Pazar Lagos ve barbunya lezzetsiz, kalkan nefis

Lagos ve barbunya lezzetsiz, kalkan nefis

15.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşinin ehli bir aşçısı ve çok iyi servisi olan bir balık lokantası Çapari. Ah bir de malzeme kalitesi aynı düzeyde olsaydı!

Lagos ve barbunya lezzetsiz, kalkan nefis

vmilorster@gmail.com İyi ki de oldu çünkü işinin ehli bir aşçısı ve çok iyi servisi olan bir lokanta burası. Ah bir de malzeme kalitesi aynı düzeyde olsaydı!Mart sonunda hafta içi, dört kişi, rezervasyon yaptırmadan kapıdan içeri giriyor ve yukarıda güzel bir masaya buyur ediliyoruz. Balık ve rakı uzmanı yazar Engin Aktel ve güzel eşi balerin Ülkü hanımı beklerken masamızdaki iki bayan süs olarak yemek masasının üstüne konmuş olan lamba, anahtarlık vs. şekline sokulmuş kabuklu deniz hayvanları ile oynamaya başlıyorlar. Öylesine bir ilgiyle ki garsonumuz hemen bunları imal eden ustanın adını, sanını, iş adresini öğrenip bizimkilerin eline tutuşturuyor. Belli ki bu güzel nesneleri bizden önce başkaları da fark etmiş. Neden acaba biz erkekler etrafımızdaki güzelliklere hanımlara göre daha "Fransız" kalırız?20 dakika sonra Aktel ailesi de teşrif ediyor. Engin "Kafamı kesseler arabamın anahtarını bilmedik kimseye bırakmam" sınıfına giriyor ve bir süre yer aramış. Onu beklerken bazılarımız Misket üzümünden Mest rakısıyla demlenmeye başlamışız tabii ki. Engin tadıyor ve sağ elin başparmağı aşağı iniyor. "Tatlı bu yahu! Getir bir Burgaz" diye sesleniyor garsona. Küçükyalı sahilinde bir dizi balık lokantası var ve bildiğim kadarıyla Çapari bunların arasında öncü olanı. Uzun zamandır burayı ziyaret etmek istiyordum ve nihayet iki-üç hafta önce nasip oldu. Soğukları seçiyoruz: Şevketibostan, levrek marine, Ermeni pilaki, patlıcan salata, beyazpeynir ve lakerda.İlk izlenimler olumlu. Cunda'da "Akkız" denen şevketibostan orada olduğu gibi muhteşem değil, sosu biraz fazla ekşi, yine de Ege bitkilerine meraklı bendeniz için güzel bir sürpriz. Ermeni pilakinin soğanı nefis karamelize edilmiş. Yanmamış soğan. Benim bildiğim bu yemekte bezelye, patates falan olur ama şefin versiyonu bu ve eline sağlık. Beyazpeynirleri rakı için uygun. Yağlı ama sert. Patlıcan salata güzel. En önemlisi, lakerda testini geçiyorlar. Torik ve dişe dokunur, iyi yerinden kalın kesilmiş, tuzu kıvamında. Bir tek levrek marine yetiştirme levrekten ve limonu biraz fazla kaçmış. Sıcak olarak ahtapot ızgara ve fener kavurma ısmarlıyoruz. Bu arada etrafıma bakınıyorum. Önümüzdeki masada sekiz erkek var. Onların arkasında dört erkek. Arkamızdaki masada ise üç erkek. Bir tek yanımızdaki masada biri bayan olan iki kişi var. Her ne kadar bayan kıtlığı estetik açıdan yukarı kata biraz "kıraathane" havası veriyor olsa da bir faydası var. Pek kimse sigara içmiyor ve biz de güzel mezeleri yerken "dumanaltı" olmaktan kurtuluyoruz. Acaba neden bayanların pek çoğu, özellikle de lokantada fosur fosur sigara içerler? Lakerda testinden geçtiler Ahtapot ızgarayı benden başka herkes beğeniyor. Izgara tekniği mükemmel, tamam. Ama benim biraz ukalalık etme hakkım yok mu? "Niye" diyorum, "İtalya ve İspanya'da gavurlar hep taze ahtapot yerken bizde bir-iki yer hariç lokantalar işin kolayına kaçıyor ve dondurulmuş ahtapot satın alıyor?"Fener kavurmaya geliyor sıra. İlk lokmayı alan Engin. Zaten keskin yüz hatları iyice derinleşiyor, kalın kaslar iyice sertleşiyor ve kömür karası gözler çakmak çakmak: "Bu ne biçim fener yahu, mezgit tadı var!" Hepimiz sırayla tadıyoruz. Aşçı ustalığını konuşturmuş çünkü kavurmanın geri kalan kısmı, kiraz domates, baharat ayarı falan nefis. Fenerbalığı ise iyice mayışmış ve söylemesi ayıp, fenerden çok bu senenin sevgili Cimbom'una benzemiş. Aramızdan bir diğerinin fikrine göre zaten lezzetsiz olan feneri marine edip buzdolabında bu kadar uzun bekletmekle iyi etmiş aşçı. Zaten olmayan bir tadı maskelemekte sakınca yok. Benim aklıma Gümüşlük'teki Siesta lokantasında yediğim nefis ve taze fenerden yapılan kavurma geliyor. "Yok, hayır, sacda ve tazesinden yapılan fener kavurma nefis olur."Sıra balıklarda: Şişte lagos, kalkan ızgara ve barbunya tava. Maalesef ne lagos ne de barbunya yüzümüzü güldürüyor. Sorun yine malzeme kalitesi. Tabii ki barbun gibi küçük balıklarda tazelik "olmazsa olmaz" bir şart. Barbun kurumuş, lezzetsiz. Lagos içgüveysinden hallice. Buna karşılık kalkan çok nefis. Yetiştirmelerden değil, taze ve birçok yerde olduğu gibi gereğinden fazla pişmemiş. Fener kavurma tartışması Yemek boyunca servis kalitesinde düşüş yaşanmıyor. Boşalan rakı kadehleri hemen tazeleniyor. Buz hazır. Tabaklar zamanında temizleniyor. Ne gereksiz saldırı var tabaklarımıza ne de kirli tabak kullanmaya mahkum ediliyoruz. Bence daha da önemlisi bu lokantada hiç tanınmayan bizlere 40 yıllık müşteri gibi itibar edilmesi. Çünkü arkamızdaki masadaki beylerden biri Kartal belediye başkanıymış. Kendisi gerekli itibarı görürken diğer masalar üvey evlat muamelesi görmüyor. Tatlı yemiyoruz. Kahve ve meyve ikramıyla yetiniyoruz.Ayrılırken müessese çok klas bir jestte bulunuyor. Masamızdaki üç hanıma çok beğendikleri deniz kabuklu nesneler armağan olarak veriliyor. nTel: (0216) 489 54 54 Servis hiç aksamadı DEĞERLENDİRME: * * * Değerlendirme yapılırken, sadece ve sadece yemeğin kalitesi notlanıyor. Mekanlar bir ile beş yıldız arası değerlendiriliyor. * Kötü** Vasat*** İyi**** Çok iyi***** Türünün en iyisi YILDIZLAR