Pazar Milli sporcu olmanın en kolay yolu: Körling*

Milli sporcu olmanın en kolay yolu: Körling*

22.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Hani iki kişi ellerinde süpürgeyle buzun üzerinde kayan bir topun etrafını süpürürler ve bu sırada arkadaki diğer kişi de onlara bağırarak taktik verir ya. İşte körling bu.

Milli sporcu olmanın en kolay yolu:  Körling*

“Bizim ülkede körling mi var yahu?” demeyin. Var, hatta filmi bile çekildi. Yeşim Sezgin’in yönettiği ve Türkiye’nin ilk milli körlingçilerinin maceralarını konu alan “SüpüRRR!” 18 Aralık’ta vizyona giriyor. Ayrıca ülke olarak körlingle ilişkimiz bununla da sınırlı değil. Dün başlayan birinci Türkiye Körling Şampiyonası şu an Kocaeli’nde devam etmekte. Biz de şampiyona öncesi Türkiye Buz Pateni Federasyonu yönetim kurulu üyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürü Nurettin Arıcan ile biraraya gelip körlingin Türkiye’deki yerini ve yakında vizyona girecek “SüpüRR!” filminin çekim aşamasında yaşananları konuştuk.
* Her ne kadar “Curling” diye yazılsa da biz bu haberde sporun adını körling olarak Türkçeleştirdik.


Birinci Türkiye Körling Şampiyonası’nın ilk ayağını gerçekleştiriyorsunuz. İlgi nasıl?
İlgi beklediğimizden çok daha büyük. 40’a yakın takım başvurdu. Bunlar arasında Kocaeli’dekiler tabii ki daha avantajlı çünkü pratik yapma şansları oldu. Zaten şampiyonada kıran kırana bir mücadele beklemiyoruz. Federasyon olarak kısıtlı imkan ve ortamda insanlara körlingi tanıtmak ve bu sporun Türkiye’de de yapılabileceğini anlatmak istedik.

Vizyona girecek ve sponsoru olduğunuz “SüpüRRR!” filmi de körlingle ilgili. Projeye nasıl dahil oldunuz?
Senarist Selim Çiprut gazetede körlingle ilgili bir haber okumuş ve “Neden bu spor Türkiye’de yapılmıyor?” demiş. Biz de tam bu sırada federasyon üyeliğimiz için uğraşıyorduk. Geldiler konuştuk. Senaryoyu okuyunca da dahil olmak istedik çünkü federasyon olarak körlinge tanıtım film çekecek olsak böyle bir senaryo yazardık.

İyi bir körlingci hangi özelliklere sahip olmalı?
Körlingde yaş sınırı yok. 51 yaşına kadar junior oyuncu sayılıyorsunuz. İyi bir körlingci takım ruhuna uyum sağlamalı, strateji oyunlarından hoşlanmalı ve sabırlı olmalı. Atletik yapı avantaj ama şart değil.

“Körlinge başlamak isteyenlerin masraflarını biz karşılıyoruz”
“Körling golfün buzda oynananı yani oldukça elit bir spor. Pahalı da sayılabilir çünkü sopa ve taş için yüzlerce doları gözden çıkarmak gerekli. Ama biz Kocaeli Belediyesi olarak gönüllülerin tüm masrafını karşılıyoruz. ‘Körling öğrenmek istiyorum’ diyorsanız buraya gelip pist, malzeme ve kurs parası vermeden antrenörlerimizden ders almaya başlayabilirsiniz. Ayrıca körling şu an çok bakir bir alan. Milli sporcu olmanın da en kolay yolu. Biliyorsunuz, 2011’de Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları Erzurum’da düzenlenecek. Körling de oradaki branşlardan biri. Yani acilen milli körlingcilere ihtiyacımız var.”

