Pazar Müziği bıraktı, hayatını hukuka adadı

Müziği bıraktı, hayatını hukuka adadı

30.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teksas’ta üçüncü kez Houston Kenti Harris Bölgesi Ceza Mahkemesi yargıçlığına seçilen Jay (Ceyhun) Karahan piyano ve gitar çaldı, üniversitede müzik okudu. Ama sonra hukuk kariyeri yapmaya yöneldi. Bu konuda “Çok rasyonel bir karar verdim” diyor.

Müziği bıraktı, hayatını hukuka adadı

Amerika’da bu ay yapılan ara seçimlerde sandıktan zaferle çıkanlar arasında Jay (Ceyhun) Karahan da vardı. Teksas’ta üçüncü kez Houston Kenti Harris Bölgesi Ceza Mahkemesi yargıçlığına seçilen Karahan böylece Amerika’da seçilmiş en yüksek seviyeli Amerikalı-Türk olma başarısını korudu. Biz de Karahan’ı daha yakından tanımak istedik. Seçimlerden hemen sonra Latin Amerika’ya tatile gitmişti. Houston’daki ofisine döndüğü gün telefonda babasını, hayatını ve Türkiye ile bağlarını anlattı.
Jay Karahan’ın (58) babası Necmettin “Nash” Karahan profesyonel bir boksör. Galatasaray Spor Kulübü’nde boks yaptığı dönemde her şeyi bırakıp yeni bir hayat kurmak için Amerika’ya gelmiş. Karahan “Babam 1948’de bu ülkeye elinde birkaç dolar ve ilkokul diplomasından başka hiçbir şey olmadan geldi. Ben ailemde üniversiteye giden ilk kişiyim. Bu beni çok gururlandırıyor. Aynı zamanda bu ülkede isteyen herkesin başarılı olabileceğini kanıtlıyor” diyor.

Haberin Devamı

Annesi caz vokalistiydi
Necmettin Karahan’ın New York’ta başlayan hikayesi Florida’da devam ediyor. Boksör olarak iş bulamayan Necmettin Karahan, bir süre güreşten para kazanıyor. İlk eşiyle tanıştıktan sonra ise Florida’ya taşınarak burada bir temizlik malzemeleri şirketi kuruyor. Yargıç Jay Karahan 1956’da burada doğuyor. Ortaokul ve lise hayatı boyunca her gün okuldan sonra temizlik malzemeleri ürettikleri atölyede çalışsa da o yıllardaki asıl tutkusunun müzik olduğunu anlatıyor.
“Annem New York’ta caz vokalistiydi. Tonny Bennett, Frank Sinatra dinleyerek büyüdüm. Hâlâ tüm şarkılarını ezbere bilirim” diyor. Çocukken piyano dersleri alan Yargıç Karahan, delikanlılık
yıllarında gitar çalmaya başladığını söylüyor. “Çok da iyiydim” diye ekliyor. Öyle ki lisede kurduğu grupla Tampa Bay bölgesinde konser vererek para bile kazanmış. Aynı zamanda lise korosunda olan Karahan, mezun olurken müzik okumaya karar vermiş.
Florida Eyalet Üniversitesi’nden
1978 yılında müzik teorisi diploması
ve vokal performans sertifikasıyla mezun olan Jay Karahan’ın en sevdiği hobisi hâlâ karaoke barlara gitmek. Hatta seçim kampanyası için karaoke konserleriyle bağış topladığı bile oldu. Resmi internet sitesinde, birçok şarkıcının canlı söylemekten çekinmesine neden olacak kadar zor olan Amerikan milli marşını kusursuz söylediği bir videoyu gururla paylaşıyor. Kilise korosunda söylüyor ve düzenli olarak hukukçulardan oluşan bir şov grubuyla sahneye çıkıyor.

