Pazar Paris Olimpiyat Oyunları’nda sporculara akıl sağlığı seti

Paris Olimpiyat Oyunları’nda sporculara akıl sağlığı seti

12.05.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

2024 Paris Olimpiyat Oyunları öncesinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi sporcular için akıl sağlığı araç setini güncellerken sosyal medyadaki olumsuz içerikleri önlemek için yapay zekâdan faydalanacak.

Paris Olimpiyat Oyunları’nda sporculara akıl sağlığı seti

2024 yazı tam manasıyla spora doyacağımız bir yaz olacak. Avrupa Futbol Şampiyonası için geri sayım başlamışken hemen ardından 2024 Paris Olimpiyat Oyunları start alacak. Dünyanın en elit sporcularının mücadelesine tanık olacağımız bu periyot için Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin de (IOC) özel hazırlıkları var. IOC, olimpiyat sporcularına baskı ve taciz konusunda yardımcı olacak zihinsel sağlık kitlerini hazırladı.  

Haberin Devamı

Rekabetin en üst seviyede yaşandığı olimpiyatlarda başarılı olma baskısı pek çok sporcuyu olumsuz etkiliyor. Son dönemlerde birçok sporcu yaşadığı sorunları daha yüksek sesle dile getiriyor. İlk akla gelen ise bir önceki olimpiyatlarda yarışlardan çekilen Simone Biles. Biles, 2021 yazında Tokyo Olimpiyatları kadın jimnastik takımı finalinden çekildikten aylar sonra “jimnastik yapmaktan hâlâ korktuğunu” söylemişti. Sırıkla atlamacı Holly Bradshaw, bu yılın başlarında sportif başarı peşinde koşarken kendine zarar verme konusundaki endişelerini dile getirirken, İngiliz jimnastikçi Bryony Page, Rio’daki Olimpiyatlara giden yolda kaygıyı artırdığını söylediği ‘beceri kaybı sendromu’ ile yaşadığı mücadelesini anlattı. 

Haberin Devamı

Yapay zekâ devrede 

Biles, yaşadıklarını bu derece açık şekilde ortaya koymadan önce bile, Uluslararası Olimpiyat Komitesi sporcuları destekleme ihtiyacını fark etmiş ve Tokyo’dan önce yarışmacılar için bir akıl sağlığı araç seti oluşturmuştu. Komite, Paris 2024 öncesi seti güncelledi ve yeni önlemler aldı. Olimpiyat Komitesi 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nı sağlıklı yaşamı teşvik etmek için de bir fırsat olarak görüyor. Komite, zihinsel sağlığı ve refahı desteklemek için günlük bir girişim olarak bir farkındalık programı başlattı. Ayrıca zihinsel kondisyon yardım hattı da mevcut olacak. Dahası, Paris’te yarışan her olimpiyat sporcusu dört yıl boyunca kendi ülkelerinde 70’ten fazla farklı dilde zihinsel sağlık, refah ve desteğe hizmetlerine erişebilecek. Paris’teki Olimpiyat Köyü etrafın gürültüsünden izole özel bir alan olarak tasarlandı. Oyunlar aynı zamanda sosyal medyadaki suiistimalleri ortadan kaldırmak için yapay zekâdan da yararlanacak. 

Bu yaz alınacak önlemler, IOC’nin geçen temmuz ayında yazdığı ruh sağlığı eylem planını temel alacak. Aynı kuruluş tarafından 2021’de geliştirilen ruh sağlığı araç setinde yapılan güncellemeler, spor organizasyonları veya sporcunun tıbbi çevresinin üyeleri için ‘psikolojik açıdan güvenli atletik ortamların’ nasıl geliştirileceğine dair adım adım bir yaklaşımın ana hatlarını çizdiği anlamına geliyor. Ayrıca ruh sağlığı belirtileri ve bozukluklarının yanı sıra bunların elit düzeydeki yaygınlığına da genel bir bakış sunulmakta.