Pazar Mavi yolculuğun tam zamanı...

Mavi yolculuğun tam zamanı...

10.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Usta denizciler ile mavi yolculuğun kıdemlileri şimdilerde denizin en güzel ve en ucuz zamanının tadını çıkarıyor

Mavi yolculuğun tam zamanı...

Okullar açılınca, tüm tatil bölgelerinde olduğu gibi, mavi tur rotalarındaki koylarda da sakinlik egemen olur. Nedense okul çağında çocukları olmayanlar da, kendilerini şehir ve iş hayatının yoğun temposuna kaptırırlar.
Oysa ülkemizdeki mavi yol rotaları için en güzel mevsim eylül ayının ortasında başlar, kasım ayının ortasına kadar devam eder. Bu mevsimde temmuz ve ağustos ayında her gün öğle saatlerinde başlayan ve güneşin batışına kadar süren sert rüzgarlar yoktur. Fırtına takvimine dikkat etmek kaydıyla, genel olarak hafif bir rüzgarla sakin yelken seyri yapılır. Motorla seyreden tekneler de denizin üstünde fındık kabuğu gibi dört bir yana sallanmak yerine kuğu gibi süzülür.
Bu mevsimin mavi yolculuğunu en güzel taraflarından biri de sessiz ve sakinliğidir. Özellikle günübirlik teknelerin patırtısı ve gürültüsü bitmiştir. Temmuz ve ağustos aylarında birçok koyda demir atacak yer bulamazken, tek teknelik en küçük koydan en büyüğüne kadar dilediğiniz koyda demir atar, doğanın tadını çıkarırsınız.
Yazın rüzgar havayı temizler ama güneş ışığı, doğanın güzelliğini tam olarak vermez. Oysa bu mevsimde bir gün süren bir fırtına, kısa süren bir yağmurdan sonra, denizin ve gökyüzünün mavisi ve ormanın yeşili bir başka olur.

Güneş yakmaz, deniz sıcaktır
Denizi saran karadaki dağlar ve uzaktaki adalar, millerce uzaklıktaki bir yelkenli tekne, sanki elinizi uzatacakmış gibi yakındır. 20 mili (yaklaşık 36 kilometre) bulan net bir görüş mesafesi olur. O anda her şeyi bırakıp bir fotoğraf sanatçısı ya da bir filmin görüntü yönetmeni olmak istersiniz. Çevrede antik kent kalıntılarını gördüğünüzde kendinizi, o dönemin kralı ya da kraliçesi gibi hissedersiniz.
Deniz sıcaktır. Güneş yakıcı değil, iç ısıtıcıdır. Rahatlıkla denize girersiniz. Sebze ve denizde balığın bollaştığı mevsimdir. Hele arada bir yağmur yağarsa, hemen ertesinde müthiş lezzetteki yabani Ege otları, sofranızı süsler. Üstelik bu mevsimde tekne kiraları yaz aylarına göre yarı yarıya daha ucuzdur.


Kraliçe’de güz ucuzluğu
VIP müşterilere mavi tur hizmeti veren Seawide Yachts’ın bünyesinde bir adet 35 metrelik ultra lüks gulet
(5 kabin, 10 kişi), üç adet 28 metrelik gulet (4 kabin, 8 kişi), bir adet 23 metrelik motor yat var. Teknelerden sorumlu kaptan Erden Furat, güz dönemi için fırsatlar sunduklarını söylüyor.
Şirket bünyesinde bulunan
35 metrelik Queen of Karia’nın haftalık kirası 38,000 avrodan 17,500 avroya düşüyor. İki gece üç günlük hafta sonları için ise 7500 avroya tekne kiralanabiliyor. 28 metrelik diğer teknelerde ise haftalık 12,000, hafta sonu kiralama ise 5200 avro...
Bu fiyatın karşılığında hizmet, lüks ve özel döşenmiş Mercedes minibüslerle havaalanı transferinden başlıyor, jumbo karidesli, karavidalı, taze balık içerikli zengin mönüler, şampanya, kaliteli şarap ve her türlü içki servisi ile devam ediyor. Kamaralar ise birçok beş yıldızlı otelden daha fazla özelliğe sahip.

Küçüklerde de indirim var
Bu mevsimde, kendi kullanacağınız yelkenli teknelerin kiralarında fiyatlar sezon ortasına göre yüzde 20-25 ucuzluyor. Kendi kullanacağınız, 12 metrelik yelkenli bir tekneyi temmuz-ağustos aylarında bir hafta için 2500 avroya kiralarken, bu mevsimde 2000 avroya, pazarlıkla daha aşağısına bulabilirsiniz.
11 metrelik bir yelkenli tekne ile 1500 avroya anlaşabilirsiniz. Kaptan da isterseniz, günlük 300-350 avro ekleyeceksiniz. Bu fiyat içinde sadece tekne kirası var. Havaalanı transferleri, yiyecek ve içecekler size ait.


KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Fırında levrek
Queen of Karia teknesinin şef aşçısı Tahir Akyıldız’dan patates yatağındaki levrek tarifi:
Malzemeler:
İri bir deniz levreği (Bizim yediğimiz iki kilo idi). 3 adet çeri domates, 3 adet arpacık soğanı, biraz maydanoz, 3-4 diş sarmısak, zeytinyağı, kekik, kırmızı pul biber, yarım kilo patates...



Yapılışı:
Temizlenmiş deniz levreğinin karın boşluğuna iki adet çeri domates, iki adet arpacık soğanı, sarmısak ve birkaç dal maydanoz koyun. Bir adet çeri domates, arpacık soğanı ve sarımsağı da balığın kafasının içine yerleştirin. Zeytinyağı, kekik, kırmızı pul biber ve çok az tuzu iyice karıştırın ve balığın iki yüzüne de sürün. 180 derecelik fırında 35 dakika pişirin. Haşlanmış patates ve maydanoz yatağının üzerinde servis edin.