Pazar Metaverse’de aşk zamanı

Metaverse’de aşk zamanı

04.09.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Son dönemin gözdesi metaverse ile çevrimiçi flörtten VR Flört uygulamalarına geçişin detaylarını işin uzmanlarına sorduk.

Metaverse’de aşk zamanı

ÖZLEM ÜLKÜ- Artık kıyafetlerini değiştirmeden, makyaj yapmadan ve hatta pijamalarınla koltuğundan hiç kalkmadan en romantik randevuda bulabilirsin kendini. O hazırlıklar, telaşlar birkaç teknolojik donanıma ve internetin özgürlüğüne bıraktı kendini. Fiziksel dünya ile dijital dünyanın sınırlarının kaldıran son dönemin gözdesi metaverse, şimdi de flört uygulamalarıyla gündemde. Pandemiden çok önce hayatımıza giren çevrimiçi flört dünyası, artık çevremizi tamamen sardı. Modern flört dünyasının yüzde 80’ine hakim olduğu konuşulan çevrimiçi flörtten VR Flört uygulamalarına geçtiğimiz bugünleri işin uzmanlarıyla masaya yatırdık.

Haberin Devamı

Yakın İlişkiler’in kurucusu Psikolog Dr. Gizem Sürenkök:  “VR ile flört mümkün”

Metaverse’de aşk zamanı

*Avatarla date ile yakın ilişki kurmak mümkün mü?

Video oyunlar olsun, arkadaşlık platformları olsun, insanlar birbirilerini hiç görmeden, hiç fiziksel olarak hissetmeden yakınlık kurabiliyorlar. Yani aslında yakın ilişki kurmak mümkün. Ama fiziksel yakınlık ihtiyacı herkes için farklılık gösterir ya da bazı insanlar için bu tarz bir yakınlık ömür boyu yeterlidir. O yüzden genelleme yapmamak, bireysel farklılıklara saygı göstermek önemli diyerek şöyle özetliyorum: İhtiyaçlarımızı yeterince karşılıyorsa neden olmasın?

* Fiziksel kriterlerin ortadan kalkması ilişkileri nasıl etkiler?

Fiziksel çekicilik, karşımızdaki insanı daha hızlı fark etmemizi sağlıyor ama bir süre sonra etkisini yitiriyor. Zamanla ruhumuza dokunabilmesi, ihtiyaçlarımıza duyarlı olması, desteklemesi, bize verdiği önemi hissettirmesi önemli oluyor. Bu açıdan görünüşün bugünün dünyasında gerçekten de gereğinden fazla değer gördüğünü söyleyebiliriz. Diğer yandan teninin sıcaklığını, ritmini hissetmek; sarılmak, saçlarını okşamak flörtte çok önemli aşamalar. Bu sebeple görünüşü abartmayalım ama fiziksel temasın önemini de yok saymayalım derim.

Haberin Devamı

*Artık gerçek dünyadan veya sıradanlıktan kaçmanın bir yolu olarak görülen bu platformlar, psikolojimize nasıl etki yapıyor?

Doğru kullanımı bize çok güzel kapılar açabilir, iyilik halimize iyi gelebilir. Örneğin; bizimle benzer ilgi alanlarına sahip insanlarla bir araya gelmek, yeni şeyler öğrenmek ve bunu kendi  konforunda yapabilmek muhteşem bir deneyim. Kendimizi geliştirmemize yardımcı oluyor, belki gerçek hayatta kolay kolay karşımıza çıkmayacak insanlarla bizi bir araya getiriyor. Diğer taraftan, bütün vurguyu sanal dünyaya yaptığımızda gerçek hayattaki ilişkilerimizi aksatıyor, anı yaşayamıyoruz. O yüzden aradaki dengeyi kurabilmek önemli.

*Bazı insanlar sanal gerçeklikte kollarına dokunulduğunda bunu hissedebildiklerini söylüyor. Bu sizce neyin göstergesi?

Bu bana şu açıdan şaşırtıcı gelmiyor. Doktora araştırmamda insanlardan partnerleriyle birlikte olduklarını veya onlardan ayrı olduklarını hayal etmelerini istedim ve arkasından ortam sıcaklığını tahmin etmelerini rica ettim. Partnerleriyle birlikte olduklarını hayal eden insanlar ortam sıcaklığını daha yüksek, ayrı olduklarını hayal edenler daha düşük algıladılar. Duygularımız ve düşüncelerimiz, algılarımızı etkiliyor. Ama bunun ötesine nasıl geçilir, onu ben de henüz tahmin edemiyorum.

Haberin Devamı

Teknoloji düşünürü, fütürist Emrah Kaya: “Hız ve coğrafi yaygınlık yeterli değil”

Metaverse’de aşk zamanı

*VR dünyasında flört uygulamaları nereye evriliyor?

