Pazar Limon yemek zayıflatır mı?

Limon yemek zayıflatır mı?

29.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu hafta beslenme ve sağlıkla ilgili sık sorulan soruları yanıtlayacağım

Limon yemek zayıflatır mı

tkumeli@milliyet.com.tr Beslenme ve sağlık konusunda birçok kişinin zihnini kurcalayan bazı sorulara cevap vermek istiyorum bu hafta. Siz de bu arada kendinizi sınayabilirsiniz: Bakalım doğru bilgilere mi sahipsiniz, yoksa temelsiz inançlara mı? Hayır, temiz sulardan elde edilmiş taze balık uygun şekilde pişirilip yoğurtla birlikte yendiğinde zehirlememez. Ancak balık çabuk bozulabildiği ve denizdeki zehirli maddeleri vücudunda biriktirebildiği için, gerçekte yenen balık bozuk olduğu halde, yoğurt sofrada sık bulunduğu için tesadüfi olarak zehirlenme sebebi olarak düşünülmüştür. Balıkla beraber yoğurt yenmesi insanı zehirler mi? Vücuttaki fazla kilo çoğunlukla yağdan oluşmuştur. Enerji sağlayan besinler az alındığında, vücut enerji açığını kapatmak için önceden biriktirdiği bu dokuyu yakar. Limon yağı eritmez. Bunu basit bir deneyle de anlarız. Yağın üzerine limon sıkıp baktığımızda limon suyunun yağa karışmadığını görürüz. Bu nedenle limon yiyerek, limon suyu içerek vücuttaki fazla kilo atılamaz. Limonun zayıflatıcı etkisi var mıdır? Tipleri fark etmeksizin zeytinyağında tekli doymamış yağ asitleri yüksektir ve kalori oranları aynıdır. Ekstra natürel zeytinyağı daha az asit içerir ve saf ya da natürelden daha aromalıdır. Zeytinyağı çeşitleri arasında kalori farkı var mıdır? Katkı maddelerinin rolü Birçok kişi gıdalara katılan kimyasal maddelerin kanserin başlıca nedeni olduğuna inanıyor. Oysa bu konudaki araştırmalar tüm kanser nedenlerinin yüzde 1'inden daha azının katkı maddelerine bağlanabileceğini gösteriyor. Bazı katkı maddeleri tümör oluşumunu bile engelleyebiliyor. Burada önemli olan gıda denetiminin tam yapılması ve üreticilere iyi üretim koşullarının sağlanmasıdır. Gıdalardaki katkı maddeleri kansere neden olur mu? Gıdaların pişirme işlemleri de dahil herhangi bir yolla işlenmesi besin öğelerinde bir miktar azalmaya yol açar. Bu besin değeri kayıpları uygulanan sıcaklık derecesine ve süresinin uzunluğunu bağlı olarak artar. Çiğ olarak tüketilebilen sebze ve meyvelerden besin öğelerini ve kalp, kanser gibi hastalıklardan koruyucu maddeleri daha fazla alırız. Buna karşılık çiğ yumurta salmonella bakterisinin, çiğ et çeşitli bakteri ve parazitlerin, pastörize edilmemiş çiğ süt birçok hastalık mikrobunun vücuda girmesine neden olur. Besin değerlerini düşürmemek için gıdaları çiğ olarak mı yemeliyiz? Tam olarak değil! Şekersiz bir besin şeker içermez ancak diğer karbonhidratlardan, yağdan ve proteinden dolayı kalori içerebilir. Şekersiz besin kalorisiz midir? Fazla su toksik etki gösterir E vitamini ile ilgili yaşlanma sürecini geri döndürecek veya durduracak herhangi bir buluş yoktur. Fazladan E vitamini almak genç görünmemizi sağlar mı? Böbreklerin dışarı atamayacağı kadar çok su toksik etki gösterir. Ancak su zehirlenmesi günlük gereksinimin çok üzerinde içildiği zaman ortaya çıkabilir. Bazı hastalık durumlarında bu kadar çok su içilmeden de böbreklerin atma kapasitesi aşılabilir. Aşırı su içme belirtilerinden biri de bulanık görmedir. Aşırı su zararlı mıdır? En uygun pişirme yöntemini uygulasanız bile B vitaminleri ve C vitamini gibi suda eriyen vitaminlerde bir miktar kayıp meydana gelir. Mikrodalga fırında besinler kısa sürede kendi suyu ile piştiğinden, vitamin kayıpları birçok yöntemden daha az olmaktadır. Mikrodalga fırında pişirdiğinizde yiyeceklerinizde besin kaybı olur mu? haftanın besini Sağlık açısından kuru meyveler son derece önemlidir. Sinir sistemini korur, enerji verir, kan yapımında mucizeler yaratır.Kuru meyveler, yaş meyvelerin içerdiği yüzde 80-95 oranındaki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülmesi ile elde edilir. Bu "kurutma" işlemi sonrası, C vitamini dışında bütün minerallerin korunduğu kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyelleri ile öncelikle serbest radikallere karşı korur. Türk damak tadına en uygun kuru meyveler kayısı, erik ve elmadır. İşte faydaları:Kuru kayısı: Besleyici ve potasyum açısından çok zengindir. Sindirim sorunlarına iyi gelir; stresi, kansızlığı önler. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarını önler. Büyümeye yardımcıdır, görme fonksiyonlarını güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini engeller, bağışıklık sistemini korur. Potasyum başta kalp kasları tüm kasların ve sinirlerin iyi çalışmasını sağlar. Kayısı lifli bir meyvedir. Lifli besinler kan şekerinin dengeli yükselmesini sağladığı, zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı için kanserden korunmada faydalı olduğu saptanmıştır.Kuru erik: Bol miktarda B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitamini içerir. Mürdümeriğinin bağırsakları çalıştırıcı etkisi biliniyor. İçerdiği zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle tansiyon, kalp, karaciğer, böbrek, romatizma hastaları ile tuzsuz rejim yapanlara önerilir. Güçlü antioksidanları ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunuyor.Kuru elma: Besin değeri dışında nefes darlığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Vücuttan toksin atılmasına yardımcı olur. Lifli olduğu için bağırsakları temizler. Karaciğerinden şikayet edenler, romatizmalılar, hatta şeker hastaları bile faydalanabilirler. Elma yatıştırıcı, uyku vericidir ve baş ağrılarına iyi gelir. Kabuğuyla küçük parçalara böldüğünüz elmaları kaynatarak içine limon, portakal, tarçın koyup çay olarak tüketebilirsiniz. Kuru meyveler haftanın öğüdü Hacettepe Üniversitesi özel bir beslenme rehberi hazırladı. Besin piramidine alternatif olan "yonca", Türklerin alışkanlıklarına göre hazırlanan ilk rehber. Yonca şansı, dolayısıyla mutluluğu simgeler. Yoncanın yaprakları kalp biçiminde gösterilerek kalp sağlığı ve sevgi anlatılıyor. Yaprak "yeterli ve dengeli beslenme" ve zeytin dalları ile çevreleniyor. Zeytin dalları da barışı ve Akdeniz diyetinin önemli unsuru olan zeytinyağını temsil ettiği için seçilmiş. Beslenme yoncası

Yazarlar