Körling NASIL OYNANIR? - Körling dörder oyuncudan oluşan takımların buz pistinde oynadıkları bir strateji oyunu.
- Takımlar taşlarını buz üzerinde kaydırarak hedefe doğru gönderiyor.
Her oyuncu taşını hedefe gönderirken, takımından iki oyuncu da önünü süpürmek üzere taşla birlikte hareket ediyor.
-Bir körling maçı 10 devreden oluşuyor. Takımların atışlarını
73 dakika içinde tamamlamaları gerek. Aksi halde o anda skor ne olursa olsun, süresini bitiren takım maçı kaybeder.
- Körlingde oyuncular atış sıralarına göre isimlendiriliyor: Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü. İstisnalar olmakla birlikte üçüncü kaptan yardımcısı, dördüncü de kaptan.
-Takımlar taşlarının “ev”deki (hedef tahtasını andıran, iç içe geçmiş halkaların olduğu alan) konumlarına göre puan alıyor.

“Körling buz satrancı gibi”
Derya Altıntaş (Antrenör)

- Ailemiz ve arkadaşlarımız ilk duyduklarında çok garipsediler. “O nedir?”, “Nasıl yazılıyor?” gibi sorular soruyorlardı ama anlattıktan sonra TV’de daha önce izlediklerini söylüyorlardı.
-Şampiyonada iddialıyız. Pratik yapma şansımız olduğu için avantajlıyız. Ankara’daki finale katılmak istiyoruz. 2011’deki Üniversitelerarası Oyunlar’da Türkiye’yi temsil etmek istiyoruz.
-Türkçe yazılı tek belge Celal beyin çevirdiği “Curling Kuralları” kitabı. Başka yazılı hiç bir kaynak yok. Bu konuda büyük eksiklik yaşanıyor. Çalışmak için internetten körling videoları izliyoruz.
Burcu Güven (Kaptan)
-Körling ile antrenörümüz Derya vasıtasıyla tanıştık. Kısa bir sürede takım kurduk. Hepimiz spor akademisi öğrencileri olduğumuz için de zorlanmadık.
-Koordinasyon, denge ve esneklik iyi bir körlingcinin sahip olması gereken özellikler. Körling kas gücü değil zeka gücüyle oynanıyor. Oyuna “buzun satrancı” denmesinin nedeni de bu.

“İlk şampiyonada kadınlar ve erkekler yarışacak”
Ali Osman Şahin (Kaptan)

-Körlingle üniversitemizde yapılan bir tanıtım seminerinde tanıştım. Sonra da temmuz ayında burada açılan antrenörlük kurslarına katıldım.
-Kurstan sonra ilk işim yakın arkadaşlarımı toplayıp bir takım kurmak oldu. Hepsi spor akademisi öğrencileri.
-Körlingde vücut yapınız, boyunuz ve kilonuz önemsiz ama her sporda olduğu gibi güç önemli bir faktör. Bu şampiyonada kadınlar ve erkekler yarışacak. Bu, normalde yapılmayan bir uygulama. İlk şampiyona ve tanıtım amaçlı diye kuralları biraz esnettik.
-Türkiye’de kimsenin yapmadığı bir sporu yapıyor olmak, bir branşın ilk millilerinden olabilmek çok güzel bir duygu.
-İlk kurulan takımlardan biriyiz. Bence şampiyonada birinci olacağız.


Kızlar Takımı
Birsen Aktuğ (21), Özlem Büyük (20), Sevda Önay (23), Derya Altıntaş (23), Neslihan İncebacak (20) ve Burcu Güven (23) Ece Ulaş (19)

Erkek Takımı
Aliosman Şahin (23), Kadir Çakır (19), Ayhan Türkan (19), Muhammed
Eyüboğlu (24)



Adı bile bilinmeyen bu spor bir filme konu oldu
“SüpüRRR!” oyuncularına körling dersi veren, ve bu sporun en yetkili kişisi olan Türkiye Körling Branş Sorumlusu Celal Cüneyt İşgör anlatıyor