Metaverse varolan, içerisinde yaşadığımız evrenin dijital ikizi olarak tasarlanan bir öte-evren. Çok yakın zamanda görmek ve duymaktan oluşan, beş duyu içerisindeki iki önemli duyuyu hack etmeyi başaracak insanoğlu. Diğer üç duyuyu giyilebilir teknolojilerle dokunarak, sensörlerle koklayarak ve tadarak beş yıl içerisinde yaşamak mümkün olabilecek. İnsanlara fiziksel dünyada aldıkları hazzı implantlar, giyilebilir ikinci deriler ya da yüksek çözünürlüklü gözlükler, lensler, koku sensörleri gibi birçok yenilikle yaşanabilecek bir evrenden bahsediyor olacağız. O zaman evinizden çıkmadan karşı cinsinizle eşleşip onunla dilediğiniz konsepteki odada, restorantta bir ormanda ya da bir dağın tepesinde flört edebilirsiniz. Karşılıklı ilgi alanlarınız, yapmak istedikleriniz, hayal ettikleriniz sizi nerede buluşturuyorsa orada buluşabilir, sohbet edebilir yine ne hayal ediyorsanız gözlüklerinizi takarak yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

*Türkiye, metaverse dünyasına giriş için gereken teknolojik altyapıya sahip mi?

Bugün internetin ülkemizdeki seviyesi hem bant genişliği hem hız hem de coğrafi yaygınlık açısından çok yeterli diyemeyiz. 5G teknolojisinin önemi hatta bir tık ileri gidelim Elon Musk‘ın Starlink isimli uydu internet girişimi Metaverse’ün kendisi ve bir adım ileri gittiğimizde Neurolink isimli beyin çipi projesinin geleceği için geliştiriliyor. Tam olarak gerçek zamanlı internet ve veri transferi için tüm coğrafi sınırları ortadan kaldırıyor diyebiliriz. Tabii bunun tüm insanlığa erişilebilir hale gelmesi için biraz süreye ihtiyacımız olduğu ve bu arada da Sanal Gerçeklik (VR), Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Zenginleştirilmiş Gerçeklik (XR) gözlük ve teknolojilerinin penetrasyonu, ucuzlaması, büyük kalın çirkin halden lense doğru evrilmesinin ve insanın üzerine giyeceği duyu organlarına yardımcı olacak giyilebilir teknolojiler için zaman kazandıracak bir evrede olacaktır.

Haberin Devamı

*Sonuçta bu dünyaya dahil olmak için gerekli olan VR gözlükler ve kripto cüzdanların Türkiye’de bulunma oranı nedir?

Henüz Türkiye, Sanal Gerçeklik gözlüklerinin yeteri kadar yaygınlaştığı bir ülke değil. Kripto cüzdan sayısı dünyadaki birçok ülkenin oransal olarak önünde diyebiliriz ama orada da kripto varlık okuryazarlığı açısından gerek güvenlik gerek kullanım kalitesi ve derinliği adına gidecek çok yolumuz olduğunu söyleyebilirim.

Muse VR Kurucusu Talat Alkan: "İnsan ilişkileri yeniden biçimleniyor"

*Metaverse, fiziksel olarak var olma duyusuyla beden üzerinden yeni bir iletişim tanımı geliştiriyor. Yani hiç gitmediğimiz bir mekandaymış gibi hissedip, orada başka insanların avatar dediğimiz beden temsilleriyle karşılaşabiliyoruz.

*Bu insan iletişimine daha önce pek kullanmadığımız yeni bir boyut getiriyor. Dating girişimleri, Ready Player One ve Future Presence gibi romanlarda tariflenen, dokunmaya ve bedensel temsile dayalı bir flörtün ve ilişkinin ticari potansiyelini gerçekleştirmek için harekete geçti.

*Dokunma duyusunu simule eden Tesla Suit ve Haptics gibi şirketlerin ürünleri son kullanıcıya yönelik tasarlanmadı. Fiyat olarak pahalılar ancak 5G ve pixel streaming gibi hizmetlerin yaygınlaşması bu tip ürünlerin kullanıcı elektroniği pazarına inmesini hızlandıracak.

*VR Chat, Roblox, Sandbox ve benzeri uygulamalar Meta temsillerimizle -avatarlar- yeni insanlarla karşılaşmanın yolunu mobil ve pc platformlarında açarken VR ve haptic -dokunsal- donanımlar fantastik bir evren ve deneyim vadediyor.

*Apple Nevermet gibi uygulamalar, milyonlara varan günlük kullanıcı rakamları olan oyun ve metaverse platformlarının potansiyelini, eşleştirme fonksiyonu üzerinden bir dating pazarına dönüştürmeyi planlıyor.

Metaverse’de aşk zamanı

OkCupid Türkiye Pazarlama Müdürü Ezgi Ceren Işık: “Gerçek hayatı yakalaması için erken”

“Metaverse’ün gerçek hayatı yakalaması için henüz çok erken. Gerçek hayatta anlamlı ilişkiler arayanlar uygulamalar üzerinden yazılı, sesli ve görüntülü konuşmaya ve tanışmaya uzun bir süre daha devam edecek gibi. Teknoloji bir gün ilişkileri metaverse gibi alternatif dünyalara taşısa da kişinin benliğini oluşturan detayların her zaman geçerli ve değerli olacağına inanıyoruz.”