Pazar Psikolog eşliğinde yuva

Psikolog eşliğinde yuva

15.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atlıkarınca Anaokulu’ndaki çocuklar, okul hayatına uzman psikologlar gözetiminde hazırlanıyor. Geçen yıl başlayan sistem, çocukların yuvaya alışma sürecini kısaltıyor

Psikolog eşliğinde yuva

1956’da kurulan Ulus Portakal yokuşundaki Atlıkarınca’da her gün en az bir psikolog hazır bulunuyor. Sorumlu müdür Gürcan Kurt, bir yandan hâlâ profesyonel olarak müzisyenlik hayatına devam eden müzik dersleri veren Burak Baduroğlu ve drama dersleri veren Dilek Kanak.
Yuvanın mutfağı ise Baduroğlu’nun annesi Ayten hanıma emanet. Ayten Baduroğlu’nun, namıdiğer ‘Ayten teyze’nin mutfağında organik yemekler pişiyor. O da organik yeme-içme işine gönül verenlerden. Yuvanın bahçesinde yetiştirdiği sebze-meyvelerden reçel, komposto yapıyor.
Gürcan Kurt (32) haftanın beş günü anaokulunda. Gelişim psikolojisi üzerine uzman olan Kurt, meslektaşı Dilek Kanak (30) ile beraber çocuklarda gelişim takibi ve davranış analizi yapıyor: “Yuvaya gönderilen çocuklar genelde annelerine bağımlı oluyor. Anne ile çocuk arasındaki bağ nedeniyle de bu yaş grubunda ‘ayrılık anksiyetesi’ oluyor. Çocuk, ‘Annem babam beni artık istemiyor’ ya da ‘Evden kovuldum’ gibi bir psikoloji içine girebiliyor. Bu kaygıyı azaltmak adına çocukların öncelikle öğretmenleri ile bağ geliştirmelerini sağlıyoruz. Adaptasyon süreci çok önemli çünkü okuldan nefret eden çocuklarda yaşamları boyunca okulu sevmeme gibi bir risk olabiliyor.”
Yuvanın bir diğer psikoloğu Burak Boduroğlu’nun (31) uzmanlık alanı özel eğitim; dikkat eksikliği, hiperaktivite, Down sendromu gibi başlıklar... Zihinsel engelli çocuklarla yapmış olduğu müzik çalışmaları dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Psikolog eşliğinde yuva

Yuvanın üç psikologu: Gürcan Kurt, Dilek Kanak, Burak Baduroğlu

Velilere ücretsiz psikolojik destek sağlanıyor
Atlıkarınca’da uzman psikologların yanı sıra üç sınıf öğretmeni, üç yardımcı öğretmen ile üç stajyer psikoloji bölümü öğrencisi bulunuyor. Uzmanlar stajyer öğrencilerle beraber her hafta ‘vaka’ tartışmaları yapıyor. Her hafta hazırlanan raporlar ile çocukların yuvada karşılaştıkları zorluklar (Çekingenlik, altına kaçırma, içe kapanıklık vs.) üzerine konuşuyorlar. Bu gibi durumlarda bir haftalık gözlem çalışmasından sonra sorunun kaynağı belirlenerek çocuğa gerekli destek veriliyor. Normalde haftada bir yapılan rutin vaka buluşmaları, olağan dışı bir duruma rastlandığı takdirde öne çekiliyor.
Ayrıca yılda iki kez çocuklara zeka testleri uygulanıyor. Uygulanan testlerin raporları velilere ulaştırılarak ayrıntılı olarak çocuğun duygusal ve zeka gelişimi hakkında bilgilendirme yapılıyor.
Atlıkarınca’nın bir diğer hizmeti de velilere ücretsiz psikolojik danışmanlık. Ücretleri 150 ile 200 TL arasında değişen psikolojik destek, velilere ücretsiz. Başvuruların nedeni ise değişiyor: Aile danışmanlığı, uyku problemi, ev değişikliği sırasındaki sorunlar...
Atlıkarınca’nın en büyük farkı olarak, çocuklara nasıl yaklaşılmasını bilen bir ekipten oluşmasının altını çiziyor. Gürcan Kurt’a göre “Her çocukta bir sorun mutlaka vardır ve bu normal bir süreçtir. Önemli olan problemin tespit edilerek nasıl müdahale edilmesini bilmek.” n