Pazar Pandemiye güle güle

Pandemiye güle güle

11.07.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Çok uzun bir aradan sonra gülmek ve güldürmek için yeniden sahneye dönen stand-up’çılar sahne heyecanlarını, pandeminin etkisini ve Z kuşağının nelere güldüğünü anlattı

Pandemiye güle güle

Seyhan Akıncı

Haberin Devamı

Efe Tunçer: “Sahnedekinden dürüstlük talep ediyor”

Stand-up sahne sanatları içerisinde seyircinizin belki de size en çok şey öğrettiği alan. Eğer onlarla samimi bir diyaloğa girerseniz yaptığınız her şeye kahkahayla veya sessizlikle karşılık vererek sizden beklentilerini sözsüz bir şekilde anlatırlar, gülmek istedikleri şeyleri hatta belki de sizin en komik halinizi bulmanıza daima yardımcı olurlar. Onlardan ve bu iletişim şeklinden bu kadar uzun süre uzak kalmak eminim tüm komedyenler için çok zor olmuştur. Koca bir kuşağı oluşturan herkesin belli bir tarza ya da anlayışa güldüğünü söylemek zor. Kendi şovlarımdaki tecrübelerimden şunu söyleyebilirim ki şakaları izole edip kendi başına değerlendirmelerine çok saygı duyuyorum Z kuşağının. Yani anlattığın şeyin kendi değerleriyle uyuşup uyuşmadığına bakmadan kendi bağlamı içerisinde komik olup olmadığına karar verdikleri anı görmekten mutluluk duyuyorum. Çok şey öğretiyor bana. Ve ne anlatırsan anlat çok açık ve net bir dürüstlük de talep ediyorlar sahnedeki komedyenden. Onları güldürmek için tasarlanmış bir yapıdan önce sizinle ilgili gerçek, samimi, cesur bir itiraf bekliyorlar.

Haberin Devamı

Lesli Karavil: “Sahnede olmak stresli olsa da güzel”

Tekrar sahneye çıkmaya eylül ayında başlamayı düşünüyorum. Bu süreçte pandemi içeriğimizi elbet etkiledi. Eski akışı anlatmak pek mantıklı değil. Sadece pandemi hakkında da bir akış düşünmüyorum. Şu an kafamda kurguluyorum. Notlar alıyorum. Bu süreçte bir kere bir gösterim oldu. Sahnede olmak ne kadar stresli olsa da çok güzel bir duygu. Bu gösteriyi sadece yazdıklarımı bir denemek için kullandım. Bu yazı etrafımı gözlemleyerek geçirmek ve yeni içerikleri bir araya getirmek için kullanmak istiyorum. Z kuşağı tek hedef kitlem olmasa da konuştuğum, gözlemlediğim adalet ve özgürlük konularında hassaslar, bireyseller, paylaşım anlayışı sosyal medya üzerinden ve teknolojinin içinde doğmaları nedeniyle teknoloji üzerine şakalar ilgilerini çekiyor diyebilirim.

Yasemin Sakallıoğlu: “Bari sahnede pandemiyi unutalım”

Haberin Devamı

Benim için sahne hep yanımda duran ama dokunamadığım bir şey gibiydi son bir senedir. O yüzden daha büyük bir özlemle çıkacağım sahneye. Çok heyecanlı ve merak içindeyim. O coşkulu seyirciyle buluşmak için gün sayıyorum. Uzun bir sürenin ardından sahneye çıkacak olmanın heyecanını yaşayan bir komedyen olarak; stand up gösteri yapmaya cesaret edişimi, bekleme sürecimi, sahne hayalimi şu mesajla iletmek isterim: “Her türlü keşke için gülmeye gelin.” Pandeminin etkisinin içeriklerime yansımasını istemedim. Pandemi istemesek de hayatımızın her noktasına yansıdı. Bari sahnede unutalım. Her şeyi bir kenara bırakalım ve gülelim. Z kuşağına gelince komik olan her devirde komiktir. Öyle olmasa Adile Naşit’le Münir Özkul’un turşu suyu kavgasına hâlâ kahkaha atmazdım.

Okan Cabalar: “İşin manevi kısmında da çok yorulduk”

Sahnede olmayı, seyirciyi çok özledim. İşi sahnede olanlar çok etkilendi bu süreçten. Maddi sorunlara girmiyorum bile ama bir yandan işin manevi kısmında da çok yorulduk. Bunun dönüşü çok coşkulu olacaktır. Heyecan da o yüzden. Özellikle pandemi süreciyle ilgili bir episode hazırlamadım. Pandemi sürecini değil de, pandemi sürecinde yazdığım yenilerimi anlatacağım daha çok. Oldukça sıkıcı bir süreçti, çok üzerinde durmak istediğim bir konu değil. Zaten genelde “Şu konuya değinmem gerek” diye de yazmıyorum. Komiği bulursak araya sıkıştırırım tabii ama mevzu derin, konu sıkıcı!   

Haberin Devamı

Mesut Süre: “Z kuşağının algısı yüksek, tahammülü az”

Seyircilerin maskeli ve sosyal mesafeli durumuna alışmak biraz zaman aldı. Kahkaha attıklarında yüzlerce elektrik süpürgesini aynı anda çalıştırmışız gibi hissettirdi başlarda ama şimdi alıştık hepimiz. Seslerimiz maskeden dışarı çıkacak gözenek bulmayı başardılar! Yeniden sahnede olmak ve güldürmek çok kıymetli. Pandemi etkisi içeriğime yansıdı biraz biraz... Evlenme ve boşanma sayılarının birlikte sıçrama yaptığı bir süreç oldu. Pandemi, nikah memurları ve avukatlara yaradı diyebiliriz. Bir de hepimiz maskeliyiz benim gibi çengel burunlar hokka burunlarla eşitlendi. Gözleri güzel olan öne fırlamış oldu. Gözler de eşitlense fiziki bir komünizmden söz edebiliriz! Özellikle Twitter’da bir mizah devrimi oldu ve ortak akıl dediğimiz milyonlardan günün sonunda damıtılmış harikulade şakalar çıkmaya başladı. Güncel mizahı kaçırmamak için takipteyim. Z kuşağının algısı yüksek, tahammülü az. Ayıp olmasın diye yaklaşmıyor meseleye.. Komikse gülüyor değilse gömüyor. Sert ama adaletli bir zemindeyiz hepimiz.