Pazar Lüks otomobillerin “başkanı”

Lüks otomobillerin “başkanı”

27.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Son günlerde arabaların konuştuğu Bebek, Etiler, İstinye gibi semtlerde bir “beyazlık” söz konusu.

Lüks otomobillerin “başkanı”

İstinye Park’a öğle vakti uğrayacak olursanız vale kuyruğunda peş peşe “gelin gibi süzülen” lüks beyaz arabaları görebilirsiniz. Magazin sayfalarında yeni araba satın alan oyuncu ve futbolcuların fotoğraflarına göz atacak olursanız büyük çoğunluğu beyaz cipler ve
lüks arabalar. Ve son olarak İbrahim Tatlıses’in ilk hastane günlerindeki Acıbadem Maslak’ın etrafı park etmiş beyaz arabalarla doluydu. Artık “başkan rengi” diye söz edilen beyaz, lüksün simgesi oldu.

Bir beyaz daha eklendi
AudI - Doğuş Otomotiv
* Beyaz renkli araç satışları, Doğuş Otomotiv-Audi’nin tüm satışlarının yüzde 40’ını oluşturuyor. Audi müşterilerinin tercihlerinde sedan, coupe ve spor otomobillerde beyaz renk öne çıkıyor.
* Audi A3 Sportback modelinde de satışların yüzde 50’si beyaz renkli olarak gerçekleşirken, Q5 ve Q7 modellerde beyaz renk tercihi yüzde 55’lere kadar çıkıyor. Sipariş edilen her iki A5 modelinden biri beyaz.
* Audi, iki farklı beyaz renk seçeneği sunuyor. En gözde renk “Ibis beyazı”. Ancak metalik beyaza olan yoğun talep sonrasında renk seçeneğine “Metalik Glacier beyazı” dahil edildi. Bununla birlikte, Audi müşterileri diledikleri tonda beyaz renk seçeneğini Audi Exclusive renk seçeneği ile sipariş edebiliyorlar. Bu şekilde “Exclusive Calla Beyazı” gibi müşterinin tercihine göre çeşitli beyaz renklerde araç da getirilebiliyor.
* Geçtiğimiz dört-beş yıl içerisinde özellikle beyaz renk tercihinde gözle görülür bir artış yaşandı. Gerek Q5 modeli, gerekse A5 Coupe ve A5 Sportback modelleri ile başlayan trend ile birlikte özellikle son dört yıl içerisinde beyaz renk tercihinde yoğun bir artış gözlemlendi.

Haberin Devamı

“Coupe ve cabrio modellerde beyaz tercih ediliyor”

Infiniti- Bayraktar Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Behice Funda
* Infiniti’nin tüm modellerinde en çok beyaz tercih ediliyor. Geçtiğimiz yıl tüm satışların yüzde 45’ini beyaz araçlar oluşturdu.
* Infiniti’de hiçbir otomobil markasında bulunmayan “Moonlight white” adını verdiğimiz metalik beyaz renk.
* Moonlight beyazı, tasarım hatlarının ortaya çıktığı, çok iddialı gibi görünmeyen ancak kendine baktırıp fark ettiren bir renk ve araca da ayrı bir değer katıyor.
* Tüm müşterilerimiz Moonlight beyazını çok beğeniyor. Özellikle coupe ve cabrio modellerimizde genç müşterilerimizin tercihi bu yönde oluyor.

“İnsanlar trend olan rengi almak ister”
Levent Köprülü (Milliyet-Otomotiv editörü)
* Dünyada üç rengin popüler olduğunu görüyorsunuz: Gümüş gri, beyaz ve siyah. Son dönemlerde beyaz ve gümüş gri arasında bir savaş var. Bu sadece Türkiye’de değil dünyada da aynı şekilde.
* İnsanlar kriz döneminde kendilerini iyi hissettirecek bir takım şeyler aradılar. Beyaz renk de her zaman bir başlangıcı simgeler. Ben biraz da son üç yılda krizin de etkisiyle insanların kendilerini rahat hissetmeleri için beyazı seçtiklerini düşünüyorum.
* İnsanlar lüks otomobildeki renk seçimini kolay satılabilirlik ölçüsüne göre de tercih ediyorlar. Bir de koyu rengin çok fazla toz göstermesi de etkiliyor.
* Beyaz renk mat ise fiyatı diğer renklere göre daha ucuz. Ama sedefli beyazın rengi daha pahalı. Opak beyaz çok yaygın. Her markanın kendine has beyaz tanımı var.
* Mercedes’in C serisi, Porsche, Audi Q5, A4, A5, Chevrolet Captiva, Infiniti, Volvo S60’da beyaz ağırlıkta.
* Türkiye’de insanlar her zaman trend olan renklere ve modellere ilgi duyarlar.

“Artık beyaz otomobiller pahalı”
Emre Özpeynirci (Hürriyet- Otomotiv editörü)

* Beyaz geçmişte çoğunlukla Ortadoğu’da yani sıcak bölgelerde kullanılıyordu. Çünkü beyaz güneşi çekmez. Ama Türkiye’de tabii ki bunun için kullanılmıyor.
* Yeni nesil tasarım arabalarda beyaz ve fildişi arabanın tasarımıyla çok iyi şekilde örtüşmeye başladı. Bu da Türkiye’deki gri hakimiyetini kırdı.
* Son nesil otomobillerde beyazın lansman rengi olarak da kullanılmaya başlanılmasından sonra dengeler değişmeye başladı. Bunda da beyaz renk boyaların çok önemi var. Eskiden mat beyaz vardı ve hoş durmuyordu. Artık öyle beyazlar yapıyorlar ki, otomobillerle bütünlük sağlıyor.
* Beyaz’ın yaygınlaşmasındaki öncüler lüks araçlar oldu. Porsche, Audi, Range Rover’da beyaz tercih ediliyor. Spor otomobillerde de beyaza karşı ciddi bir yönelme var.
* Beyaz rengin tercih edilmesinin fiyatla alakası yok. Lüks otomobillerde fildişi beyazı tam tersine daha pahalıdır. Artık beyazlar daha pahalı olmaya başladı.

“Satılan araçların yüzde 67’si beyaz”
Mercedes Benz- Mengerler Satış Müdürü Alper Dal
* Beyaz renk son üç yıldır çok ilgi görüyor. Ama bu sadece Türkiye’de değil beyaz dünyada da çok moda.
* En çok C serimizde beyaz tercih ediliyor. Makam aracı olarak kullanılan S Class eskiden sadece siyah tercih ediliyordu ama son bir yılda onda da beyaz renk ilgi görüyor. Ciplerde ve spor otomobillerde de beyaza talep var.
* Her firmanın kendine özgü bir beyazı var. Bizim beyazımızın adı Calcite beyaz.
* Kadınlar beyazı daha çok tercih ediyor.
* 2010 yılında Mengerler’de 1765 tane araç satıldı. Satılan araçların yüzde 67’si beyazdı.
* Artık gümüş grinin modası geçti. Ama 2012’den sonra beyaza olan rağbet de azalacak.