Pazar Otomobiller yoldan çıkıyor

Otomobiller yoldan çıkıyor

21.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Büyük şehirlerde trafik sorununu çözmek için özel ulaşımı yoldan çıkarmak gerekiyor. Üstelik araçlarımızın yerden havalanan otomobillere dönüşmesine de lüzum yok

Otomobiller yoldan çıkıyor

Kentler büyük şehirlere, büyük şehirler mega şehirlere dönüştükçe, çözülmeyi bekleyen en karmaşık konu öne çıkıyor: Ulaşım ve trafik. Geleceğe yönelik alternatif toplu taşıma sistemleri halkın büyük bir kısmının hayatını kolaylaştıracağa benziyor. Yine de özel araç tercih eden kesimin trafik nüfusunun önemli bölümünü oluşturduğu düşünüldüğünde, toplu taşıma çözümlerinin gelecekte de trafiği rahatlatmaya yetmeyeceği aşikar. Bu noktada geriye tek bir çözüm kalıyor: Özel ulaşımı yoldan çıkarmak.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz ayın sonunda Dallas’ta yapılan Elevate Summit (Havalanma Kongresi), gelecekte hayal ettiğimiz ulaşım çözümlerinin hayatımıza yaklaştığına bir işaret. Özel araçlarla taksi hizmeti sunan Uber tarafından düzenlenen bu kongreye, ulaşım ve teknoloji sektörlerinin önemli girişimcileri davet edildi.

Kongrenin teması “Geleceğin Şehir İçi Hava Taşımacılığını Bugüne Getirmek”. Sözü geçen şehir içi hava taşımacılığı, “on-demand” yani çağırıldığında gelen hava taksilerini ifade ediyor. Sektör liderlerinin vizyonuna göre uçan otomobiller, niş bir son tüketici pazarına açılmadan önce hava taksi hizmetiyle hayatımıza girecek.

Ulaşımda yeni bir çağ

Bu anlamda söz konusu araçların hayalimizdeki gibi yerden havalanan otomobillere dönüşmesine lüzum yok. Ancak iki nokta arasında pratik biçimde ulaşım sağlayabilmeleri için yerden dikey kalkmaları şart. Kendi istasyonları bulunacak, yüksek binaların tepeleri de kullanılabilecek. Ayrıca Airbus’ın konsept modeli gibi yerde tekerlekli ilerleyen, havadaysa drone tipi pervanelerle taşınan modüler çözümler de söz konusu. Yakıt kullanımı ile emisyon ve gürültü, diğer önemli faktörler. Şehrin hava sahasının yüzlerce araçla dolduğu bir gelecekte petrolü yakıt olarak düşünmek imkansız. Bu nedenle elektrikli motorlara ve gelişmiş bataryalara sahip, nispeten sessiz araçlar olmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Taşımacılık sektörünün “Milyar dolarlık yeni yıldızı” gözüyle bakılan şehir içi hava taşımacılığının ulaşımda yepyeni bir çağın başlangıcına işaret ettiği belirtiliyor. İlk adımları Dallas ve Dubai’de atılacak.

Otomobil taşıyan kızaklar

Giderek sıkışan trafiğe yepyeni bir çözüm önerisi Elon Musk’tan geldi. Neredeyse her ay yeni bir sıra dışı -ama yapılabilir- projeyle gündeme gelen Musk, otomobilleri yeraltında taşımayı planlıyor. Otomobiller, özel bir asansör sistemiyle şehrin A ve B noktalarını birbirine bağlayan tünellere indirilecek ve hızlı bir kızağın üzerinde ilerleyecekler. Kızaklar saatte 200 km hıza ulaşacak ve tünel içinde trafik yaratmayacak şekilde sistem tarafından kontrol edilecek. Kızaklı tüneller yakın gelecekte hayata geçirilmek için fazlaca fantastik bir fikir olsa da Musk, kendi arazisinde tünel açma çalışmalarına başladı bile.

Yazarlar