Haberin Devamı

Yılda 6 bin yeni dava
Üniversitede müzik okuduktan sonra nasıl olup da hayatını hukuka adadığını sorduğumuzda seçmeli ekonomi dersi aldığında “paranın önemi dahil birçok gerçekle yüz yüze geldiğini” anlatıyor.
“Çok rasyonel bir karar verdim” diyen Karahan, Teksas’a taşınarak hukuk eğitimini tamamladıktan sonra savcılık
ve avukatlık yapıyor. Üniversitede ders de veren Karahan, 2002’de ilk seçimlerini kazanıp yargıç oluyor. Cumhuriyetçi Parti’den aday olmasını açıklarken Teksas’ta kazanmasının tek yolunun bu olduğunu ama kişisel değerlerinin de bu partiye yakın olduğunu ifade ediyor.
Harris Bölgesi Ceza Mahkemesi’nde alkollü araba kullanma, aile içi şiddet, hayvanlara zarar verme gibi dosyaları değerlendiren Karahan, her yıl 6 bin yeni davaya bakıyor. En fazla 1 yıl ceza, genellikle de şartlı tahliye kararı veren Karahan, bu kişilerden teşekkür aldığını anlatıyor: “Daha geçen gün 10 yıl önce tedavi görmesi şartıyla serbest bıraktığım bir kadın yolda boynuma sarılarak bu sayede hayatını toparladığını söyledi. Karşılıklı ağladık.”
Seçimleri yüzde 54.41 oyla kazanan Karahan’a daha büyük siyasi hırsları olup olmadığını sorunca dört yıl sonra mevcut dönemini tamamladığında 62 yaşında olacağını hatırlatıyor. Bunun tekrar seçimlere girmek açısından seçeneklerini azalttığını kabul edip “Ne yapacağımı bilmiyorum. Önceliğim bu pozisyonumda çok çalışmak” diyor.

Haberin Devamı

“Bilardo kahramanım Semih Saygıner”

-Jay Karahan’ın en büyük hobisi müzik ve şarkı söylemek. “İkinci büyük hobim üç top. Bilardo kahramanım Semih Saygıner” diyor.
- Haftada en az dört kez egzersiz yapıyor. Hiking, yoga ve golf de hobileri arasında.
- Bir kez evlenmiş. 1997 yılında boşandığı eşinden 21 yaşında bir oğlu var. “Hayatımın gururu ve neşesi” diyor.
- Hiçbir zaman profesyonel boks yapmamış. Ama “Babam bana kendimi savunmayı öğretti” diyor. 11 yaşında bir kez kavgaya karıştıktan sonra kimse bir daha Karahan’a sataşmaya kalkışmamış.
- Türkiye’ye 35 yıl aradan sonra ilk kez 2006 yılında gelen Karahan, artık her yıl babasını Antalya’da ziyaret ediyor. Türkiye’den bir kebapçıya uğramadan dönmüyor.

Haberin Devamı

“Soyadım seçimlerde bir engel değil”

Jay Karahan kariyerinde Türk kökenlerini saklamadığını söylüyor. Zaten seçmenin de bunu çok umursamadığını düşünüyor. Gülerek “Soyadım Sipahioğlu olsa belki zor olurdu ama Karahan çok kolay telaffuz ediliyor” diye ekliyor. Türkler son seçimlerde Karahan’ın kampanyasına yaklaşık 6 bin 500 dolar bağışta bulunmuş. Karahan Türklerin kültürünü
ve hayallerini temsil etmekten çok memnun olduğunu söylüyor: “İrlanda, Almanya kökenli meslektaşlarım
arasında bir Türkün de olması çok gurur verici.”

Haberin Devamı

“Babam beni hâlâ duyuyorken Türkçemi düzeltmek istiyorum”

Jay Karahan’ın babası Necmettin “Nash” Karahan, New York’ta boks ve güreş kariyerini bırakarak Florida’da temizlik malzemeleri işine girdikten sonra Amerikalı Türkler arasında iyi tanınan bir isim olmuş. Zira 1970-82 yılları arasında Türkiye’nin Florida Fahri Konsolosu olan Necmettin Karahan’ın evinden Türk misafirler de yemekler de eksik olmazmış. Yargıç Karahan bu sayede Türk kültürüyle iç içe büyüdüğünü vurguluyor.
“Kendimi ifade etmeye yetecek kadar Türkçe öğrendim” diyen Karahan, bugün sadece taksiye binip restoranda sipariş verecek kadar Türkçe konuştuğunu itiraf ediyor. Türk dostlarından bu konuda nazik uyarılar aldığını belirten Karahan, Türkçesini “cilalamaya” karar vermiş. Heyecanla iPad’ine bir dil öğrenme programı indirdiğini, tatilde Türkçesini ilerletmek için çalışacağını söylüyor. Şubatta 89’uncu doğum günü için Antalya’ya babasını ziyarete gideceğini ifade ediyor: “Kulakları hâlâ duyuyorken daha iyi Türkçe konuşmak istiyorum.”