Pazar Müzik hocam bir rock yıldızı

Müzik hocam bir rock yıldızı

10.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Asyalı İngilizler’den kurulu Asian Dub Foundation’ın eğitim kanadı ADFED İstanbul’da. Gençlere müzik ve prodüksiyon eğitimi verip, onlara bu alanda yol göstermeyi amaçlayan projeleri sayesinde İstanbul’da müziği seven pek çok genç; DJ, prodüktör ve müzisyen olarak yetişecek

Müzik hocam bir rock yıldızı

Konser vermekle kalmadılar, kendileri gibi gençler yetiştirecekler
Müzik hocam bir rock yıldızı

Asyalı İngilizler’den kurulu Asian Dub Foundation’ın eğitim kanadı ADFED İstanbul’da. Gençlere müzik ve prodüksiyon eğitimi verip, onlara bu alanda yol göstermeyi amaçlayan projeleri sayesinde İstanbul’da müziği seven pek çok genç; DJ, prodüktör ve müzisyen olarak yetişecek

MEFARET AKTAŞ

İki hafta önce İngiltere’nin "en iyi konser grubu" olarak bilinen bir grup İstanbul’a geldi. O akşam Maslak Venue’yü dolduran fanatiklerine son zamanların en başarılı ve enerjik sahne performansını sundu, şarkılarını Satpal Ram gibi seyircilerin bir kısmının adını bile duymadığı adamlara ithaf etti ve gitti. Hint asıllı İngilizler’den kurulu topluluğun adı Asian Dub Foundation (ADF). Ve grup giderayak İstanbul’a çok önemli bir hediye bıraktı. ADF’in İngiltere’de özellikle işsiz, sorunlu ya da ezilmiş Asyalı çocukları müzik yoluyla topluma kazandırmak için uğraşan eğitim kanadı ADFED artık İstanbul’da.
Proje için özel sektör, bir sivil toplum örgütü ve bir yerel yönetim bir araya geldi. HIP Productions, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve Şişli Belediyesi, ADFED hocalarıyla birlikte İstanbullu, özellikle de Şişlili gençleri müzisyen, prodüktör ve DJ olarak yetiştirecekler. ADF’nin İstanbul konserinde sahneye çıkan, 20 yaşındaki iki rapper Spex (Afjal) ve Aktavator (Aktar) da ADFED’in eğitim seminerlerinde grupla tanışmış. Eğitimlerini tamamladıktan sonra da grupla sahneye çıkmaya başlamış. İkisinin birlikte Invasion adında bir kendi projeleri de var. Spex, Aktavator, ADFED’in hocalarından Alan "Uncle Spike" Strochan, HIP Productions’dan Alev Çağlar ve İKGV’den Demet Güral projeyi anlattılar. Röportaj sırasında anladık ki organizasyonun bu projeyi yürütebilmesi için pek çok müzik ekipmanına ihtiyacı var. Ve tüm gerekenleri kendilerinin karşılaması imkansız. Mikserlere, synthesizer’lara ve amfilere ihtiyaçları var. Katkıda bulunmak isteyenlere duyurulur.

Londra’da başlayan bu proje nasıl buralara kadar geldi?
Alev Çağlar: İlk kez dört yıl önce dinlediğimiz Asian Dub Foundation’ın müzikleri özellikle de sözleri ve savundukları çok ilgimizi çekti. O zaman çeşitli nedenlerden onları konser için getiremedik. 1998’de Massive Attack konserini yaptığımızda, grubun tur menajerinin ADF’nin de menajeri olduğunu öğrendik ve ondan ADF’nın müziği ve savundukları ile ilgili bilgi aldık. Bize İngiltere’deki Community Music adlı oluşumdan bahsetti. Bu banliyölerde ve sosyoekonomik düzeyi düşük, çeşitli etnik kökenli insanların yaşadığı semtlerdeki gençlere yalnızca müzik yoluyla ulaşarak onları yönlendirmeyi amaçlayan bir proje. Bu projeye katılan öğrencilerin içinden müzisyenler de çıkıyor, ses teknisyenleri de, DJ’ler de. ADF de bu eğitimler sırasında kurulmuş zaten. İlk plak tekliflerinin ardından Community Music’ten uzaklaşmışlar ama içleri rahat etmediği için kendi organizasyonlarını, yani Asian Dub Foundation Education (ADFED) projesini başlatıyorlar. Biz de İKGV ile birlikte projeyi İstanbul’a taşımak istedik.

Neden ilk uygulama bölgesi olarak Şişli’yi seçtiniz?
A.Ç.:Nedenlerden biri Mustafa Sarıgül’ün aktif bir yönetici olması. Ayrıca burası zenginle fakirin bir arada yaşadığı bir yer olması itibarıyla ilginç. Mustafa Sarıgül bize bir mekan vereceğini söyledi. Eğitimleri orada yapabileceğiz. Orada aynen ATFED’in programında olduğu gibi onar haftalık eğitim programları düzenlenecek.