-Esas mesleğim inşaat mühendisliği. Körling yıllardır televizyonda ilgiyle takip ettiğim
spor dallarından biriydi.
2011 Üniversite Kış Oyunlarını’nın Erzurum’da düzenleneceği açıklandığı dönem basında körlingin ülkemizde daha önce hiç yapılmamış olmasıyla ilgili haberler çıktı.
- Haberler beni harekete geçirdi Almanya’da Körling Sporu Yöneticiliği, Körling Hakemliği ve Körling Teknik Direktörlüğü kurslarına katıldım.
Ardından federasyon bünyesinde Körling Branş Sorumlusu olarak çalışmaya başladım.
-Kocaeli’deki ilk körling şampiyonasında koordinatör ve baş hakem olarak yer alıyorum.
-Körlingde iyi stratejiye rağmen kötü bir atış, iyi bir atışa rağmen kötü bir süpürme her şeyi bozabilir.
-Aktörlerle yedi gün boyunca günde 13-14 saatlik yoğun bir çalışma programına girdik.
-Çalışmalara öğlen 12 civarında başlıyor ve sabah 2-3’e kadar devam ediyorduk.
-Eğitim ve çekimler sırasında Cem Kılıç takımı toparlaması, Ruhi Yapıcı takımı sakinleştirmesi ve Jess Molho ise profesyonel tavırlarıyla öne çıktılar.


“SüpüRRR!” filmi ekibi

“Küçükken misketle oynadığımız kuyu oyununa benziyor”
Ruhi Yapıcı (Oyuncu)

Körlingin hareket etmeye mecali kalmamış insanlara göre olduğunu düşünürdüm. Filmden sonra fikrim tamamen değişti. 20 kiloluk taşı 45 metreye, -üstelik belli bi noktaya- atmak ne kadar zormuş yahu.
Körlingi küçükken misketlerle oynadığımız “kuyu” oyununa benzetiyorum. Kuralları tamamen aynı, bir kaleniz var ve rakiplerinizi uzak tutmaya çalışıyorsunuz.

Haberin Devamı

“Bowling gibi zamanla sevilecek”
Jess Molho (Oyuncu)

Hazırlık aşaması sandığımdan çok daha kolay oldu. Buzpateni yaptığımdan dolayı düşüp kafamı kırma korkum yoktu. Tekniğini ve mantığını öğrenmem yaklaşık iki gün kadar sürdü. Normal hayatta veya başka spor dallarında çalışmayan kaslarınız çalıştığı için ilk gün biraz hamlık çektim.
Körlingin en çok centilmenliği hoşuma gitti. Kazanan takımın kaybeden takımı teselli etmesi, oyunda hakem kullanılmaması gibi.
Bence izleyen herkes bu filmi beğenecek. Türkiye bowlingi nasıl sevdiyse, körlingi de sevecek ve sahiplenecek.

“Bu filmden sonra sporla ilgili birçok film çekilecek”
Cem Kılıç (Oyuncu)

Körlingi TV’de izlemiştim ama
adının ne olduğunu bile bilmiyordum.
İlk kez sette deneme şansını elde ettim.
Ancak 1-2 gün ders alabildik. Celal bey de bu sürenin yeterli olduğunu söyledi. Buzun üzerine çıktığım ilk gün zorlandım fakat tekniği kavrayınca kolay geldi.
Bu filmden sonra Türkiye’de sporla ilgili birçok film çekileceğini düşünüyorum. Körling sahası her yerde bulunabilecek bir şey değil. Bilardo ve bowling gibi yaygın olsaydı kesinlikle devam ederdim.

“Belki yeni ata sporumuz olur”
Selim Çiprut (Senarist)

Körlingle 12-13 sene önce tanıştım. Televizyonda izledim ve hastası oldum, hemen kurallarını öğrendim ve nerede ne turnuva varsa hepsini izledim. Bizim ülkemizde enteresan bir nokta var, insanlar körling deyince pek anlamıyor. Ama sporu anlatmaya başladığında, “Hani yuvarlak bir kaya, buzda, elde süpürgeler” der demez, insanların yüzünde bir tebessüm oluşuyor. İçten içe tanıyoruz bu sporu. Bence dört sene içinde ikinci ata sporumuz bile olabilir.


“Filmin telaşı bitince ilk işim körling yapmak olacak”Yeşim Sezgin (Yönetmen)
Körling TV’de izlediğim bir spordu ama ismini bile bilmiyordum.
Bu sporu filmden sonra merak edenler olacaktır ama burada önemli olan buz pistlerinin eksikliği. Yoksa körling her yaşta yapılabilen bir spor olduğu için kesinlikle halkımız tarafından beğenilecektir.
Körling yapmayı denedim. Hatta sete girince ilk işim buza çıkmak oldu ancak eğitim almaya fırsat bulamadım. Filmin telaşı geçsin, ilk işim bu olacak.