Pazar “Oryantal kostümüne yerli müşteri azaldı”

“Oryantal kostümüne yerli müşteri azaldı”

10.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğan Gök Costumes markasıyla dansöz kıyafetleri diken Doğan ve Aysel Gök çifti kostümlerine özellikle Uzakdoğu ve ABD’den ilgi olduğunu söylüyor. Çift yerli müşteri olmamasından ise şikayetçi

“Oryantal kostümüne   yerli müşteri azaldı”

Aksaray’daki dükkanları Doğan Gök Costumes’ta dansöz kıyafetleri dikip satıyor Doğan-Aysel Gök çifti. Doğan Gök 24 yıldır bu işi yapıyor, evlendiklerinden beri, on yılı aşkın süredir de eşi Aysel Gök’le birlikte dükkandalar. Modeli tasarlayıp dikiyor, makine ile dikilen dikiş yerleri hariç bütün kısımlarını elde işliyorlar birlikte. Doğan Bey yerli müşterinin olmadığını, özellikle Uzakdoğu ve ABD’den talep olduğunu söylüyor hazırladıkları oryantal kostümlerine. “Önceden müşterilerimiz Türktü, mesela gazinolardaki dansçılara çalışıyorduk. Son 5-6 senedir ise yurtdışına bağlıyız. Yerli müşteri bir anda kesildi. Biz de bir web sitesi yaptık. Baktık özellikle Amerika’dan, Japonya’dan, Singapur ve Malezya’dan bize siparişler gelmeye başladı. Yurtdışındaki insanlar dürüst, düzenli çalıştığın zaman referans oluyor, birbirlerine söylüyorlar. Bir müşteri kitlesi yaptık. Azerbaycan’dan, Dubai’den müşteriler var son zamanlarda. Hong Kong’a da ilk defa iş yaptık. Malezya ve Singapur’dan da siparişler arttı son dönemde.”

Haberin Devamı

ABD’den özellikle New York ve Las Vegas’ta çalışan dansçılar talep gösterirken, Uzakdoğu’da öğretmenlerin yönlendirmesiyle dans okullarının öğrencileri satın alıyormuş kıyafetleri. “Sadece dansçılar değil, iş dışında oryantal dansı hobi olarak yapan müşterilerimiz de var” diyen Aysel Gök oryantal dansın bir hobi olarak yükselişte olduğu ülkeler arasında Uzakdoğu haricinde Rusya ve Ukrayna’yı da sayıyor. Japon bir diplomatın da dükkana gelip bir kostüm satın aldığını anlatıyor. Oryantal dansın burada da sahiplenilmesini, dansçıların yetişmesini destekleyen çift Türkiye’den sadece ülkedeki yabancı dansçılardan talep gelmesinden dolayı üzgün.

“Oryantal kostümüne   yerli müşteri azaldı”

Neon renkler moda

Bir kıyafet ortalama bir ay gibi bir sürede hazırlanıyor Doğan Gök Costumes’ta. Kimi müşteri sade, kimi çok canlı renkleri kimi pastel tonları soruyor; iki parça ya da tek parça bir elbise tercih ediyor. Yurtdışından daha çok güllü, çiçekli, cıvıl cıvıl tonlara ve daha gösterişli modellere rağbet var. Doğan Gök’ün dediğine göre Japon kadınlar genelde zayıf oldukları için kat kat olan, kabarık ve çiçekli modelleri beğeniyor. Las Vegas’tan gelen siparişler ise daha dekolteli ve iddialı modellere oluyor. Bu senenin modasının kabarık etekler ve canlı, özellikle neon renkler olduğunu söylüyorlar “Taşlar, payetler, çiçekler olmazsa olmazlar genelde” diyerek. Aysel Gök, çevresinin işini duyduğunda başta çok şaşırdığını söylüyor. Bir parçayla günlerce uğraşmayı gerektiren el işi kısmının zor olduğunu ama severek yaptıklarını anlatıyor. Özellikle rengarenk modellerin hoşuna gittiğini söyleyerek şöyle diyor: “Yaptıktan sonra kıyafetleri denemeye hiç heves etmedim. Ama bitirdikten sonra şöyle bir bakıp ‘Bunu ben yaptım, benim elimden çıktı’ gibi bir gurur hissine kapılıyorum. Müşterilerimiz bazen giydikten sonra bize fotoğraf yolluyor” diyor. Kızı ve oğlu da onlarla birlikte dikiş dikmeyi öğrenen çift özellikle kızlarının mesleğe merakı olduğunu söylüyor.