Siz ilk kez nasıl ADFED’le buluştunuz?
Uncle Spike.: Bir elektrikçiyken, caz davulcusu John Stevens tarafından kurulan ve çok daha büyük ve eski bir organizasyon olan Community Music’te Asian Dub Foundation’la tanıştım. O dönemde DJ’lik yapıp prodüksiyonlarda da çalışıyordum.

Londra’daki ADFED neden çoğunlukla Asyalı gençlere destek oluyor?
U.S.: Asian Dub Foundation’ın var ama ADFED’in politikayla ilgisi yok. Londra’daki Asyalı gençler, gençlik kulüplerinde ve müzik yapılan ortamlarda yeterince temsil edilemiyor ve kaynaklara ulaşamıyorlar. Bu yüzden Londra’da daha çok Asyalı gençlerle ilgileniyoruz.

Peki İngiltere’de kaç öğrenciniz var?
U.S.: Şu an devam eden workshoplar’da 55 kadar öğrenci var. Ama merkezin diğer kısımlarında ve diğer aşamalarda da pek çok genç var.

İKGV’nın projedeki rolü nedir?
Demet Güral: Bizimkisi öncelikli alanları nüfus ve kalkınma olan ama eğitim ve sağlıkla ilgili çalışmalar da yapan bir vakıf. Özellikle büyük şehirlerin göç alan bölgeleri ve Güneydoğu Anadolu’da çalışıyoruz. Ve temel hedefimiz gençler. Projedeki rolümüz ise koordinasyon ve örgütleme. Eğitilecek çocukların bulunması, mekanın yönetilmesi ve projenin devam ederek, ADFED’in bir benzeri olarak kurumsallaşması. n

Eğitim ekimde başlıyor
Gençlerden size haftada ne kadar zaman ayırmasını isteyeceksiniz?
U.S.: Haftada 2,5 saat benimle, 2 saat de birbirleriyle pratik yapmalılar. Bunun dışında da istediklerinde merkezlerimizde çalışabilecekler.

Talvin Singh ve Fun-da-mental gibi ünlü Asyalı müzisyenler ADFED’e destek oluyorlar mı?
U.S.: Evet. Projenin amaçlarından biri de yapılan müziği kaydetmek ve sahnede, konserlerde çalınmasını sağlamak. Bu aşamada herkesin yardımı oluyor. Londra’da Purple Banana adında Asian underground müziklerinin tanıtımını yapan bir organizasyon var mesela. Onlarla çok konser yaptık.

Şişli’de eğitim ne zaman başlayacak?
A.Ç.: Ekim başı gibi yani okulların açıldığı bir dönemde hayata geçirebileceğimizi sanıyorum.

Yalnızca okumayan veya işsiz gençleri mi eğiteceksiniz?
A.Ç. Hayır. Hiç fark etmez, o kısmı bizi hiç ilgilendirmiyor. Müzik seven herkes gelebilecek.

Uncle Spike burada kimleri eğitmen olmak üzere eğitecek?
A.Ç.: Öncelikle beraber çalıştığımız, tanıdığımız Murat Uncuoğlu, DJ U.F.U.K ve kardeşim Ateş Tezer gibi DJ ve müzisyenleri eğitecek. Caz ve rock kökenli başka müzisyen arkadaşlarımız da var, onlar da bu proje ile ilgili çok heyecanlılar.

Asian Dub Foundation
İki hafta önce İstanbul’a da gelen Asian Dub Foundation üyelerinin tamamı Asyalı. İngiltere’nin en iyi konser grubu olarak biliniyorlar. Grup Londra’da Community Music’te ders veren Dr Das (Aniruddha Das; bas) ve Pandit G. (John Pandit; DJ) ile öğrencilerinden Master D. (Deedar Zaman; vokal) tarafından kuruldu. Ekibe 1995’te süper yaratıcı gitarist Chandrasonic (Steve Chandra Savale; gitar) ve Sun J. (DJ / klavye) de katıldı. ADFED’te eğitim gören ve İstanbul’da da sahneye çıkan gençlerden Spex ve Aktovator da bir süredir grupla konserlere çıkıyor. ADF politik duyarlılığı, ırkçılığa karşı savaşı ve son derece enerjik konserleriyle bilinen bir grup. İstanbul konserinde çaldıkları "Free Satpal Ram / Satpal Ram’a Özgürlük" adlı şarkıyı ithaf ettkleri Asyalı Satpal Ram’ın özgürlüğü için verdikleri uğraşla da tanınıyorlar. 14 yıldır hapiste olan Ram, 1987’de İngiltere’de bir grup beyazla girdiği kavgada kendini savunurken birisini yaraladı, yaralı adam hastanede tedaviyi reddedip ölünce de hapse girdi. ADF’nin en sevilen albümü ülkemizde de yayınlanan 1998 tarihli "Rafi’s Revenge". Grubun, yetiştikleri organizasyonun adını taşıyan son albümü "Community Music" geçen yıl çıktı.




PAZAR