Pazar Parası ya da zengin arkadaşı olanlara

Parası ya da zengin arkadaşı olanlara

27.10.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Parası ya da zengin arkadaşı olanlara

Parası ya da zengin arkadaşı olanlara



New York’ta Madison Caddesi ile 5’inci Cadde’nin Central Park’a yakın bölümleri, yaya trafiğinin en yoğun olduğu bölgedir. New York’a yolu düşenler mutlaka bu bölgede dolanır. İki caddeyi birbirine bağlayan 52’nci Sokak ise iki yanında lüks dükkanların sıralandığı, insanların çokça geçtikleri bir yoldur.
Bu yol üzerinde kaldırıma doğru tentesi çıkıntı yapmış bir kapıda "La Grenouille" tabelası asılıdır.
Buranın ünlü bir lokanta olduğunu, öğleleri ABD’nin ünlü politikacılarının ve işadamlarının burada yemek yediğini, akşamları ise "ağır" Amerikalıların buraya geldiğini de söylemişlerdi.
Yıllardır önünden geçerim de, içeriye girmek nasip olmamıştı. Bu yıl New York’a gidişimde bir dostum bizi La Grenouille’ye davet etti. Bu tür lokantalarda bir ay sonraya yer ayırtılabiliyor. Dostumuz New York’ta Four Seasons isimli lüks otelde konaklıyordu. Otelin konsiyerjinin gayreti ile yer ayırtılmış.
Süslendik püslendik, lokantanın kapısında dostlarımızla buluştuk. İçeri girdik ki... Ooooo... İyi ki süslenip püslenmişiz. İçerisi görkemli bir Fransız sarayı görünümünde. Duvarlarda kumaşlar, kristal aplikler, aynalar, Fransız yağlıboya tablolar... Salonun ortasında antika masaların üzerinde kocaman kova gibi vazolar içinde iki kişinin zor kucaklayacağı zenginlikte renk renk çiçekler... Ortada dolanan orta yaşın üzerindeki servis personelinin hepsi
siyah smokinler içinde.
Yaşlı bir garson bizi hemen masamıza buyur eyledi... New York’ta masaya hemen buyur edilmek çok çok önemli. Çünkü şimdilerde ne kadar saat vererek yer ayrılırsa ayrılsın, ne kadar rezervasyon
ve saat konfirme edilir ise edilsin, lokanta girişindeki barlarda dakikalarca bekletilmek "vaka-i adiye"den. "Buyurunuz sizi şöyle alalım. Bir içki içiniz... Yeriniz
hazırlansın" deniliyor.
Ne ise... La Grenouille’nin salonu orta boy. İki yanda duvar diplerinde masalar var.
Salonun ortasına da bir sıra masa dizilmiş. Bizi Four Seasons Hotel rezervasyonu şerefine orta sırada yuvarlak bir masaya oturttular. Masanın örtüsü, tabakları, çatalları, masa üzerindeki çiçekler, şamdan, ödenecek fiyatı daha önceden işaret ediyor.
Bu tür lokantalarda adetten olduğu
üzere önce şarap listesini sundular. Lüks lokantalarda şimdilerde "şaraptan kazıklama" metodu gelişmiş durumda. Şarap listesinde en ucuz şarap 200-300 dolardan başlıyor; inanılmaz, ama 2 bin,
5 bin dolara kadar gidiyor. Bu lokantanın "kibar ve insan kazıklamayan bir lokanta olduğu şarap listesinden belli oldu... Listede 40 dolardan başlayan şaraplar mevcut... Şişesi 40 dolardan ucuz şarap ile işe başlamak ayıp olur diyerek dostumuz
80 dolarlık şaraptan ısmarladı.
Garsonlar saygılı, usul adap biliyor. Şaraplar dağıtıldıktan sonra yemek listesine baktık. Garson yemek listesi hakkında bilgiler veriyor.
Mutfak şefi Ian Scollay isminde
bir İngiliz. Masamıza geldi. Tanıştık. Londra’da Ritz Otel’inde, Lyon’da Chateau de Bagnols’da şeflik yapmış.
İki yıldır La Grenouille’nin mutfağının sorumluluğunu taşıyormuş.
Lokantada kabuklu deniz ürünleri, balık, av etleri, tavuk ve sığır eti ağırlıklı zengin yemek çeşitleri var. Fransız usulü pate ve sarmısaklı giriş yemekleri listede yer alıyor.
Yemekler nefisti. Tabaklara yerleştirilmesi, tadı, miktarı her şeyi ölçülü idi. En önemlisi servis elemanlarının rahatsız etmeden, masaya ilgilerini sürdürmeleri, masadakileri memnun
etme çabalarıydı.
Masamızla ilgilenen servis görevlisinin, lokantanın kaptanı Bill Estevez olduğunu öğrendik. Bill Estevez, Dominik Cumhuriyeti’nden New York’a göç etmiş. 18 yıldır bu lokantada çalışıyormuş.
Bill Estevez’e lokantanın kimin olduğunu sorduk. Sahibini çağırayım dedi. Böylece Charles Masson ile tanıştık. Lokantayı 1962 yılında anne ve babası kurmuş. Babası Charles, Fransa’nın Belfort’undan, annesi Gisele, Paris’ten imiş. Sonra anne ve baba Fransa’ya dönmüşler. 1974 yılından bu yana lokantayı oğul Charles yönetiyormuş.
ABD’nin, lokantaları değerlendiren ünlü Zagat Survey isimli lokanta kitabında La Grenouille, New York’un en iyi lokantaları arasında yer alıyor. Dekor, servis ve yemek bakımından en yüksek notları alıyor. Kişi başı ödeme ise içilen şarabın fiyatına bağlı. Sadece giriş, ana yemek ve tatlı için kişi başı en az 80 dolar dolayında bir ödeme gerekiyor. Buna en az yüzde 21 oranında da servis ücretini eklemek gerekir.
Lokantadan ayrılırken "Merhaba" diyerek genç, sempatik bir servis elemanı bizi selamladı. İnşaat Mühendisi Antalyalı Aytaç Nural, Barook College’de mastır derecesi için eğitim görmeye gelmiş. Gazete ilanı ile bu lokantada iş bulmuş. Belli saatlerde servis görevlisi olarak çalışarak eğitim giderlerini karşılıyormuş. Böyle iyi bir işyerinde çalıştığı için pek sevinçli idi.
Parası olanlar veya lokantaya davet edecek varlıklı dostu olanlar için tavsiye olunur. Memnun kalmamak imkansız.
La Grenouille, New York, 3 E. 52nd St. (Bet. 5th and Madison Avenues)
Telefon - New York: 0212 752 14 95