ve malzemeleri nasıl destekleyebileceğimizi anlattı.

Kovid zamanı destek güçler

Pandemi bize sağlıklı kalabilmenin enfeksiyonlara yakalanmamak için vücudumuzu sağlam tutmanın önemini çok güzel öğretti. Sağlıklı yaşamın temel ilkelerini yerine getirirken hücrelerimizin rahatça çalışacağı ortamı ve malzemeleri tedarik etmek de yine bize düşer. Bunu doğru beslenerek vücudumuzun gerekli aminoasit, vitamin, mineral ihtiyacını doğru miktarda karşılayarak yerine getirebiliriz.

Haberin Devamı

Eğer sindirim sistemimiz tam olarak çalışmıyorsa işte o zaman dışarıdan alacağımız vitamin, mineral ve amino asitler gerekir. Bazen de emilim yani vücuda kazanılması da tam ya da yeterli olamaz işte o zaman da damar yolu ile alacağımız uygulamalar gündeme gelir. Ama doğru zamanda, doğru kişiye, doğru dozlarda ve uzman hekimlerce yapılması gerektiğinin de altını çizelim.

Kovid zamanı destek güçler

Vitamin B1: Hem bağışıklık sistemini düzenler, hem de Tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları, yaşlanmaya bağlı bozulmalar, sinir sistemi hastalıkları ve kanser üzerinde etkilidir. Kovid enfeksiyonunda özellikle antikor yanıtını olumlu yönde etkiler.

Vitamin B2 (riboflavin):  B2 vitamini özellikle UV ışığı ile birlikte etkilidir.

Haberin Devamı

Vitamin B3(nicotinamid): Özellikle akciğerleri koruma ve bağışıklık üzerine etkisi ile Kovid ve Kovid sonrası dönemde önem kazanır.

Vitamin B5 ( Pantotenik asid): Kolesterol ve trigliserid düşürücü özelliklerine ek olarak yara iyileşmesi ve sinir sistemi üzerindeki etkileri açısından önemlidir.

Vitamin B6 (piridoksin): Bağışıklık üzerine, damar duvarına ve pıhtılaşmaya olumlu katkıları nedeni ile Kovid sırasında ve sonrasında kullanımı gündeme gelmektedir.

Vitamin B9 ( Folik asit, Folat): DNA, protein sentezi ve bağışıklık yanıtı üzerine etkileri ve Kovid’de önem kazanan spike proteni üzerinde de etkisini belirtmiş olalım.

Vitamin B12 (Cobalamin): Kandaki kırmızı hücrelerin sentezi, sinir sistemi sağlığı, hücre büyümesi ve DNA sentezi için B12 vitamini önemlidir. Biotin: Kovid sonrası saç dökülmesi varsa, demir ve D vitamin düzeylerinize baktırın. Biotin ayrıca saç dökülmesinde son derecede önemli bir vitamindir.

Selenyum: RNA virüslerinin mutasyonunda, çoğalmasında ve bulaşma riskinin artmasında önemlidir.

Çinko: hücre içi çinko konsantrasyonlarının eksikliği birçok RNA virüsü ile savaşta önemli. Çinko birçok protein ve nükleik asidin yapısında bulunarak bağışıklık sistemimizin korunması için de önemli rol oynar.

Curcumin: Yangı giderici, paslanmayı engelleyici, antiviral, pıhtı engelleyici etkileri ile önemlidir.Resveratrol: Pıhtılaşma bozukluklarını, koronavirüsün damar duvarındaki olumsuz etkilerini önlemede etkilidir. CoenzymeQ10: Özellikle selenyum ile birlikte değerlendirildiğinde hücre ve dokulardaki paslanma diye adlandırdığımız oksidatif stres üzerinde düzenleyici etkileri bilinmekte.

Haberin Devamı

Alfa lipoik asid: Kalp damar sistemi üzerine olumlu etkilerinin yanı sıra enflamasyon yani yangı önleyici ve giderici, hücrelerdeki paslanmayı engelleyici etkileri ile Kovid sonrasında potansiyel olarak öne çıkmaktadır.

Glutatyon: Vücudun en önemli antioksidanlarından biri. Bağışıklık sisteminin düzeltilmesinde ve bir çok hastalığın önlenmesinde etkili. Peki glutatyonun hücre içine girmesi ve etkili olabilmesi için N asetilsistein ile birlikte kullanılması gerektiğini biliyor musunuz?

NADH: Yaşa bağlı hastalıklar, şişmanlık ve diyabet için NADH için önemini önümüzdeki dönemde çok daha fazla duymaya başlayacağız. Özellikle kendinizi bitkin hissediyorsanız NADH için hekiminize danışın.

Haberin Devamı

C vitamini: Damardan verilen C vitamini bağışıklığı yükseltmenin yanında Kovid enfeksiyonu esnasında ve sonrasında olumsuz etkileri engellemede virüs ile olan mücadeleye katkısı konusunda başrolü alır.